[stextbox id=”alert”]بیش از 36 هزار نفر از کارکنان ورایزن اعلام کرده اند قصد دارند در اعتراض به شرایط قراردادهایشان دست به اعتصاب بزنند، اما کمپانی خبر داده کاملا آماده است تا به مشتریانش سرویس دهی کند و منتظر چنین اتفاقی بوده است.[/stextbox]
سزویس ترجمه بادیجی
اتحادیه های حامی کارکنان از جمله جامعه کارگری امریکا و انجمن جهانی کارگران صنایع الکتریکی می گویند این قراردادهای موردبحث، ماه آگوست 2015 منقضی شده اند و بیشتر هم به کارگران منطقه ساحل شرقی امریکا مربوط می شوند. هر دو اتحادیه 10 ماه است در حال تلاش هستند تا یک قرارداد عادلانه برای کارگران تنظیم کنند؛ اما اگر هرچه زودتر موفق نشوند با کمپانی به توافق برسند، ساعت 6 صبح فردا شاهد اعتصاب دسته جمعی خواهیم بود.
دنیس ترینر، قائم مقام ناحیه 1 جامعه کارگری امریکا در این خصوص گفته است: “داریم تمام تلاشمون رو می کنیم تا کمپانی با حرص و طمعش، حق خانواده کارگرها رو پایمال نکنه… اگر یک کمپانی سودآور مثل ورایزن بتونه خانواده های این همه کارگر متخصص رو از هم بپاشونه، پس هیچ کارگری در امریکا امنیت شغلی نداره… بعید نیست همین وضعیت برای بقیه کمپانی ها هم پیش بیاد…”
ورایزن در طول سه سال گذشته حدود 39 میلیارد دلار سود داشته، درنتیجه تعجبی ندارد که کارگران هم سهمشان را بخواهند. جامعه کارگری امریکا ادعا کرده ورایزن تصمیم دارد امنیت شغلی کارگرانش را به خطر بیندازد و مجبورشان کند برای کار به مکزیک، فیلیپین و سایر کشورهای دور و نزدیک بروند و دست کم دو ماه از خانه و خانواده شان دور بیفتند.
کارگران بخش Verizon Wireless سال 2014 اتحادیه ای تشکیل دادند تا درخصوص درآمد، پاداش و شرایط کاری بهتر با مدیران ارشد کمپانی مذاکره کنند، اما از همان ابتدا با مخالفت های سرسختانه مقامات روبرو شدند. درصورتی که اعتصاب فردا علنی شود، بزرگترین اعتراض دسته جمعی کارگران امریکا در طول سال های اخیر رقم می خورد.
مشخص است که ورایزن از ناراحتی کارگرانش مطلع است، چون برای رویاروئی با این وضعیت کاملا آماده شده و طوری برنامه ریزی کرده که حتی برای مدت زمان طولانی اعتصاب کارکنان هم، بتواند به مشتریانش سرویس دهی کند. باب ماج، رئیس عملیات شبکه ورایزن اعلام کرده: “تهدیدهای برگزاری اعتصاب رو دست کم نمی گیریم… بیش از یک ساله خودمون رو آماده کردیم تا اگر کارگرها به رهبری اتحادیه شون دست از کار کشیدن، زمین گیر نشیم.. مهم نیست اعتصاب یک روزه، دوهفته ای یا طولانی تر بشه.. درهرحال ما آماده ایم..”
ماج اضافه کرد: “به هزاران نفر از کارگران ورایزن که عضو این اتحادیه کارگری نیستن آموزش دادیم تا هر کاری که روی زمین بمونه رو دست بگیرن؛ هرکاری از تعمیرات گرفته تا پاسخ دادن به تماس مشتری ها…. خودمون هم می دونیم دستور اتحادیه برای برگزاری اعتصاب، برای مجموعه سخت و چالش برانگیزه، اما به هرحال به عنوان یک کمپانی بین المللی که 7 روز هفته و 24 ساعت شبانه روز به مشتری ها خدمات ارائه می کنه، طوری برنامه ریزی کردیم تا افرادی که بهمون تکیه کردن رو ناامید نکنیم…”
ورایزن ادعا کرده با این نیت پای میز مذاکرات اتحادیه نشسته که کارگران را راضی کند و سعی داشته برای بهبود قراردادها تغییرات اساسی اعمال کند؛ هرچندکه معتقد است 36 هزار کارگری که نسبت به قراردادهایشان اعتراض دارند، همین حالا هم سالیانه حدود 130 هزار دلار حقوق و مزایا دریافت می کنند. رید معتقد است: “این قبیل اعتراض ها مشکل کارگرها رو برطرف نمی کنه… رهبران اتحادیه باید منصف باشن و ببینن ورایزن برای حل و فصل ماجرا به کارکنانش چه پیشنهادی داده…”
برخی از مفاد طرح پیشنهادی ورایزن شامل این موارد بوده اند:
- 5% افزایش حقوق
- استفاده از خدمات درمانی باکیفیت
- برخورداری از مزایای مناسب در زمان بازنشستگی
ماه گذشته 20 نفر از سناتورهای امریکائی به لوئل مک آدام، مدیرعامل ورایزن نامه ای ارسال کردند و از وی خواستند “مانند یک شهروند مسئول عمل کند و با کارگرانی که باعث موفقیت مجموعه اش شده اند، وارد مذاکره شود و قراردادهای عادلانه ببندد.”
سال 2011 بود که 45 هزار نفر از کارگران ورایزن دست به اعتصاب زدند و فعالیت های کمپانی را به مدت دو هفته مختل کردند. جالب است که ببینیم ورایزن از این اتفاق درس گرفته؟ درصورتی که کارگران واقعا دست به اعتصاب بزنند، مجموعه برنامه خاصی دارد تا اوضاع از کنترلش خارج نشود؟
نظرات کاربران