به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، طبق تحقیقات شرکت Arize AI که به بررسی اطلاعات عمومی کسبوکارهای بزرگ میپردازد، ۵۶ درصد از شرکتهای Fortune 500 هوش مصنوعی را در جدیدترین گزارشهای سالانه خود یک «عامل خطرناک» عنوان کردهاند. این آمار نسبت ۹ درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ بیشتر شده است.
در مقابل تنها ۳۳ شرکت از ۱۰۸ موردی که به طور خاص به بحث درمورد هوش مصنوعی مولد پرداختهاند، این فناوری را یک فرصت میدانند. براساس تعاریف این گروه، هوش مصنوعی مولد فوایدی همچون کاهش هزینه، بهبود عملکرد عملیاتی و تسریع نوآوری را به همراه دارد. بیش از دو سوم این گروه اما هوش مصنوعی مولد را خطر قلمداد میکنند.
این آمار نشان میدهد که بزرگترین شرکتهای سهامی عام آمریکا به همین زودی تاثیر هوش مصنوعی بر کسبوکار خود را احساس کردهاند.
پس از عرضه ChatGPT توسط اوپنایآی در نوامبر ۲۰۲۲، فناوری یادگیری ماشینی پیشگویانه در مدت دو سال گذشته به شهرت بیسابقه رسید. شرکتهای بزرگ دهها میلیارد دلار روی توسعه سیستمهای هوش مصنوعی سرمایهگذاری کردهاند و بستری برای ظهور صدها استارتآپ فراهم شد.
از جمله خطراتی که در گزارشهای مالی سال جاری شرکتهای Fortune 500 عنوان شده است میتوان به افزایش رقابت اشاره کرد و فعالان صنعتی نگران همپایی با پیشتازان این فناوری در بخش خود هستند.
از جمله دیگر آسیبهای احتمالی نیز میتوان به مشکلات عملیاتی و ضربه به شهرت اشاره کرد که تضمین نگرانیهای اخلاقی از تاثیر احتمالی هوش مصنوعی بر حقوق بشر، بیکاری و حریم خصوصی از آن جملهاند.
برخی از صنایع بیشتر از دیگران نگرانی این فناوری هستند.
بیش از ۹۰ درصد شرکتهای رسانه و سرگمی آمریکا سیستمهای هوش مصنوعی را در سال جاری یکی از خطرات تجاری عنوان کردهاند و ۸۶ درصد از شرکتهای نرمافزار و فناوری نیز رویکرد مشابهی دارند.
بیش از دو سوم شرکتهای ارتباطات Fortune 500 و بیش از نیمی از شرکتهای حوزه سلامت، خدمات مالی، خردهفروشی، مصرفی و هوافضا نیز در همین رابطه به سرمایهگذاران هشدار دادهاند.
برای مثال شرکت نتفلیکس، شرکتی به ارزش ۲۹۰ میلیارد دلار، درمورد احتمال برتری رقبا با استفاده از این فناوری هشدار داده است و همین مساله میتواند به کاهش توان رقابتی آنها منجر شود.
موتورولا، از فعالان حوزه تلکام، نیز میگوید: «هوش مصنوعی همیشه طبق انتظار عمل نمیکند و دیتاستها ممکن است اطلاعات ناکافی یا غیرقانونی، حاوی سوگیری، خطرناک یا توهینآمیز را شامل شوند» که شاید به تاثیر منفی بر شهرت و درآمد منتهی شود.
برخی از شرکتها نیز به خطرات مالی استفاده روز افزون از سیستمهای هوش مصنوعی، از جمله افزایش هزینه و هزینههای غیرقابل پیشبینی، اشاره میکنند.
شرکت نرمافزاری Salesforce که حدود ۲۵۰ میلیارد دلار ارزشگذاری شده است میگوید استفاده از هوش مصنوعی «مشکلات اخلاقی جدیدی» را در زمینه جمعآوری داده و حریم خصوصی پدید میآورد. همچنین ابهامات موجود درمورد این فناوری نوظهور ممکن است به کاهش حاشیه سود منجر شوند.
از جمله دیگر نگرانیهای رایج شرکتهای Fortune 500 نیز میتوان به خطرات حقوقی، رگولاتوری و امنیت سایبری هوش مصنوعی اشاره کرد.
شرکت دیزنی، از غولهای حوزه سرگرمی، هشدار داده است که «مقررات حاکم بر توسعه فناوری جدیدی» مثل هوش مصنوعی مولد «تنظیم نشده باقیماندهاند» که ممکن است به مدل تجاری این شرکت از جمله در استفاده از دارایی ذهنی و نحوه تولید سرگرمی ضربه وارد کند.
شرکت دارایی Viatris که از Pfizer جدا شده نیز درمورد استفاده کارکنان یا عرضه کننده از هوش مصنوعی و نشت دادههای محرمان و همچنین دسترسی غیرمجاز به دادههای شخصی کارکنان، داوطلبان آزمایش و دیگر افراد، هشدار داده است.
با این حال شرکتهایی مثل Quest Diagnostics و Cigna که در حوزه سلامت فعالیت دارند به مزیت احتمالی این فناوری اشاره کردهاند و میگویند هوش مصنوعی مولد میتواند بخشهایی از کسبوکار آنها از جمله خدمات مشتری، پردازش نمونه و تجزیهتحلیل ادعاها را بهبود بخشد. آژانس تبلیغاتی IPG نیز میگوید این فناوری باعث زیرکی خلق محتوا در تمام صنعت بازاریابی شده است.
نظرات کاربران