این روزها «شبکه ملی اطلاعات» پروژهای نامآشنا نه تنها برای اغلب ایرانیان و کاربران فضای مجازی کشور بلکه برای کاربران این فضا در گوشه و کنار دنیاست.
به گزارش خبرنگار بادیجی، زمان نسبتا زیادی است که همگان واژه اینترنت ملی را شنیده اند. در ابتدای امر این طرح موجب نگرانی فعالان حوزه IT و حتی بسیاری از مردم عادی بود. نگرانی از قطع شدن ارتباط با شبکه اینترنت جهانی، نگاهی بود که بسیاری از کاربران فضای مجازی را به سمت نقد این طرح کشاند.
آنچه موجب نگرانی کاربران شد، عدم آگاهی از مزایای این شبکه بود. بر همین اساس و با توجه به اهمیت این طرح، بر آنیم تا در گزارش پیش رو، به تشریح شبکه ملی اطلاعات و سرویس ها و فرصت های قابل ارائه بر این بستر بپردازیم.
در ابتدای امر باید بگوییم شبکه ملی اطلاعات چیست و چگونه قرار است کار کند؟
برخی کارشناسان معتقدند که شبکه ملی اطلاعات در واقع توسعه یافته فیلترینگ است که اجازه ورود کاربران به وب و سایت هایی را که به هر دلیلی فعالیت قانونی ندارند را گرفته اما باید اعلام کنیم که این تمام ماجرا نیست.
زمزمه های اولیه شبکه ملی اطلاعات
اولین زمزمه های راه اندازی شبکه ملی اطلاعات در سال 1384 و هم زمان با مسئولیت عبدالمجید ریاضی در معاونت فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات به گوش رسید؛ از نظر وی دلیل اصلی پیاده سازی شبکه ملی اطلاعات، کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت بود؛ به این معنا که تجهیزات و زیرساختهای لازم برای مدیریت یک شبکه سراسری اطلاعاتی و ارتباطی ملی در کشور فراهم باشد تا چنانچه جامعه جهانی، ایران را از دسترسی به شبکه جهانی اینترنت محروم کرد یا به دلیل رخدادهای فیزیکی (قطع کابلها و …) دسترسی به شبکه جهانی قطع شد، ما بتوانیم تا حد زیادی به تواناییهای خود متکی بوده و مستقل عمل کنیم.
در واقع آنچه مطرح است و باید مورد تاکید قرار گیرد این امر بوده که هدف از این طرح جدا شدن ایران از اینترنت جهانی نیست بلکه دلایل اصلی آن کاهش هزینه های خرید پهنای باند، افزایش امنیت اطلاعات ملی ، توسعه تجهیزاتی و اطلاعاتی، تبدیل شدن به هاب و شاهراه انتقال اطلاعات منطقه، توسعه نرمافزاری و مقولههایی از این دست هستند.
وجود چنین شبکهای علاوه بر تضمین دسترسی امن و پایدار به سرویسهای ملی، کاربران را از پهنای باند بسیار بالایی برای ارتباط و انتقال اطلاعات بهرهمند خواهد کرد؛ چرا که بستر اجرای این طرح، شبکه ملی فیبر نوری ایران است که توسط شرکت ارتباطات زیرساخت توسعه داده شده و تا پایان سال گذشته به بیش از 62 هزار کیلومتر در سراسر کشور گسترش یافته است.
از طرف دیگر شبکه ملی اطلاعات در برهه ای از زمان به اشتباه «اینترانت ملی ایران» تعریف شد که نهایتا فضایی را فراهم کرد که درخواستهای دسترسی داخلی و اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری میشوند به هیچ وجه از طریق خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکههای اینترانت و خصوصی و امن داخلی در آن فراهم شود.
مزایای شبکه ملی اطلاعات
مراحل مطالعاتی شبکه ملی اطلاعات در دولت نهم انجام و سپس در سال ۱۳۸۹با همین عنوان در قانون برنامه پنجم توسعه گنجانده و طبق این قانون، قرار بر این شد تا پایان برنامه پنجم (سال 1395) تکمیل و اجرایی شود.
«نوری شدن سرعت اینترنت»، «کاهش چشمگیر هزینههای مشترکان اینترنت پرسرعت»، «ارائه محتوای چند رسانهای بر بستر شبکه»، «مشاهده ویدئوهای آنلاین با کیفیت تلویزیونهای کنونی»، «ایجاد مفاهیم جدیدی چون آموزش الکترونیکی»، «سلامت مجازی»، «دورکاری»، «سرعت اتصال بیشتر به اینترنت»، «پایدار و ایمنسازی شبکه» و مباحثی از این دست، از جمله سرفصلهای تعیین شده برای مقوله فرهنگسازی این شبکه بود.
چنین مزایایی قطعا موجب دلگرمی برای کاربران عادی و مشترکان ساده اینترنت بود چرا که حداقل دلشان به کاهش هزینهها گرم شد اما متخصصانی که این طرح را زیر تیغ انتقادات گذاشته بودند نه تنها قانع نشدند بلکه نگرانیشان از قطع شدن دسترسی به اینترنت جهانی را به شکلی برجستهتر مطرح کردند.
افتتاح سه فاز شبکه ملی اطلاعات
سرانجام بعد از گذشت 10 سال از مطرح شدن طرح شبکه ملی اطلاعات، بالاخره فاز اول این شبکه شهریور ماه 1395 و همزمان با آغاز هفته دولت در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات افتتاح شد.
فاز دوم شبکه ملی اطلاعات با عنوان شبکه رشد در بهمن ماه سال گذشته با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رونمایی شد.
محمود واعظی در مراسم افتتاح فاز دوم شبکه ملی اطلاعات از لزوم راهاندازی فاز بلوغ شبکه ملی اطلاعات پیش از پایان دولت خبر داد و خاطرنشان کرد مسئولان در آینده نیز نباید از این شبکه غافل شوند. شبکه ملی اطلاعات یکی از مطالبات مقام معظم رهبری در ۱۴ سال گذشته بوده و ایشان با یک نگاه هوشمندانه زودتر از همه کسانی که در حوزه فضای مجازی اشراف داشتند که این حوزه مزیتها و چالشهایش چیست، تاکید داشتند که با راه اندازی شبکه ملی اطلاعات میتوانیم از فرصتها استفاده کنیم.
فاز سوم شبكه ملى اطلاعات نیز تیر ماه امسال با حضور محمود واعظی؛ وزير ارتباطات و فناورى اطلاعات، با هدف ارتقاء خدمات و بهبود كيفيت زندگى به بهرهبرداری رسيد.
واعظى اعلام كرد كه مردم میتوانند با استفاده از شبكه ملی اطلاعات، از خدمات سرويس اينترنت داخلى استفاده كنند و محدوديتى براى استفاده از سرويسهاى بینالمللی ندارند. به گفتهى وى، استفاده از سرويسهاى خارجى با هزينهى بيشتر و سرعتی كمتر از سرويسهاى داخلى خواهد بود.
با افتتاح سه فاز از این طرح امید می رود پربارتر شدن محتوای موجود بر روی بسترهای ارتباطی داخل کشور نیز ترسیم و تدوین شود و کلیه بخشها و دستگاهها با همکاری واحد و یکپارچه به سمت پیادهسازی برنامههای طرحریزی شده تا افق استقلال کامل این شبکه از بسترهای دیگر بروند.
انتهای پیام/
نظرات کاربران