شبکه های اجتماعی در کنار مزایای بسیار زیادی که در زندگی روزمره کاربران دارند و سرعت انتقال و دسترسی به اطلاعات را به میزان فوق العاده چشمگیری نسبت به سال های قبل افزایش داده اند، دارای نکات منفی متعددی نیز می باشند. تا کنون محققان بسیار زیادی در حوزه های علمی مختلف به اثرات مخرب استفاده و تمرکز بیش از حد بر روی زندگی های مجازی اشاره کرده اند و مقالات متعددی نیز در همین زمینه ها در ژورنال های معتبر علمی جهان منتشر شده است. با این حال شاید هنوز هیچکس به درستی از تاثیرات شبکه های اجتماعی بر جنبه های مختلف زندگی انسان ها آگاه نباشد.
به گزارش بادیجی به نقل از سخت افزار، اینستاگرام یکی از سریعترین رشدهای جذب کاربران در بین تمامی شبکه های اجتماعی را تجربه کرده و کاربران فعال آن به زودی به مرز یک میلیارد نفر خواهند رسید، اما ساختار عکس محور این شبکه و نوع استفاده ای که کاربران، فعالان و چهره های معروف از آن دارند باعث توجه متفاوتی به آن شده است. اخیرا انجمن سلطنتی سلامت عمومی بریتانیا تحقیقی را انجام داده که نشان دهنده تاثیرات مخرب شبکه اجتماعی اینستاگرام بر روی کاربران آن است. در این تحقیق نظرسنجی هایی از ۱۵۰۰ نفر در سنین ۱۴ تا ۲۴ سال انجام شده و تاثیر استفاده از شبکه های اجتماعی مختلف مانند اینستاگرام، فیسبوک، اسنپ چت، یوتیوب و توییتر بر روی سلامت روانی آنها بررسی شده است. از جمله پارامترهای مورد برررسی می توان به تاثیر مثبت یا منفی ارتباط افراد با جامعه، اضطراب، هویت، خواب، تصور از بدن و نظایر آنها اشاره کرد.
نتایج این بررسی ها نشان می دهد تنها تاثیر خالص شبکه اجتماعی یوتیوب بر روی کاربران مقدار مثبتی بوده و سایر شبکه ها دارای تاثیر نهایی منفی بوده اند. از این بین کمتر اثر منفی متعلق به توییر و فیسبوک بوده و اسنپ چت و اینستاگرام در رتبه های بعدی قرار دارند. بر اساس اطلاعات منتشر شده مشخص شده است که تاثیر منفی اینستاگرام بیشترین تاثیر را بر دختران جوان داشته و منجر به افزایش استرس و نارضایتی آنها از شرایط فیزیکی خود شده است. در گزارش منتشر شده توسط CNN بر اساس نتایج این تحقیقات آمده است اینستاگرام احساسی را در کاربران ایجاد می کند که فیزیک بدنی آنها مناسب نیست و باعث می شود آنها تلاش کنند به شیوه های مختلف که بعضی از آنها برای سلامت بدن مضر هستند به دنبال ایجاد تغییر باشند. کاهش زمان خواب، اذیت و آزار اینترنتی و کاهش اعتماد به نفس از دیگر موارد مورد توجه در این گزارش هستند. تقریبا ۲۰ درصد از کاربران شبکه های اجتماعی حتی پس از آنکه در میانه های شب از خواب برمیخیزند نیز به دنبال چک کردن حساب های خود هستند و این کار به نوبه خود باعث کاهش توانایی تمرکز آنها و خستگی در طول روز می گردد. با این حال همه نکات هم منفی نیستند. تقریبا ۷۰ درصد کاربران عنوان کرده اند در شرایط دشوار و در زمان مشکلات حمایت هایی را از دوستان خود در شبکه های اجتماعی دریافت کرده اند و توانایی آنها در حفظ دوستان مجازی خود بیشتر از توانایی در برقراری ارتباط با دوستان دنیای واقعی بوده است.
موسسه سلطنتی سلامت عمومی برای کاهش اثرات منفی شبکه های اجتماعی پیشنهاداتی نیز ارائه کرده است. برای مثال آنها توصیه می کنند برندهای تبلیغاتی و شخصیت های مشهور تصاویری که تغییرات ویرایشی در آنها صورت گرفته را به صورت عمومی اعلام کرده و تصاویر تبلیغاتی را با برچسب های قابل دید برای کاربران منتشر کنند. همچنین به شبکه های اجتماعی و توسعه دهندگان آنها توصیه شده پس از گذشت مدت زمان مشخصی از حضور کاربر در این شبکه ها پیام هایی را برای ترک کردن آن و یا برای یادآوری مدت زمان سپری شده به نمایش بگذارند.
نظرات کاربران