ویز (Waze)، برنامه مسیریاب فیلتر شده و حالا تولیدکنندگان اپلیکیشنهای بومی میتوانند در نبود رقیب قدرتمند خارجی، با بهرهگیری از فرصتی که با فیلترینگ در اختیار آنها قرار داده شده، “ویز”های ایرانی به کاربران عرضه کنند.
به گزارش بادیجی به نقل از ایسنا، اپلیکیشن ویز (Waze) که یک برنامه مسیریاب بر مبنای GPS با قابلیت راهنمایی لحظه به لحظه برای گوشیهای هوشمند است، در روزهای گذشته از کافهبازار حذف شده و در نهایت به دستور مقامات قضایی فیلتر شد. این اپلیکیشن جدا از اینکه توسط کاربران معمولی برای تعیین مسیر مورد استفاده قرار میگرفت، مورد توجه تاکسیهای اینترنتی از جمله اسنپ و تپسی نیز بود.
این برنامه رایگان که برای سیستم عامل اندروید، ویندوز و iOS در دسترس بود، در سال ۲۰۱۳ توسط گوگل خریداری شد، در حال حاضر این اپلیکیشن به اعتقاد بسیاری از کاربران جهانی، برنامه مسیریاب مناسبی محسوب میشود که میتواند با توجه به ترافیک و به صورت هوشمند بهترین و نزدیکترین مسیر را به راننده نشان دهد.
در نهایت با وجود اینکه بیش از یک سال از معرفی این محصول در ایران میگذرد، در شرایطی که تاکسیهای اینترنتی از آن به عنوان برنامهای با قابلیت نمایش ترافیک استفاده میکردند، این برنامه با این توضیح که یک ابزار جاسوسی متعلق به رژیم صهیونیستی است، فیلتر شد.
طبق آنچه در رسانهها منتشر شد، عبدالصمد خرمآبادی -معاون دادستان کل کشور- توضیحاتی را درباره فیلترینگ ویز ارائه کرده و گفت: کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، دستوری در خصوص فیلترینگ نرمافزار ویز صادر نکرده و این نرمافزار با دستور یکی از مقامات قضایی فیلتر شده است.
کلیه دستوراتی که مقامات قضایی دادسراهای سراسر کشور راجع به اعمال فیلترینگ صادر میکنند طبق بخشنامه دادستان کل کشور به معاونت امور فضای مجازی ارسال میشود و نظارت بر حسن اجرای آن با این معاونت است؛ لذا موضوع فیلتر این نرمافزار نیز از طریق دادستانی کل کشور پیگیری و به مرحله اجرا درآمده است.
او همچنین درباره دلیل فیلترینگ این نرمافزار توضیح داده بود: نرمافزار ویز در حقیقت یک ابزار جاسوسی متعلق به رژیم صهیونیستی است که به محض نصب روی گوشی به کلیه اطلاعات شخصی کاربر از جمله مسافرتها و موقعیت جغرافیایی و سایر اطلاعات خصوصی وی دسترسی پیدا میکند و این امر میتواند برای امنیت مردم و کشور مشکلاتی ایجاد کند.
همچنین وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه آنچه در مورد فیلترینگ ویز وجود داشت حکمی از دادستانی بود، اظهار کرده بود: این تصمیم در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه رایانهای گرفته نشده بود بلکه یک قاضی در این باره حکمی را صادر کرده بود و زمانی که حکم قوه قضائیه وجود دارد موافقت من مهم نیست و نباید خلاف این حکم عمل شود. ما با توجه به اینکه این نرمافزار جایگزینهای متعدد داشته این دستور را اجرا کردیم. اگر زمانی این نرمافزار به کسب و کارها مربوط میشد یا جایگزینی برای آن وجود نداشت ممکن بود ما مذاکراتی در این خصوص داشته باشیم اما زمانی که این نرمافزار دارای جایگزین است چرا بخواهیم حتما از آن استفاده کنیم.
به نظر میرسد در این شرایط بهترین راهکار پیشنهادی استفاده از نرمافزارهای بومی مشابه است. اینکه برنامه بومی جایگزین “ویز” چه برنامهای است که همان قابلیتها را با کیفیت مطلوب دارا باشد، هنوز مشخص نیست. در نهایت این توسعهدهندگان ایرانی هستند که باید دست به کار شده و با بسته شدن راه ورود اپلیکیشنهای خارجی رقیب، برنامهای مناسب ارائه دهند که نیاز مخاطبان را اقناع کند.
نظرات کاربران