به گزارش پیوست به نقل از CNBC، دادههای شرکت تحقیقاتی Pitchbook نشان میدهد که صندوقهای ثروت ملی خاورمیانه در یک سال گذشته سرمایهگذاری خود روی شرکتهای هوش مصنوعی را پنج برابر کردهاند.
صندوق تازهتاسیس MGX از امارات که روی هوش مصنوعی تمرکز دارد از جمله مهمترین حاضران دور جدید جذب سرمایه اوپنایآی در هفته گذشته بود. این استارتآپ در تازهترین دور جذب سرمایه خود حدود ۱۵۰ میلیارد دلار ارزشگذاری شده است.
تعداد کمی از صندوقهای سرمایهگذاری به اندازه کافی برای رقابت با بزرگانی مثل مایکروسافت و آمازون سرمایه دارند اما این صندوقهای ثروت ملی در تامین پول مشکلی ندارند. آنها به نیابت از دولتها سرمایهگذاری میکنند و افزایش قیمت انرژی در سالهای اخیر نیز پول خوبی را نصیب دولتهای خلیج کرده است. براساس پیشبینی انتظار میرود که ثروت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس یا GCC از ۲.۷ هزار میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۶ به ۳.۵ هزار میلیارد دلار برسد.
صندوق سرمایهگذاری عمومی سعودی یا PIF به اوج ۹۲۵ میلیارد دلاری رسیده است و در حال حاضر مشغول سرمایهگذاری جدی روی طرح چشمانداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان است. PIF در شرکتهایی مثل اوبر نیز سهامدار است و نقش فعال در فوتبال و گلف منطقه دارد.
صندوق سرمایهگذاری مبادله از امارات نیز ۳۰۲ میلیارد دلار تحت مدیریت دارد و اداره سرمایهگذاری ابوظبی هم یک هزار میلیارد دلار را مدیریت میکند. اداره سرمایهگذاریر قطر ۴۷۵ میلیارد دلار و کویت نیز ۸۰۰ میلیارد دلار را تحت مدیریت دارند.
صندوق MGX ابوظبی ابتدای هفته جاری به یک همکاری با حضور بلکراک، مایکروسافت و Global Infrastructure Partners پیوست تا حدود ۱۰۰ میلیارد دلار برای دیتاسنتر و و دیگر حوزههای زیرساخت جذب کند. MGX همچنین یک صندوق ویژه هوش مصنوعی را در ماه مار راهاندازی کرد و مبادله و شرکت هوش مصنوعی G42 نیز شریک بنیانگذار آن هستند.
طبق دادههای Pitchbook،صندوق مبادله امارات در استاراتآپ آنتروپیک، از رقبای مهم اوپنایآی، سرمایهگذاری کرده است و از جمله مهمترین فعالان سرمایهگذاری جسورانه محسوب میشود و حدود هشت قرارداد هوش مصنوعی را در چهار سال گذشته منعقد کرده است. با این حال آنتروپیک جذب سرمایه از عربستان را به دلیل نگرانیهای امنیت ملی منکر شده است.
صندوق PIF عربستان نیز برای یک همکاری ۴۰ میلیارد دلاری با صندوق اندرسن هورویتز آمریکا تلاش میکند. این صندوق یک واحد ویژه هوش مصنوعی به نام شرکت سعودی برای هوش مصنوعی یا SCAI را راهاندازی کرده است.
با این حال نگرانیهای حقوق بشری عربستان همچنان یک نگرانی مهم برای شرکا و استارتآپهای غربی است.
البته که خاورمیانه در این مسیر تنها نیست و صندوق ثروت ملی فرانسه، صندوق Temasek و GIC از سنگاپور نیز حضور فعالی در سرمایهگذاریهای هوش مصنوعی دارند.
گفتنی است که با توجه به تزریق سیلی از سرمایه، فعالان سیلیکون ولی نگران اثر سافتبانک، صندوق چشم انداز ماسایوشی سان هستند. سافتبانک یکی از مهمترین حامیان اوبر و WeWork بود که باعث رشد تصادعی ارزشگذاری این شرکتها پیش از عرضه عمومی شد. با این حال WeWork سال گذشته و پس از یک اوج ۴۷ میلیارد دلاری، اعلام ورشکستگی کرد.
نظرات کاربران