رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران، میگوید: یکی از موانع توسعه شبکه فیبرنوری، روند هماهنگی سازمانهای مختلف درگیر و صدور مجوزها می باشد که اگرچه هماهنگی هایی در این خصوص صورت پذیرفته است که اجرا را متوقف نسازد، ولیکن در بخش هایی از کشور این محدودیت ها وجود داشته و توسعه فیبرنوری را محدود می سازد. عدم همکاری برخی از شهرداری ها و دستگاه های مرتبط و درخواست های غیر متعارف و متفاوت در شهرهای مختلف از موانعی است که در توسعه شبکه فیبرنوری وجود دارد.
دکتر داوود ادیب، رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران در گفتوگو با خبرنگار سیتنا گفت: فیبرنوری امروزه به عنوان یکی از عناصر و پیش نیازهای انقلاب صنعتی پنجم، چنان مورد توجه دولت ها و صنایع مختلف قرار گرفته است که برخی از صاحب نظران این حوزه در سراسر جهان، ظهور و توسعه آن را به عنوان انقلاب شیشه ای و یا انقلاب فیبرنوری نام برده و حکمرانی هوشمند را از دستاوردهای آن می دانند.
وی ادامه داد: فیبرنوری در سراسر جهان به سرعت در حال گسترش است و مزایای منطقه ای، اجتماعی، تجاری و انسانی خود را در سال های اخیر به معرض نمایش گذاشته است؛ به طوری که دولت ها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، برنامهریزی مدونی را در خصوص طرح جامع توسعه فیبرنوری در دستور کارخود قرار داده و سرمایه گذاری های قابل توجهی را در این خصوص انجام داده اند.
اقتصاد دیجیتالی، نیازمند سطح بالاتری از بلوغ در شبکه های انتقال
ادیب ادامه داد: این یک واقعیت است که جهان امروزی با سه دهه گذشته کاملا متفاوت است. ارتباطات با اشکال جدید در حال توسعه است، نسل جدیدی از اینترنت پرسرعت، اینترنت اشیاء، IPTV ، VoIP ، داده های بی سیم و طیف وسیعی از خدمات آنلاین در حال توسعه و همچنین مهاجرت به نسل های بعدی است. دسترسی آنلاین به دولت الکترونیکی، بانکداری جدید و نیو بانکها، تجارت الکترونیکی، آموزش های مجازی و شبکه های سلامت مبتنی بر اینترنت و در نهایت اقتصاد دیجیتالی، نیازمند سطح بالاتری از بلوغ در شبکه های انتقال است که امروزه می توان در شبکه های فیبرنوری به عنوان یک بستر مطمئن، پرسرعت و قابل دسترس به آنها معنی داد.
وی گفت: امروزه تکامل زیرساختهای یکپارچه فیبر، تقاضا را برای کابلهای نوری به طرز قابل توجهی افزایش داده است. علاوه بر این، افزایش و استقرار معماریهای شبکه ای مرتبط، مانند اتصال فیبر تا خانه (FTTH)، فیبر تا محل (FTTP)، فیبر تا کابینت و کافو (FTTC) و فیبر تا ساختمان (FTTB) تقاضای مضاعفی را برای فیبر نوری افزایش داده است.
جایگزینی بخش بزرگی از شبکه های مسی با فیبر در آینده نزدیک
رییس کانون هماهنگی فاوا در گفتوگو با سیتنا ادامه داد: یکی دیگر از عوامل الزام آور حرکت به سوی شبکه های فیبری به غیر از FTTH ، پویایی بازار برای کاربردهای جدید و محرک بازار است که افزایش مراکز داده، میتواند یکی از عوامل موثر در این حوزه باشد. از آنجایی که مراکز داده اغلب به پهنای باند زیادی برای پردازش و ذخیره داده ها نیاز دارند، گسترش و توسعه مراکز داده، تقاضا را برای فیبرنوری افزایش داده و بازار فیبرنوری را تقویت می نماید.
ادیب گفت: نیاز به فناوری فیبرنوری برای مدیریت افزایش انتقال داده با توجه به نیاز مراکز داده به ظرفیت بیشتر، امروزه مورد توجه است. سرعت و ایمنی و امنیت برای انتقال حجم عظیمی از داده ها امروزه نیازی است که توسط فناوری فیبرنوری مرتفع میگردد. علاوه بر این، از آنجایی که فیبرنوری انعطافپذیرتر، سبک تر و قادر به حمل دادههای بیشتری نسبت به سیمهای مسی است، این مزیت ها به شکلی مورد توجه است که در کوتاه مدت ، بخش بزرگی از شبکه های مسی با آن جایگزین گردد.
فرصت مطلوب گسترش 5G برای تامین کنندگان فیبرنوری در بازار
وی تاکید کرد: از عوامل دیگری که امروز به عنوان اهمیت استقرار شبکه های مبتنی بر فیبرنوری می توان مطرح نمود، موضوع فرصت بازارو الزام گسترش و نصب شبکه های ارتباطی 5G است. گسترش 5G در کشورهای توسعه یافته و همچنین در کشورهای در حال توسعه، فرصت های مطلوبی را برای تامین کنندگان فیبرنوری در بازار ایجاد میکند. استقرار شبکههای فیبرنوری برای توسعه زیرساخت 5G می تواند بسیار مهم بوده و ارزش افزوده های فراوانی را در ارایه سرویس های جدید ایجاد نماید.
لزوم تامین هزینه توسعه زیرساخت های حیاتی کشور توسط دولت
رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران در ادامه گفتوگو با سیتنا خاطرنشان کرد: یکی از اصلی ترین موانع توسعه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات که توسعه فیبرنوری به عنوان بخش کوچکی از آن می باشد، مشکل نهادی و موضوع ماموریت ها، نقش ها، رویکردها و ساختار وزارت ارتباطات و معاونت های مرتبط با وزارت خانه و جایگاه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی می باشد که به اعتقاد کارشناسان حوزه فاوا، این ساختار چون بر اساس قوانین حاکم در دهه های گذشته شکل گرفته است و امروزه نیازمند چابکی بسیار بالایی است، می بایست تغییرات اساسی در آن صورت گیرد.
رییس کانون هماهنگی فاوا گفت: بسیاری از کشورها امروزه برای ایجاد وزارت هوش مصنوعی و وزارت اقتصاد دیجیتالی اقدامات اساسی نموده و تا یک-دو سال آینده خواهید دید که چه تعداد از این وزارت خانه ها شکل خواهد گرفت. باید وزارت ارتباطات از یک وزارت خانه سیاسی به یک وزارت خانه اجرایی تبدیل گردد و مانند تمامی کشورهای توسعه یافته، نهاد تسهیل گر صنعتگران و صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور باشد و منابعی را در اختیار داشته باشد که صنعت خاموش این حوزه را که تمامی صنایع کشور به آن وابسته می باشند را جان دوباره بخشد.
ادیب تاکید کرد: هزینه توسعه زیرساخت های حیاتی کشور نباید توسط بخش خصوصی و اپراتورها پرداخت گردد. یقینا هزینه این گونه موارد که موضوعات زیرساختی در کشور می باشند نباید از جیب اپراتورها یا شرکتهای تولیدی تامین شود. اهمیت شبکههای زیرساختی برای کشور بسیار بالاست و نمیتوان آن را با کالاها یا خدمات غیر ضروری و غیرحیاتی مقایسه نمود.
محدودیت سرمایه در گردش مجریان از عوامل کاهش سرعت توسعه شبکه
رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران تاکید کرد: از محدودیت های دیگر، محدودیت در سرمایه در گردش مجریان توسعه شبکه فیبرنوری است که بدون حمایت کافی مجبورند تا تکالیفی را که در همه کشورها دولت ها بر عهده دارند را بر دوش بکشند. از دیگر محدودیت هایی که وجود دارد محدودیت های فیزیکی و یا موانع اجرای کار است که از جمله می توان به محدودیت های زیست محیطی اشاره نمود.
وی ادامه داد: در مقایسه با مناطق شهری پرجمعیت ، مناطق شهری کم جمعیت که در فاز اول توسعه فیبرنوری مد نظر بوده است معمولاً دارای جغرافیای متنوع تری هستند. برای شهرهای کوچک که ممکن است دارای کوهها یا اغلب آب و هوای متغیری باشند اجرای طرح معمولا با محدودیت هایی روبرو می باشد. به عنوان مثال در شهرهایی که زمستان طولانی دارند و یا مدت زمان زیادی بارندگی وجود دارد زمان اجرا وابسته به این شرایط می باشد.
روند کند توسعه فیبرنوری در سایه عدم همکاری شهرداریها
ادیب گفت: از دیگر موارد، هماهنگی سازمان های مختلف درگیر و صدور مجوزها می باشد که اگرچه هماهنگی هایی در این خصوص صورت پذیرفته است که اجرا را متوقف نسازد، ولیکن در بخش هایی از کشور این محدودیت ها وجود داشته و توسعه فیبرنوری را محدود می سازد. عدم همکاری برخی از شهرداری ها و دستگاه های مرتبط و درخواست های غیر متعارف و متفاوت در شهرهای مختلف از موانعی است که پیش تر در توسعه شبکه فیبرنوری وجود داشته است.
رییس کانون هماهنگی فاوا گفت: مهمترین مشکل اساسی دیگر که وجود دارد عدم اطمینان شرکت های مجری و اپراتورها از دریافت مطالبات خود در آینده می باشد که باعث می گردد که جذب سرمایه ننموده و با سرمایه های موجود خود اقدام به اجرای طرح های واگذاری شده نمایند که طبیعتا سرعت اجرای پروژه را با مشکل روبرو می سازد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران گفت: طبیعتا در خصوص موانعی که مطرح گردید هر چیزی که بتواند این موانع را تسهیل نماید و یا باعث رفع این موانع گردد می تواند عاملی برای سرعت بخشیدن به توسعه پروژه فیبرنوری باشد. موانع مشخص می باشد و همه دست اندرکاران، آگاه به این موانع می باشند.
انتهای پیام
نظرات کاربران