[stextbox id=”alert”]تعداد کمی خارج از صنعت موبایل به RCS توجه کردند تا اینکه در سپتامبر 2015 گوگل اعلام کرد که مالک جایب موبایل شده است؛ شرکتی که در ایجاد و توسعه RCS پیشرو است. اما این موضوع در فضایی که اپلیکیشین های پیام رسان مبتنی بر OTT روز به روز با اقبال بیشتری مواجه میشوند چه تأثیری بر آینده RCS و پیامکهای معمولی خواهد گذاشت؟[/stextbox]
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری بادیجی، توسعه RCS به عنوان جایگزین احتمالی پیامک در اوایل 2007 آغاز گردید؛ هنگامی که GSMA در سال بعد پشتیبانی رسمی خود را اعلام کرد. طیف وسیعی از شاخصه های پیشرفته پیام رسانی شامل پیام رسانی گروهی، تماس صوتی یا تصویری، انتقال فایل و بیشمار ویژگی دیگر، از ویژگیهای اصلی این سیستم است. اما علی رغم این شاخصه های جذاب و خوش بینی اولیه نسبت به RCS آن چنان که انتظار میرفت، نتوانست تأثیرگذار باشد.
حامیان بزرگ
RCS احتمالا پشتیبان GSMA و تعدادی از اپراتورهای شبکه موبایل جهانی خواهد شد. اما گوگل میتواند کلید استاندارد برای آینده باشد. در حالی که چهار پنجم گجتهای دنیا مجهز به سیستم عامل اندروید است؛ پشتیبانی گوگل برای این که RCS را به مخاطبان بیشتری عرضه کند بسیار حیاتی است.
هرچند، انگیزه گوگل از خرید جایب موبایل و سرمایه گذاری بر RCS مشخص نیست. این شرکت در حال حاضر مجهز به سیستم OTT برای پیام رسانی در قالب گوگل هنگ اوت است؛ بنابراین محتمل است که RCS نیز اضافه و ادغام شود. اما هنگ اوت نمونه دیگری از یک پلتفرم پیام رسان است که در رسیدن به اهداف اولیه خود شکست خورده است و همچنان به روش رقبای اصلی خود یعنی واتساپ و اسکایپ درصدد جذب مخاطب است.
زمانی که گوگل مالک جایب شد، هنگ اوت ریسک های RCS را پوشش داد. در حال حاضر، روال کار خارج کردن توابع منفرد به محصولات جداگانه است تا کاربر تجربه آسانتری داشته باشد. بهترین مثال از تقسیم مسنجر از برنامه اصلی، اپلیکیشین فیسبوک است. RCS برای نیل به موفقیت نیاز دارد تا ویژگیهایش مرکز توجه کاربر قرار گیرد و نه اینکه صرفا در حد یک اپلیکیشین دست و پاگیر بماند.
موانع پذیرش و انتخاب
مهمترین مزیت RCS تبادل اطلاعات است و از طرفی وقتی بحث پذیرش آن از سوی اپراتورها و مشترکین در سطح جهانی مطرح می شود؛ بطور بالقوه ضعف آن نیز محسوب می شود. به لحاظ تئوری، RCS قادر به فعالیت در شبکه های موبایل و سایر گجت های هوشمند است؛ اما نیاز به مطابقت با استانداردهای بین المللی عملا فرآیند توسعه را زمان بر کرده و کاهش داده است.
این در تضاد آشکار با رقبای خصوصی مبتنی بر فناوری OTT است. برای مثال، در حال حاضر بیش از یک میلیارد کاربر در سراسر جهان از واتساپ استفاده می کنند، در حالی که تنها توسط 50 کارمند اداره می شود. این مدل کسب و کار لاغر به شرکت انعطافپذیری بالایی میدهد تا به محض تغییر شرایط بازار خود را با آن وفق دهد. کاملا مشخص است که کنترل چنین شرکتی در شرایط خاص بازار بسیار سریعتر از یک سازمان صنعتی است که بیش از 200 شرکت در سراسر جهان دارد.
گرچه موانع راه برای RCS وجود دارد، همین که شبکه های منفرد در بازارهای مختلف آن را بپذیرند استاندارد است. برای مثال، اسپانیا در پذیرش و انتخاب RCS پیشرو بوده است و در سال 2012 تحت نام تجاری جوین، JOYN ، آغاز به کار کرده است. از آن پس تعدادی از اپراتورهای مهم شبکه موبایل مانند اورنج، ودافون و … این اپلیکشین را در کشور معرفی کردند.
با رونمایی ازRCS بازخوردهای مثبتی بوجود آمد. برخلاف وجود استانداردهای غنی قبلی در پیام رسانی RCS میتواند با افزایش امنیت در گوشی های همراه، مورد استفاده کاربران قرار گیرد. این فناوری سازگار با SMS هم خواهد بود، بشرطی که از تکنولوژی قدیمی به جدید گذار کند.
مزایای محدود برای اپراتورها
RCS چه منفعتی برای اپراتورها دارد؟ GSMA بر این باور است که فرصت های کسب درآمد وجود دارد. زیرا به اپراتورهایی که با استفاده از اپلیکیشن های مبتنی بر سیستم پیام رسانی OTT متضرر شده اند، اجازه بازگشت سود را خواهد داد. اما این که چگونه به این مهم دست می یابد خود موردی خاص و بحث برانگیز است که باید به تفصیل توضیح دهد. آیا در قالب یک پکیج عرضه خواهد شد یا به عنوان بخشی از کمک هزینه داده بزرگتر فروخته می شود؟
موفقیت واتساپ و دیگر اپلیکیشنهای OTT بدان معناست که حتی با در نظر گرفتن تاثیر GSMA از پشتیبانی آن، بسیار سخت است که آنها را جانشین این اپلیکیشن های محبوب دید. اگر استاندارد کاهش یابد، خطر آن که تنها محدود به اندروید شود، محتمل است، چرا که بعید است اپل مشتاق به ادغام حمایت ملی بخاطر مشارکت و درگیری گوگل باشد. بدین ترتیب، RCS ضرورتا بخشی از دیگر محصولات OTT خواهد شد که فرصت اندکی را در اختیار اپراتورها برای کنترل یا قدرت پولآوری قرار خواهد داد.
بنابراین همچنان تکنولوژی اس ام اس ماکزیمم بازدهی را خواهد داشت. هم اکنون تبادل اس ام اس به روش A2P تقویت شده است. این واقعیت را نیز باید در نظر گرفت که آن یک تکنولوژی امتحان شده است که تا این لحظه بیش از 3.75 میلیارد مشترک جهانی دارد. این بدان معناست که تولید درآمد حاصل از اس ام اس برای اپراتورها ظرفیت بالقوه بالایی دارد.
برای اپراتورها سرمایه اندک کافی است تا تولید درآمد کنند. RCS و دیگر خدمات مبتنی بر دیتا همچنان باید یک فرصت روشن جهت کسب و کار را نشان دهند و میزان ریسک استفاده از شبکه های موبایل را بشرط استفاده از وسایل ارتباطی با کمترین یا بدون ارزش افزوده به حداقل برسانند.
فراگیری و عمومیت این پلتفرم و نفوذ اندک گوشی های مجهز به دیتا در تعدادی از کشورهای دنیا به این معنا خواهد بود که اس ام اس به روشA2P همچنان انتخاب اول بازارها و شرکتهایی خواهد بود که نیاز دارند تا مشتریان خود را بر اساس دستگاه های موبایل تأمین کنند. اگرچه، RCS ادعا میکند با ابزارهای قدیمی نیز مطابقت دارد، کسی نمیداند که آیا گیرنده، قادر به دیدن پیامهای پیچیده خواهد بود یا نه. بنابراین محتمل است که تا مدتی A2P SMS همچنان مورد استفاده قرار گیرد.
اس ام اس را غیرمحتمل ندانید
با وجود پشتیبانی GSMA و گوگل، بعید است به این زودی RCS بتواند معیار پیام رسانی در موبایل در سطح جهانی شود. در حالی که بدون شک تمایل اپراتورها به سمت نوآوری هست، سودآوری مداوم اس ام اس، موقعیت آن را در بسیاری از استراتژی های پیام رسانی ثابت نگه میدارد.
منبع: telecomstechnews
مترجم: سعیده بدیعی- بهروز شاهرخ نیا
نظرات کاربران