همانطور که می دانید «الکام استارز»، حضور موفقی در نمایشگاه الکامپ ۹۵ داشت. این بخش از نمایشگاه که تعداد زیادی از استارتاپ ها در آن حضور داشتند، فرصت خوبی برای کسب و کار های نوپا و تازه نفس فراهم آورد تا با بهره گیری از تجربیات بدست آمده در این رویداد مهم بتوانند مسیر پیشرفت خود را با دقت و سرعت بیشتری بپیمانند. در همین راستا، پایگاه خبری بادیجی در گفت و گویی با گلرخ بحری «مدیر سالن ۱۸ نمایشگاه الکامپ ۹۵» به بررسی ابعاد حضور استارتاپ ها در نمایشگاه الکامپ پرداخته است. بخش دوم این گفت و گوی تفصیلی را می خوانید:
• نحوه برگزاری الکام استارز چه تفاوتی با سال قبل داشت؟
امسال سعی کردیم فرهنگسازی داشته باشیم. یعنی بگوییم قرار نیست یک غرفه ۳۰ یا ۴۰ متری به یک استارتاپ داده شود. و کل چیزی که نیاز دارد یک سری نت ورکینگ است که برایش اتفاق خواهد افتاد.
در ایران خیلی ها فکر می کنند از روزی یک کسب و کار راه می افتد باید تبلیغات کنند. و به این فکر نمی کنند که وقتی هنوز به درآمد نرسیده اند نباید هزینه ایجاد کنند.
کسی برای بازدید استارتاپ می آید می خواهد با ایده شما آشنا شود و حتی با مذاکره با شما تبدیل به کاربر شما شود. پس بهتر است حاشیه ها و موضوعات زرد کنار گذاشته شود و به اصل موضوع توجه شود.
• حضور در نمایشگاهی همچون الکامپ چه فرصت هایی را برای یک استارتاپ به ارمغان می آورد؟
امسال نسبت به سال قبل شاهد حضور سه برابری استارتاپ ها بودیم. از میان آنها ۱۳۵ استارتاپ نیز برای ارائه ثبت نام کرده بودند که خیلی هایشان برای بار اول بود که ارائه می دادند. در واقع فرصتی بود برای فراگیری نحوه و آیین ارائه و داورهایی که به آنها فید بک بدهند که به درد استارتاپ شان میخورد.
حضور در چنین نمایشگاه هایی علاوه بر ارائه استارتاپ میتواند به پیشرفت آن هم کمک کند. به شرطی که به قصد رشد کردن و محک زدن خودشان رفته باشند و بدانند کجای کارشان ایراد دارد.
الکام استارز همچنین این فضا را فراهم آورد تا کسانی که دوست داشتند سرمایه گذاری کنند با استارتاپ ها آشنا شوند.
• سرمایه گذار تا چه حد در موفقیت یک استارتاپ تاثیرگذار است؟
پیدا کردن سرمایه گذار از دغدغه های اصلی هر استارتاپ است. هیچ کسب و کار نوپایی، وقتی به جایی رسید بابت این نبوده است که کسی آن را خیلی حمایت کرده است، بلکه حتما تلاش کرده، حتما بارها شکست خورده و حتما با استفاده از تجربه های بدست آمده اش به پیروزی رسیده است. در فضای استارتاپ ها حتی اگر اسپانسری هم وجود داشته باشد خیلی قادر نیست این هزینه را پوشش دهد.
از طرفی رایگان بودن برای استارتاپ یک سم است. چون هر چیزی مفیدی که باید برایش بهایی پرداخت کند را نادیده می گیرد و راه دیگری انتخاب می کند که می تواند به ضررش تمام شود.
• نحوه معرفی اصولی استارتاپ چه کمکی به موفقیت آن می کند؟ این معرفی باید چگونه باشد؟
چیزی که بهش توجه می شود نحوه ارائه یک استارتاپ است. اینکه موسس استارتاپ به چه نحوی خودش را پرزنت می کند، بسیار مهم است.
اگر به استارتاپی توجه نمی شود و دور و برش شلوغ نیست، دلیل بر بد بودن آن نیست. شاید نمی تواند خودش را خوب پرزنت کند. پس باید برود نحوه پرزنت کردن را یاد بگیرد. کسی که موسس یک استارتاپ است اولین چیزی که باید بلد باشد، پرزنت کردن خودش و استارتاپش است. اینها نکات ریزی است که به جهت در نمایشگاه می توانیم یاد بگیریم، اما خیلی به آن توجهی نمی شود.
همچنین این مهم است که خود موسس محصولش را در نمایشگاه ارائه دهد نه اینکه کارمندش را آنجا بگذارد. چراکه خودش برای استارتاپ تلاش کرده و برای کار خود اهمیت بیشتری قائل است. چیزی که کارمند به شما میرساند زمین تا آسمان با زمانی که خودتان از نزدیک در ارتباط با مخاطب هستید فرق می کند. همچنین موسس خودش مستقیما با کاربران و نیاز هایشان آشنا می شود.
واقعیت این است تا جایی که استارتاپ ها کوچک هستند این اینگونه خواهد بود. اما در شرکت های بزرگ اینطور نیست و شوق و ذوقی در کارمندان برای معرفی خدمات و محصولات وجود ندارد.
حتی یکی از دلایل شور و شوق در الکامپ استارز، این بود که خود صاحبان کسب و کار، پزرنت می کردند.
مزیت دیگر ارتباط گرفتن با داورها بود. داوران در کمال دوستی پس از ارائه ها به راهنمایی استارتاپ ها برای آینده ادامه می دادند. داورانی که خودشان افراد مهمی در صنعت ICT بودند و با اینکه خودشان جوان هستند اما از تجربیات خوبی برخوردار بودند.
• چرا برخی از استارتاپ ها ممکن است در میانه را شکست بخورند؟ راه حل چیست؟
شکست یک پروژه هیج ایرادی ندارد. هر استارت اپ با یک ایده شروع می شود، جلوتر می رود و شاید در جایی شکست بخورد یا عمرش تمام شود که هیچ ایرادی ندارد و حتی نمی توان اسمش را شکست گذاشت. بلکه تجربه ای برای پیروزی در آینده است.
یک کار آفرین با استفاده از این فرصت می فهمد کجای کار را درست رفته و کجا را اشتباه رفته است. و چقدر خوب که در این نمایشگاه با کمترین هزینه متوجه این مسائل شود.
• چه توصیه ای برای کسب و کارهای نوپا دارید؟
ما در فرهنگ استارتاپی دنبال سمت نیستیم. اینکه مدیر عامل کیست و… اصلا مهم نیست. چیزی که مهم است، این است که هدف واحدی وجود دارد که قرار است همه با هم به آن برسیم. باید در فرهنگ جوانان جا بیافتد که اگر استارتاپی دارید، به دنبال سمت نباشند و برایش بجنگند تا به جایی برسد.
نظرات کاربران