فعالیت در برخی کشورهای پرخطر دنیا مانند سودان جنوبی و سوریه، باعث شده که اپراتور مخابراتی ام تی ان MTNGroup Ltd. بسیار گسترده تر و پیشرفته تر از دیگر شرکت های هم رده خود شود. اما فعالیت در چنین کشورهایی، ریسک های خودش را دارد.
شرکت MTN که در آمریکا کمتر شناخته شده است در آفریقا و خاورمیانه قدرت زیادی دارد. این شرکت مدتهاست که در دولت هایی کار می کند که با در جنگ و تحریم به سر می برند یا به هر نحوی با درگیری و نزاع روبه رو هستند. شرکت MTN با کمک رسانه ها و شرکت اینترنتی Naspers Ltd، توانست همزمان با سقوط سیستم آپارتاید در کشور آفریقای جنوبی، به دستاوردهای خوبی برسد. این شرکت حالا ۲۴۰ میلیون مشترک تلفن همراه دارد، رقمی که بیشتر از مجموع مشترکان شرکت های بزرگی همچون AT & T و Verizon است.
راب شاتر، مدیر اجرایی شرکت MTN می گوید: «ما تلاش کردیم تا شرکتمان را از دیگر شرکتهای حوزه تلکام متمایز کنیم و این کار را با عرضه خدمات اپراتوری در بازار کشورهای در حال توسعه و سرمایه گذاری در بخش های غیر قابل پیش بینی از بازار، انجام دهیم، جایی که بیشترین ریسک در آن وجود دارد، ما آنجا تمرکز بیشتری اعمال کرده و فرصت ها را مغتنم می شمریم.» در سودان جنوبی، مهندسان MTN حتی در جنگ زده ترین مناطق و مکان هایی که میلیون ها نفر در آنجا جان خود را از دست داده اند، تلاش می کنند تا برج های شبکه خود را بازسازی کنند. مثلا با وجود اینکه در یمن حملات متعددی توسط دولت عربستان سعودی شکل گرفته و همچنان ادامه دارد، باز هم شاهد فعالیت مسوولان این شرکت هستیم.
در سوریه نیز بازسازی زیرساخت های نابود شده ارتباطی ناشی از جنگ بین دولت و شورشیان، توسط پیمانکاران MTN همچنان در حال انجام است. استراتژی این شرکت، MTN را به یکی از بزرگترین فعالان حوزه تلکام در آفریقای جنوبی تبدیل کرده اما یکسری جریمه و کارشکنی در نقاطی مانند نیجریه و کامرون، سوددهی این شرکت را کم کرد.
در سال ۲۰۱۵، کمیسیون ارتباطات نیجریه، به دلیل غیر فعال سازی حدود ۵ میلیون سیم کارت در تاریخ مقرر شده، از این شرکت شکایت کرد.
MTN قبول کرد که حدود ۱ / ۶۷ میلیارد دلار، جریمه طی سه سال به دولت این کشور پرداخت کند. این جریمه، اولین ضرر بزرگ این شرکت محسوب می شد که ارزش سهام شرکت هنوز هم تحت تاثیر آن است. در ایران نیز طی سال گذشته، با اعمال دوباره تحریم ها که روی ارزش پول ملی و افزایش تورم تاثیر گذاشت، کسب و کار MINنیز دستخوش تغییر شد و صدمه دید. در اگوست ۲۰۱۸، بانک مرکزی نیجریه دستور داد که این شرکت ۸ / ۱ میلیارد دلار سرمایه ای که مدعی بود به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده بود را برگرداند.
در دسامبر MTN قبول کرد که ۵۲/ ۶ میلیون دلار برای ختم این منازعه پرداخت کند ولی اتهام غیرقانونی بودن خروج سرمایه را قبول نکرد. در هر صورت، به دلیل تصویب قوانین جدید، این شرکت مجبور شد تغییراتی در استراتژی خود اعمال کند. MTN سال گذشته، زیرمجموعه سودآور خود-Cyprus را فروخت.
در ماه مینیز سخنگوی شرکت اعلام کرد که قرار است هیات مشاورهای ایجاد کند تا شرکت بتواند با قوانین جدید منطبق تر شده و میزان چالش ها به حداقل برسد. این شرکت، با وجود تمام ریسک ها و خطرهایی که در کشورهای پر حساسیت وجود دارد، همچنان در این مناطق سرمایه گذاری می کند.
این شرکت مدعی است که تعداد مشترکانی که از سرویس های پیشرفته و پیچیده استفاده می کنند، روز به روز در حال افزایش است مانند سرویس های پرداخت موبایلی و بیمه موبایلی. در سال ۲۰۱۸، درآمد شرکت از سرویس های داده ای، به میزان ۲۲ درصد افزایش یافت و به ۱ / ۹ میلیارد دلار رسید. درآمد کل شرکت نیز افزایش ۴۷ درصدی داشت و به ۷ / ۸ میلیارد دلار رسید. اگر در مکانی صلح برقرار باشد، همه شرکتها در آنجا حضور خواهند داشت. ما معتقدیم که جنگ، همیشگی نیست
سامانتا هارتارد، یکی از مدیران شرکت قبول دارد که این کشورها، مناطق پر ریسکی هستند اما چون شرکت دیگری در این مناطق فعالیت ندارد، حوزه مناسبی برای MTN محسوب می شود اما خطرهایی که در این کشورها وجود دارد، واقعا زیاد است.
سال گذشته، تیم پیمانکاری MTN که برای بازسازی یکی از شعبه های شرکت در سودان جنوبی ماموریت داشتند، توسط یک گروه تروریستی مورد حمله قرار گرفتند. دار و دسته تروریستی، از این تیم دزدی کرده و بعد از آن، راننده آنها و یکی از دو مهندس حاضر را کشتند.
دومین مهندس موفق به فرار شد ولی جراحت زیادی متحمل شده بود که البته بعدا بهبود یافت. MTN یکی از معدود شرکت های بین المللی فعال در جوبا، پایتخت سودان جنوبی است. در داخل دفتر اصلی MTN در این شهر، چندین مهندس مشغول نظارت روی شبکه های انجام تعمیرات از راه دور و اعزام تیم ها به محل های مدنظر هستند. یکی از نقاطی که نمایندگان این شرکت به آنها سر می زنند، مناطقی است که ژنراتور سوخت، باتری با پنل های خورشیدی موجود در تاسیسات شرکت دزدیده می شود
با وجود تمام این مشکلات، MTN همچنان روی سرویس های خود در سودان، سرمایه گذاری می کند و امسال ۳۰ میلیون دلار برای نصب زیرساخت ها، برج های کنترل، تجهیزات و … در این کشور هزینه کرده است. این شرکت از اولین ورود خود به سودان جنوبی در سال ۲۰۱۱ تاکنون ۲۸۶ میلیون دلار در این کشور سرمایه گذاری کرده است.
در سال ۲۰۱۶، مسوولان و متخصصان شرکت در پایتخت سودان جنوبی، به دلیل بروز تیراندازی مجبور شدند محل کار خود را ترک کنند و با خودروی مسلح به محل دیگری منتقل شوند. این کارمندان، در حالی در این شعبه شرکت کار می کردند که سربازان خود دولت کشور، به دیپلمات های آمریکایی شلیک کرده و حتی صندوق کمک رسانی آمریکایی را غارت کردند.
به گفته یکی از مسوولان شرکت، کار کردن در چنین مکان هایی واقعاصبر زیادی می خواهد. با وجود چنین ریسکهاو خطراتی، MTN همچنان روی هدف بلندمدت خود در کشورهایی مانند سودان جنوبی و افغانستان متمرکز است. مدیر بخش تبلیغات شرکت می گوید: اگر در مکانی صلح برقرار باشد، همه شرکت ها در آنجا حضور خواهند داشت. ما معتقدیم که جنگ، همیشگی نیست. این استراتژی MTN است که معتقد است قطعا جواب خوبی خواهد داد.»
انتهای پیام/
نظرات کاربران