[stextbox id=”grey”]با اجرای طرح ترابردپذیری شماره های موبایل (MNP) در 21 تیر ماه، صادق عباسی شاهکوه، معاون صدور مجوز سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، دریاره نتایج و مشکلاتی که بر سر راه متقاضیان ترابردپذیر قرار داشته است، توضیح داد.[/stextbox]
وی ضمن بیان این نکته که تا روز 5شنبه هفته ی گذشته، که حدود 4 روز از اجرای طرح گذشته بود و در مجموع بالغ بر 2500 تقاضای تعویض اپراتور موبایل به ثبت رسید، اظهار داشت: اگر مشترکان سیم کارتهای دائمی بخواهند به اپراتور دیگر مهاجرت کنند، ابتدا باید بدهی کارکرد خود را پرداخت کنند و سپس به اپراتور دیگر فرآیند انتقال انجام دهند.
عباسی شاهکوه با اشاره به اینکه درخواست انجام طرح ترابردپذیری باید در روزهای کاری انجام شود، اضافه کرد: این فرآیند از زمان ثبت تقاضای مشترک بین 3 تا 5 روز کاری انجام می شود و تا پایان روز 5 شنبه 24 تیر ماه، 200 مشترک موفق به مهاجرت به اپراتورهای دیگر شدند . این موضوع در حالی است که در زمان آزمایشی، فقط 500 نفر این امکان را داشتند که ترابرد انجام دهند. وی افزود: با رفع مشکلات احتماعی، از این پس امکان فعالسازی این طرح، برای 750 متقاضی در طول روز فراهم می شود.
عباسی شاهکوه یکی از مشکلاتی که متقاضیان ترابردپذیری با آن مواجه شدند را مربوط به طی زمان درخواست اولیه عنوان کرد و گفت: در دستورالعمل طرح ترابردپذیری زمان 48 ساعته برای مرحله تایید اولیه در نظر گرفته شد تا چنانچه مشکلات حقوقی و مالی برای انجام طرح، وجود دارد توسط مشترک، طی شود. اما شاهد آن بودین که در برخی مواقع، اپراتورها بدون توجه به این زمان و برای مثال با گذشت 2 ساعت، درخواست مشترک را رد کرده بودند که به تدریج این مشکل رفع شد. مشترک پس از اعلام بدهی، 48 ساعت زمان خواهد داشت تا بدهی خود را تسویه کند و برای سیم کارت جدید اقدام کند. که این فرآیند به دلیل اتلاف وقت موجب دلسرد شدن متقاضی و رد درخواست متقاضی می شد.
یکی دیگر از مشکلاتی که عباس شاهکوه به آن اشاراه کرد مربوط به تأخیر در زمان طع سیم کارت تا زمان اتصال مجدد آن در شبکه اپراتور دیگر بود که یکی دیگر از اشکالات جدی بود.
در این رابطه وی اضافه کرد : در فرآیند ترابرد بعد از آنکه سیم کارت جدید مشتری تحویل داده شد، سیم کارت قبلی باید غیرفعال شود. اما در اجرای فرآیند ترابردپذیری، هنوز سیم کارت به دست کاربر نرسیده، ارتباط وی با اپراتور سابق قطع می شود که این وقفه موجب در برقراری ارتباط کاربر مشکلاتی را ایجاد کرد که موجب نارضایتی شد. سیم کارت جدید را دریافت نکرده باشد، سیم کارت قدیمی غیرفعال نمی شود.
عباسی شاهکوه با اشاره به اینکه برای اجرای ترابردپذیری، اطلاع رسانی زیادی صورت نگرفته بود، تعداد درخواستها در طی 10 روز قابل توجه بود، ادامه دارد: تعداد ترابردهای انجام شده به هر یک از سه اپراتور، تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته اند.
یکی دیگر از مشکلاتی که کاربران با آن روبرو بودند این بود که وقتی ترابرد شماره موبایل صورت می گرفت، تمامی اطلاعات مشترک که روی سیم کارت داشت، حذف می شد به عبارتی دیگر سیم کارت ترابرد شده مشتری همانند سیم کارت سوخته عمل می کند که انگار بخواهد سیم کارت جدید را دریافت کند.
وی همچنین افزود: در صورت پشیمانی مشترک، لازم است که 3 ماه از فعالسازی در اپراتور جدید گذشته باشد تا بتواند اپراتور خود را به اپراتور دیگر تغییر دهد که البته مشترک تنها 2 بار در سال می تواند درخواست تغییر اپراتورخود را بدهد که عملاً فضای آزمون و خطا را از بین می برد.
در مورد هزینه های درون شبکه و برون شبکه وی برآگاهی مشترک تماس گیرنده با شماره ی ترابرد شده تأکید کرد که آیا هزینه ی درون شبکه را نمی پردازد و یا عکس هزینه ی برون شبکه را . برای حل این مسئله اعلام آنونس یکی از روشهای پیشنهادی بود که در حال آزمایش است که وقتی مشترکی با شماره های ترابرد شده تماس می گیرد، این آنونس برای مشترک پخش می شود.
عباسی شاهکوه در مورد عملکرد 3 اپراتور گفت: تا رسیدن به شرایط ایده آل راه زیادی دارند اما در مرحله ی آزمایشی عملکرد قابل قبولی داشته اند.
نظرات کاربران