نتایج بدست آمده از طرح آمارگیری دسترسی خانوار ایرانی به ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات نشان میدهد که بیش از 50 درصد خانوارها از ضریب نفوذ ۵۰ درصدی اینترنت تا پایان امسال برخوردار خواهند شد.
طرحی براساس 16 شاخص توصیه شده توسط اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) با هدف جمع آوری آمار و اطلاعات مرتبط با توسعه فناوری اطلاعات در کشور اجرا شد. به نقل از خبرگزاری مهر، این طرح چهارمین طرح آمارگیری دسترسی خانوارها و استفاده افراد از فناوری اطلاعات و ارتباطات بود که از وضعیت ۲۵ هزار خانواده ایرانی تا اواخر بهمن نمونه گیری شد و تا پایان اسفند ۹۴ انجام شد
در این طرح سازمان فناوری اطلاعات ایران با مرکز آمار ایران برای ارزیابی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات و زیرساختهایی مانند اینترنت در دستیابی به اهداف توسعه پایدار تدوین شده توسط سازمان ملل متحد را در میان خانوار ایرانی، همکاری کرد.
همه افراد عضو خانوارهای معمولی ساکن، گروهی و موسسه ای در مناطق شهری و روستایی تا پایان سال 94، جامعه آماری این طرح را تشکیل میدادند و برای هر خانوارکه یکی از اعضای آن خانوار در ۳ ماه گذشته از اینترنت استفاده کرده باشد، بعنوان شاخص دسترسی به اینترنت تعریف شده است.
دفتر بررسی های فنی اقتصادی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات نتایج بدست آمده از این طرح که اجرای آن توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران انجام شده بود، را منتشر کرد.
طبق نتایج اعلام شده، تا پایان سال ۱۳۹۵ دسترسی خانوارها به اینترنت تا پایان سال جاری از ۵۰ درصد فراتر خواهد رفت و ضریب نفوذ اینترنت در کشور به ۵۰ درصد می رسد.این در حالی است که تنها 44 درصد از خانوارها به اینترنت دسترسی دارند و ضریب نفوذ کاربران اینترنت در کشور ۳۹ درصد است.
آینده فناوری اطلاعات ایران مطابق با چشم انداز مدنظر از سوی اتحادیه جهانی مخابرات که تا سال ۲۰۲۰ کشور ایران بعنوان کشوردر حال توسعه باید دسترسی ۵۰۰ درصد خانوار را به اینترنت فراهم کند و ۵۰ درصد افراد نیز بتوانند از اینترنت استفاده کنند که رسیدن به این هدف تا پایان سال ۹۵ پیش بینی می شود.
برگزاری 4ساله اتحادیه جهانی مخابرات (ITU ) به عنوان بالاترین نهاد سیاستگذاری در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، در آخرین اجلاس جهانی خود ، نظام پایش شاخص های ICT کشورها در سال 2015 به عنوان « برنامه جهانی شکل دهی به آینده بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات کشورها» در دستور کار خود قرار داده است.
این چشم انداز که با عنوان «Connect ۲۰۲۰» معرفی شده است تمامی کشورهای عضو رو موظف کرده است تا با طرح ها، پروژه ها و اقداماتی که درنظر میگیرند، در پیاده سازی موفق برنامه CONNECT۲۰۲۰ مشارکت داشته باشند.
این چشم انداز که با عنوان «Connect ۲۰۲۰» شناخته می شود، چشم انداز مشترک، اهداف و مقاصدی را که کشورهای عضو در همکاری با تمامی ذینفعان در اکوسیستم فناوری اطلاعات و ارتباطات، متعهد به دستیابی به آنها در سال ۲۰۲۰ میلادی (۱۳۹۸ شمسی) هستند مشخص می کند.
توسعه پایدار ، موضوع اصلی فناوری اطلاعات و ارتباطات است که در چشم انداز این برنامه به آن اشاره شده است و در چهار محور اصلی توانمندسازی و دسترسی به ICT ، از بین بردن شکاف دیجیتالی، پایداری و نوآوری و مشارکت تعریف شده است.
اگرچه شاهد افزایش تعداد مشترکان موبایل از ۲.۲ میلیارد نفر در سال ۲۰۰۵ به ۷.۱ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۵ بوده ایم وبراساس گزارش اندازه گیری جامعه اطلاعاتی ۲۰۱۵، هنوز کشورهای در حال توسعه راه طولانی ای برای دسترسی و استفاده جهانی از تلفن همراه دارند. در همین حال طبق گزارش های اعلام شده، تعداد مشترکان تلفن ثابت از ۱.۲۵ میلیارد نفر در سال ۲۰۰۵ به حدود ۱.۰۶ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۵ کاهش یافته است که کاهش مستمر تعداد مشترکان خطوط تلفن ثابت را نشلن میدهد. و این در حالی است که تعداد مشترکان جهانی پهن باند موبایل از ۰.۸ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۰ به ۳.۵ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است.
باوجودیکه تعداد کاربران اینترنت افزایش چشم گیری داشته است وپیش بینی میشود ۴۰ درصد از جمعیت جهان، کاربر اینترنت باشند، کشورهای کمتر توسعه یافته در دسترسی به ICT و اینترنت اختلاف زیادی نسبت به کشورهای پیشرفته و در حال توسعه دارند و بعد از کشورهای توسعه یافته ، کشورهای در حال توسعه با تاخیر در دسترسی به فناوری اطلاعات قرار دارند.
شکاف دیجیتال دربین مناطق شهری و روستایی ، زنان و مردان در بسیاری از کشورها و بین افراد با درآمد بالا و پایین وجود دارد.
در بین این کشورها، شکاف دیجیتال به وضوح مشاهده می شود به ویژه بین مناطق شهری و روستایی و نیز شکاف دیجیتال معناداری بین زنان و مردان در بسیاری از کشورها و شکاف گسترده ای بین افراد با درآمد بالا و پایین وجود دارد.
از منظر شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (IDI )، جایگاه فناوری اطلاعات ایران در میان کشورهای منطقه و جهان
مطابق جدول ذیل است :
در این بررسی ها جایگاه ایران از منظر شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (IDI ) در بین کشورهای منطقه و جهان اعلام شده است که مطابق جدول زیر است:
نظرات کاربران