در آستانه اجرای طرح ملی ترابرد پذیری شماره ها، ناگهان با اتفاق نا گواری که در مورد افشای اطلاعات مربوط به دیتابیس یکی از اپراتور های موبایل افتاد روبرو شدیم و سوالات بسیاری در رابطه با تضامین رگولاتوری برای حفظ و حراست از اطلاعات حریم خصوصی بوجود آمده است.
با توجه به تاخیر بسیار زیاد و چشمگیری که در اجرای طرح ملی ترابرد پذیری روی داد قرار بر این بود که بهمن سال 94 از این طرح بهره برداری شود، حال با مسائلی که در حوزه امنیت و حریم خصوصی مشترکان یک اپراتور پیش آمده، به طور جدی این موضوع را به چالش کشانده است.
به عبارت دیگر اگر در زمان اجرای طرح ترابرد پذیری، دیتا بیس اطلاعات مشترکان یک اپراتور با حفره امنیتی مواجه شود، احتمال بر ملا شدن اطلاعات مشترکان ترابرد شده در آن اپراتور نیز وجود دارد یا تنها در صورت افشای دیتابیس اپراتور پایه (اپراتور اولیه)، اطلاعات شان به خطر می افتد؟
ترابرد پذیری به دنبال تشدید رقابت بین اپراتور های فعال کشور برای ارائه خدمات با کیفیت است و به نوعی میخواهد عدالت ارتباطی را برای مشترکان موبایل محقق سازد، اما پیش از اجرای این طرح انتظار می رود رگولاتوری به عنوان متولی اجرای طرح ترابرد پذیری، اطمینان خاطر و ضمانتی در حوزه حراست از اطلاعات شخصی مشترکان موبایل به آنها بدهد.
وزارت ارتباطات با روباتی تلگرامی که دست به این اقدام ناشایست، افشای اطلاعات مشترکان ایرانسل، زد مقابله کرد.
مدیر کل روابط عمومی وزارت ارتباطات اعلام کرد: بر اساس دستور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و با هدف مقابله با فاش شدن اطلاعات کاربران، تلاش هایی در رابطه با این ربات فاش کننده اطلاعات مشترکین که مربوط به یکی از اپراتور های تلفن همراه می باشد صورت گرفته و این ربات مسدود شده است و اطلاعات کاربران این اپراتور دیگر از طرف این ربات فاشنخواهد شد، کاربران نگران نباشند.
حال که این روبات مسدود شده است، تکلیف و سرنوشت دیتا بیس لو رفته از جانب اپراتور دوم چه می شود؟! آیا فقط در این مرحله باقی می ماند؟! آیا فاش کنندگان اطلاعات مربوط به حریم خصوصی و کسانیکه به این دیتا بیس دسترسی دارند، تا به همینجا توقف می کنند؟! یا راه دیگری هم برای ادامه این افشا گری ها دارند؟!
نکته بسیار مهم اینکه، فعالیت های این روبات بعد از مسدود سازی به آدرس دیگری در تلگرام منتقل شده و همچنان شماره سیم کارت می گیرد و اطلاعات خصوصی مالک خط را فاش می کند.
روبات اولیه که اکنون مسدود شده، در هشداری می گفت: “این روبات متصل شده به دیتا بیس ایرانسل است که از 3 سال پیش در اینترنت پخش شده پس ممکن است به دلیل قدیمی بودن برخی شماره ها یافت نشود یا اشتباه ارسال شود.”
مسئولان اجرایی کشور و اپراتور مذکور نباید به مسدود سازی روبات فاش کننده اطلاعات بسنده کنند، به این دلیل که دیتابیس مشترکان هنوز در اختیار سود جویان است و هر آن ممکن است به افشای اطلاعات از طرق دیگر بپردازند.
با اینکه در آستانه اجرای طرح ملی ترابرد پذیری بوده ایم، یک روبات ساده توانست پرده از ضعف سیستم امنیت اطلاعاتی یک اپراتور بر دارد.
در این وضعیت سوالی به میان می آید، که در صورت اجرای طرح ترابرد پذیری شماره ها و مهاجرت مشترکین بین اپراتور ها با حفظ شماره، از نظر امنیتی، احتمال این افشا گری اطلاعات و حریم خصوصی مشترکین ترابرد شده در اپراتور های ضعیف تر به وجود خواهد آمد یا اینکه خیر؟!
به عبارت دیگر باید گفت اگر در زمان اجرای طرح ترابرد پذیری، باز هم این اتفاق بیافتد و اطلاعات مشترکین یک اپراتور با حفره امنیتی روبرو شود، امکان فاش شدن اطلاعات مشترکان ترابرد شده در آن اپراتور نیز وجود دارد یا اینکه فقط در صورت افشای دیتا بیس اپراتور پایه (اپراتور اولیه)، اطلاعات شان به خطر می افتد؟
در کل باید گفت که هدف از ترابرد پذیری ایجاد رقابت بین اپراتور های کشور در جهت ارائه خدمات با بالا ترین کیفیت می باشد و این گونه می خواهد عدالت ارتباطی را برای کاربران و مشترکین موبایل بوجود آورد. در این صورت و قبل از اینکه این طرح اجرا شود انتظار می رود که رگولاتوری به عنوان سازمان متولی این طرح، اطمینان خاطر و ضمانتی در حوزه حراست از اطلاعات شخصی و حریم خصوصی مشترکان موبایل به آنها بدهد.
منیع: خبرگزاری تسنیم
نظرات کاربران