سابقا اگر درباره کیفیت صفحه نمایش گوشی ها صحبتی میشد، قطعا بسیاری با تعجب به این بحث نگاه میکردند. اما در حال حاضرکاربردهای گوشی های موبایل بسیار متنوع شده است. وبگردی و تماشای فیلم تا ویرایش عکس و واقعیت مجازی ازنمونه کارهایی است که صفحه نمایش در آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. در نتیجه هنگام انتخاب گوشی هوشمند تکنولوژی و نوع صفح نمایش از معیارهای مهمی محسوب میشود. در حال حاضر دو تکنولوژی ای که در صفحه های نمایش بکارمیرود، AMOLED و IPSLCD میباشد. برای آشنایی با نقاط قوت و ضعف هر یک با بادیجی همراه باشید.
کارشناسان بر این باور هستند که نوع تکنولوژی تنها معیار تعیینکنندهی کیفیت یک صفحهنمایش نیست و هرکدام از تولید کنندگان حتما تکنولوژی های دیگری در کنار این دو تکنولوژی اصلی بکار میبرند. در اینجا ما فقط مقایسه این دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD بررسی میشود.
AMOLED مخفف عبارت Active Matrix Organic Light-Emitting Diode میباشد که یک تکنولوژی جدیدتر محسوب میشود.
نبود نور پس زمینه ، باعث تولید نور توسط خود پیکسل ها میشود و این امر امکان روشن و خاموش کردن پیکسل ها بصورت مجزا را فراهم میاورد. که این موضوع یکی از برتری های این تکنولوژی در صفحه نمایش AMOLED می شود. امکان خاموش شدن کامل پیکسل ها موجب میشود در بخش های سیاه، تصویراز عمق بسیار بالایی برخوردار باشد و درنتیجه نسبت کنتراست تصویر بشدت بالا میرود. کاهش مصرف باتری یکی دیگر از مزایای خاموش شدن کامل پیکسلهای مجزا میباشد. گرچه در زمانهایی که صفحه نمایش کاملا روشن باشد، در این حالت انرژی به مراتب بیشتری ازصفحه نمایش IPS LCD مصرف میشود.
رنگ ها در این صفحه نمایش روشن تر و غلیظ تر میباشد که این امر موجب نارضایتی برخی کاربران میشود زیرا محدودهی رنگی گسترده تر تکنولوژی AMOLED با محدودهی رنگی استاندارد sRGB منطبق نیست و این موضوع موجب دقت کم این تکنولوژی در بازتولید رنگ ها می شود. گرچه پیشرفت های سخت افزاری و تمهیدات نرمافزاری اکثر تولید کنندگان با بازتولید دقیق تر رنگ ها موجب کمرنگ کردن این عیب شده است.
پدیدهای با نام Burn In از دیگر معایب این تکنولوژی است، که ضعیف شدن پیکسل ها دلیل این پدیده است. زمانیکه یک تصویر ثابت برای مدت طولانی روی صفحه نمایش باقی می ماند بدلیل اینکه پیکسل ها طور مجزا تولید نور میکنند موجب تخریب بیشتر پیکسل ها در نواحی پر نور میشود.
درمقابل این تکنولوژی، تکنولوؤی قدیم تر PS LCD ( In-plane Switching Liquid Crystal Display ) قرار دارد. عبور دادن نوری پولاریزه از میان فیلتر رنگی برای تعیین رنگ و روشنایی هر پیکسل فرآیند بکار رفته شده در این تکنولوژی است. در این تکنولوژی پیکسل ها به خودی خود نوری تولید نمیکنند بنابراین از یک منبع نوری بعنوان نور پس زمینه وجود دارد که موجب کاهش کنتراست و عمق سیاهی در این صفحه نمایش میشود. البته کارکرد هردو تکنولوژی در روز زیاد با یکدیگر متفاوت نمیباشد و تفاوت خود را در یک اتاق تاریک نشان میدهد. انرازه ی برابر ساب پیکسل ها و قرار گرفتن آنها بصورت فشرده از مزایای استفاده از نور پس زمینه در تکنولوژی IPS LCDمیباشد. این نکته موجب شفافیت بیشتر و شارپینس بهتر در صفحات نمایش IPS LCD میباشد.
منتقدان بازتولید دقیق، صحیح و طبیعیتر رنگ را مهمترین مزیت تکنولوژی IPS LCD میدانند.زیرا محدودهی رنگی گسترده تر تکنولوژی IPS LCD با محدودهی رنگی استاندارد sRGB بطور کامل منطبق است. که این امر موجب جلب توجه عکاسان شده است. خوانایی و عملکرد بهتر این صفحه نمایش زیر نور شدید خورشید یکی دیگر از مزایای این صفحه نمایش است. گرچه زاویه دید IPS LCD بهخوبی AMOLEDنمیباشد.
در حال حاضر سامسونگ از تکنولوژی AMOLED استفاده میکند و اپل، LG ، HTC از IPS LCD استفاده میکند. البته در مورد آیفون 8 شایعاتی مبنی بر استفاده از تکنولوژی AMOLED بگوش میرسد.
نظرات کاربران