شرکت مخابرات ایران برای نخستین بار فاز اولیه پروژه اتصال فیبرنوری به ساختمانها و منازل کشور را استارت زد و باعث رسوایی مسئولان ارتباطی کشور که با وعدههای توخالی خود، دو سال است فیبرنوری کشور را معطل کردهاند، شد.
به گزارش خبرنگار بادیجی، امروز فاز نخست شبکه دسترسی شرکت مخابرات ایران بر پایه فیبرنوری افتتاح شد تا برای اولین بار در کشور شاهد ارائه خدمات و کاربردهای جدید نظیر تلفن تصویری و ویدئو کنفرانس، اینترنت فوق پرسرعت، آموزش و پزشکی از راه دور، بازی و خرید آنلاین، راهاندازی مطمئن کسبوکار خانگی، بانکداری و دولت الکترونیک و مشاهده و کنترل دوربینهای مدار بسته از راه دور با پهنای باند بالا و متقارن (سرعت یکسان آپلود و دانلود) باشیم.
شرکت مخابرات ایران از این پروژه با عنوان «تانوما» برگرفته از «تار نوری مخابرات ایران» که سرویسی FTTB/H (فیبر تا ساختمان/منازل) رونمایی کرد که در قالب آن انتقال اطلاعات به جای استفاده از کابل مسی از فیبرنوری بهره میبرد.
با اجرای تانوما توسط شرکت مخابرات ایران، تمامی ساختمانهای بزرگ اداری، تجاری و حتی مسکونی میتوانند با استفاده از FTTO (یکی از سرویسهای قابل ارائه روی تانوما بوده که امکان دریافت سرویسهای غیرمخابراتی را با افزودن تجهیزات مخصوص برای مشترکان فراهممیآورد) و با هزینهای پایینتر نسبت به شبکههای اترنت اقدام به نوسازی شبکههای داخلی ساختمانهای خود نموده و از سرویسهای مخابراتی و غیرمخابراتی متنوع بهرهمند شوند.
فیبرنوری قدرت تصمیمگیری و انتخاب مشتریان را متحول میسازد زیرا برتریهای محسوسی نسبت به مسی و زیرساختهای قدیمی دارد. سرویسهای قابل ارائه روی بستر فیبرنوری، سرویسهایی هستند که همگی با اجرای زیرساخت فیبرنوری یکپارچه میشوند و از پایداری و کیفیت ارتباطی بالاتری نسبت به دیگر زیرساختها برخوردارند.
این سرویسها را میتواند به دو دسته سرویسهای مخابراتی و غیرمخابراتی تقسیم کرد.
سرویسهای مخابراتی شامل دیتا، تلفن و تلویزیون اینترنتی و سرویسهای غیرمخابراتی شامل سیستمهای نظارت تصویری، شبکههای رایانهای، آیفون تصویری هوشمند، مدیریت هوشمند ساختمان، پارکینگ هوشمند، سیستمهای صوت و پیجینگ و آموزش از راه دور است.
به گزارش بادیجی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از دو سال گذشته تمامی رویکردهای گذشته نسبت به این حوزه که بیشتر مربوط به رفتار بسته و عدم ایجاد فضای رقابتی تا پیش از دولت یازدهم بود را کنار گذاشت و مطالعات خود را پیرامون امکانسنجی حذف تکنولوژی از پروانههای واگذار شده ارتباطی استارت زد.
لذا یکی از بزرگترین تصمیمات حوزه ICT نسبت به سالهای قبل آن اتخاذ شد و وزارت ارتباطات اقدام به ارائه پروانههای جدید ارتباطی با حذف تکنولوژی از سطح آنها کرد و اپراتورهای بسیاری در حوزه FCP (ارتباطات ثابت) فعال شدند.
این اپراتورها به دور از سطح تکنولوژی، حتی برای نخستین بار فرصت واگذاری تلفن ثابت در رقابت با شرکت مخابرات ایران را یافتند و علاوه بر آن اجازه توسعه فیبرنوری به آنها داده شد.
کاری که تا پیش از آن تنها برعهده اپراتور چهارم فیبرنوری بود اما این اپراتور از سال ۹۱ تاکنون هنوز موفق به توسعه فیبرنوری در کشور نشده است.
اپراتور چهارم فیبرنوری ایران (شرکت ایرانیاننت) با هدف ایجاد توسعه و مدیریت شبکه ملی دسترسی فیبرنوری و ارائه سرویسهای ارزش افزوده برروی آن تأسیس وشروع به کار کرد اما تاکنون نتوانسته به رسالت خود جامه عمل بپوشاند.
دولت از یک سال و نیم گذشته (دقیقا همزمان با ارائه پروانههای ارتباطات ثابت)، رایزنیهای ابتدایی با کمپانی چند ملیتی MTN برای ورودش به مقوله سرمایهگذاری در پروژه فیبرنوری ایران را شروع کرد.
با توجه به اینکه سرمایهگذاری در فیبرنوری امری هزینهبر و بلندمدت است، دولت در نظر گرفت همزمان با پیشبرد مباحث سیاسی «برجام» و احتمال لغو تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان، مذاکرات ابتدایی را با کمپانی MTN که از سال ۸۶ به عنوان سرمایهگذار ایرانسل شناخته میشود، آغاز کند.
این مذاکرات از آن جهت بود که احتمال بیرون کشیدن سود سرمایه MTN از پروژه ایرانسل با لغو تحریمها وجود داشت و لذا وزارت ارتباطات درصدد ایجاد شرایطی برای باقی نگه داشتن این سرمایه چند میلیارد دلاری در کشور برآمد.
اما با وجود اینکه از یک سال و نیم گذشته مسئولان اجرایی حوزه ارتباطات و مدیران ایرانیاننت، از مذاکرات با شرکت آفریقایی MTN برای ورودش به پروژه فیبرنوری ایران میگویند اما همچنان خبری از این سرمایهگذاریها نیست.
شرکت مخابرات ایران نیز از همین تعلل و دست دست کردن ایرانیاننت و مسئولان دولتی حوزه ارتباطات استفاده کرد و به توسعه دو هزار کیلومتری فیبرنوری در کشور با سرمایه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پرداخت تا نشان دهد این شرکت دارنده پروانه FCP بیش از سایر بازیگران، توان اجرای کارهای سخت حوزه مخابراتی را دارد.
با وجود اینکه حدود دو سال از اظهارات مسئولان اجرایی کشور در ارتباط با آغاز مذاکره با MTN میگذرد اما باز هم وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم افتتاحیه پروژه فیبرنوری ایران، شرکت ایرانیاننت را مسئول توسعه فیبرنوری دانست که به دلیل نداشتن سرمایه مکفی، به دنبال ورود سرمایهگذار خارجی به پروژه خود است.
این اظهارات نشان میدهد که شرکت چند ملیتی MTN از خطرات و ریسک سرمایهگذاری در پروژه فیبرنوری ایران مطلع است و با رفتار کجدار و مریز خود، مسئولان حوزه ارتباطی ایران را معطل خود کرده است.
رفتار دیگر دارندگان پروانه FCP در طول این مدت دو ساله نیز نشان داد که هیچ انگیزه و رغبتی به سرمایهگذاری در پروژه طاقتفرسای فیبرنوری ندارند و علیرغم همه ادعاهایی که برای دریافت پروانه FCP داشتند اما هنوز مخابرات ایران بزرگترین هلدینگ ارتباطی کشور و خاورمیانه خواهد بود.
امیدواریم مسئولان کشور در مقابله با تصمیمات شرکت چند ملیتی MTN برای ورود به پروژه فیبرنوری ایران، هوشیارانه برخورد کنند و تنها برای جلوگیری از خروج پولهای این شرکت خارجی از کشور، تن به هر شرط و شروطی ندهند.
انتهای پیام/
نظرات کاربران