قانون برنامه ششم توسعه کشور، برنامه دفاع سايبري مناسبي براي افزايش چتر امنيت سايبري پيشبيني کرده است. دفاع سايبري در ۳ ماده از اين قانون مدنظر قرار گرفته است.
به گزارش بادیجی به نقل از ایستنا، علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در ۲۸ اسفند ماه، قانون برنامه ششم توسعه کل کشور را که توسط شوراي نگهبان تأييد نهايي شده بود، بهمنظور اجرا به رئيس جمهور ابلاغ کرد.
ساعتي بعد هم، حسن روحاني رئيس جمهور طي نامهاي، اين قانون را جهت اجرا به سازمان برنامه و بودجه ابلاغ کرد تا قانون برنامه ششم توسعه کشور با يک سال تأخير، از اول فروردين ماه سال ۹۶ رسماً اجرايي شود.
برنامه ششم توسعه کشور طبق قانون بايد از ابتداي سال گذشته (سال ۹۵) اجرا ميشد اما بهدليل آماده نبودن لايحه برنامه و عدم تصويبش در مجلس، برنامه پنجم يک سال تمديد و اجراي برنامه ششم توسعه به ابتداي سال ۹۶ موکول شد.
دولت در لايحه پيشنهادي برنامه ششم توسعه کشور، يک فصل را براي بخش امنيتي ــ دفاعي اختصاص داده بود که شامل مواد ۱۲۱ تا ۱۲۸ بود که نمايندگان مجلس شوراي اسلامي تمام اين مواد را بهاستثناي ماده ۱۲۴ اين فصل که بهطور کامل حذف شد، بررسي و تصويب کردند ولي در نهايت بهدليل حذف برخي مواد از فصلهاي قبلي، مواد فصل دفاعي ــ امنيتي از ماده ۱۰۵ آغاز و تا ماده ۱۱۲ ادامه يافت.
در اين فصل، چندين بند براي ارتقاء وضعيت دفاع سايبري کشور پيشبيني شده و سازمانها و نهادهاي مختلف موظفند، طبق اين بندها از قانون برنامه ششم توسعه کشور، که قانون بالادستي محسوب ميشود، اقدام کنند.
در ذيل، نگاهي داريم به برنامه دفاع سايبري ايران که در برنامه پنجساله ششم توسعه پيشبيني شده است:
** بند ۵ از بند ب ذيل ماده ۱۰۶: توسعه و تقويت امکانات جنگ الکترونيک و دفاع رايانيکي (سايبري)
** بند ۳ از بخش دوم ذيل بند ب ماده ۱۰۶: مقابله با جنگ نرم در حوزههاي مختلف با اولويت حضور فزاينده در فضاي مجازي و رايانهاي با رويکرد بومي
** بند پ ماده ۱۰۶: به منظور کاهش آسيبپذيري زيرساختها و ارتقاي پايداري ملي، کليه دستگاههاي اجرايي ملزم به رعايت سياستهاي پدافند غيرعامل و انجام اقدامات زير ميباشند:
۱- اجراي کامل پدافند غيرعامل براي کليه مراکز حياتي و حساس کشور بر اساس طرح مصوب کميته دائمي پدافند غيرعامل مبتني بر گسترش هوشمندانه و مصونسازي آن و تصويب در مراجع قانوني آن
۲- تهيه و تدوين طرحهاي ايمنسازي و حفاظت از مراکز مهم کشور و به اجرا درآوردن آنها پس از تصويب کميته دائمي پدافند غيرعامل از منابع دستگاه مربوطه و تصويب در مراجع قانوني آن
۳- تهيه پيوست پدافند غيرعامل براي طرحهاي حساس جديد کشور و الزام به رعايت و اجراي آنها پس از تصويب کميته دائمي پدافند غيرعامل از منابع دستگاه مربوطه آن
** ماده ۱۰۷: بهمنظور افزايش ظرفيتهاي قدرت نرم و دفاع رايانيکي (سايبري) و تأمين پدافند و امنيت رايانيکي براي زيرساختهاي کشور، طرح جامع دربرگيرنده توسعه قدرت نرم دفاعي و رايانيکي و مقابله با جنگ نرم با مشارکت ستاد کل نيروهاي مسلح و وزارت اطلاعات جمهوري اسلامي ايران در سال اول اجراي قانون برنامه تهيه ميشود و پس از تصويب شوراي عالي فضاي مجازي از سال دوم اجراي اين قانون به اجراء در ميآيد.
** ماده ۱۰۹: دولت مکلف است مطابق مصوبات شوراي عالي فضاي مجازي و هماهنگي سازمان پدافند غيرعامل اقدامات ذيل را به عمل آورد:
الف- ايجاد سامانه پدافند رايانيکي (سايبري) در سطح ملي و ارتقاي قدرت رصد، پايش، تشخيص و هشداردهي، مصونسازي و افزايش توان مقابله با پيامدهاي ناشي از وقوع احتمالي تهديد با بهرهگيري از ظرفيت دستگاههاي استاني و نيروهاي مسلح با هدف مصونسازي و يا بياثرسازي اينگونه تهديدات بر سرمايههاي ملي
ب- افزايش سطح آموزش رايانيکي (سايبري) مديران و کارکنان دستگاههاي اجرائي به منظور جلوگيري از نفوذ و مختل نمودن سامانه (سيستم)هاي نرمافزاري دستگاه ذيربط و توسعه آمادگيها
نظرات کاربران