[stextbox id=”alert”]شرکت مخابراتی بریتانیایی و چندملیتی ودافون، که دفتر مرکزی آن، در شهر نیوبری، بریتانیا مستقر میباشد از لحاظ میزان درآمد بزرگترین کمپانی ارتباطات سیار جهان بوده و تا پایان ژوئن ۲۰۱۱ با در اختیار داشتن ۴۳۹ میلیون مشترک، پس از چاینا موبایل، دومین شرکت بزرگ مخابراتی جهان محسوب میشود.[/stextbox]
نام ودافون از عبارت Voice Data Fone گرفته شده که براي نشان دادن «بازتاب ارائه خدمات صوتي و تصويري روي تلفن همراه» انتخاب شده است.
گروه شرکت سهامی عام ودافون یکی از بزرگترین شرکت های مخابراتی است که طیف گسترده ای از خدمات که شامل مکالمات،پیام کوتاه و اینترنت تلفن سیار و ثابت را به مشترکین خود ارائه می نماید.
ودافون ۴۳۸میلیون مشترک تلفن همراه و یازده میلیون مشترک تلفن ثابت دارد. در ۲۶ کشور اپراتور و در بیش از ۵۰ کشور بصورت مشارکتی فعال است.فعالیت ودافون به وسعت منطقه جغرافیایی اروپا و آفریقا،خاور میانه و خاور دور گسترده است. دسامبر ۲۰۱۴ در جغرافیای فعالیت خود ۲۷۵ هزار ایستگاه سایت اصلی فعال دارد.
این شرکت همچنین ۴۵٪ درصد از سهام «ورایزون وایرلس» که بزرگترین شرکت ارتباطات سیار ایالات متحده است را، در اختیار دارد.
شرکت ودافون نخستین ارائه دهنده سرویس پیام کوتاه یا اساماس است. یکی از مهندسین این شرکت به نام نیل پاپورت نخستین پیام کوتاه را در سوم دسامبر ۱۹۹۲ برای یکی از اعضای دیگر شرکت ارسال کرد.
سهام این شرکت در بازار بورس لندن و بورس نزدک معامله میشود. ارزش بازار سرمایه شرکت ودافون در سال ۲۰۱۲ میلادی ۸۹٫۱ میلیارد پوند برآورد شده، که آن را به سومین شرکت بزرگ انگلستان تبدیل کرده است.
در سال ۱۹۸۰ «سر ارنست هریسون»، رییس شرکت راکالالکترونیکس، بزرگترین تولیدکننده رادیوهای با تکنولوژی نظامی، ضمن توافقی با «لرد وینستاک» از شرکت جنرال الکتریک از آنها اجازه استفاده تعدادی از تکنولوژیهای رادیویی نظامی این شرکت را، گرفت.
گری ونت سرپرست قسمت رادیوهای نظامی راکال، با هدف تبدیل شرکت به یک کمپانی رادیویی تجاری، در آن سال از تجهیزات کارخانه جنرال الکتریک در ویرجینیای ایالات متحده آمریکا، بازدید کرد.
در سال ۱۹۸۲ مجموعه جدید راکال با نام «شرکت رادیویی استراتژیک راکال» با مدیریت ونت، توانست امتیاز یکی از دو شبکه تلفن همراه انگلستان را دریافت کند.این زیرمجموعه که ۸۰٪ درصد آن را راکال در اختیار داشت، ۱۵٪ درصد متعلق به میلیکام و ۵٪ درصد دیگر از آن شرکت هامبروس تکنولوژی بود، شبکه «راکال ودافون» را راهاندازی کرد.
شرکت ودافون در سال ۱۹۸۵ از شرکت اصلی جدا شد و نام شرکت رادیویی استراتژیک نیز به «گروه راکال تلکام» تغییر یافت. در دسامبر ۱۹۸۶ شرکت راکال بخشی از سهام ودافون را به مبلغ ۱۱۰ میلیون پوند خریداری کرد و تا سال ۱۹۸۸ مالک حدود ۲۰٪ درصد از سهام آن بود.
در ۱۶ سپتامبر ۱۹۹۱ گروه ودافون مجدداً از راکال جدا شد و به عنوان یک شرکت مستقل، با نام ودافون گروپ، به کار خود ادامه داد.
در ژوئیه سال ۱۹۹۶ ودافون که بخشی از شرکت تاکلند را در اختیار داشت، مابقی آن را نیز خریداری نمود و در نوامبر همان سال، با مبلغ ۷۷ میلیون دلار، شرکت «پیپلز فونز» که با داشتن ۱۸۱ نمایندگی، مشتریان زیادی داشت، را از آن خود کرد.
همچنین ۸۰٪ درصد از سهام شرکت آستک را نیز خریداری نمود. شرکت ودافون در سال ۱۹۹۷ لوگوی معروف خود را معرفی کرد. این لوگو که از یک علامت نقل قول درون یک دایره تشکیل شده، برای ترغیب مشتریان به مکالمه طراحی شده است.
در ۲۹ ژوئن ۱۹۹۹ شرکت «ایرتاچ» توسط ودافون خریداری و در آن ادغام شد و نام آن به «ودافون ایرتاچ» تغییر پیدا کرد.
در ماه سپتامبر سال ۲۰۰۰ ودافون با ادغام شرکت تجهیزات بیسیم خود در ایالات متحده آمریکا با شرکت بل آتلانتیک متعلق به ورایزون وایرلس موافقت کرد، که این قرارداد در ۴ آوریل ۲۰۰۰ منعقد گردید.
نام این شرکت در ۲۸ ژوئیه ۲۰۰۰ مجدداً به گروه ودافون بازگشت و در آوریل سال بعد، اولین ارتباط نسل سوم ارتباطی این شرکت در شبکه نسل سوم تلفن همراه ودافون در انگلستان برقرار گردید.
گسترش این شرکت در سال ۲۰۰۱ نیز با ورود به ایرلند و خریداری شرکت ایرسل و تغییر نام آن به «ودافون ایرلند» ادامه یافت و همچنین اولین معرفی کننده تلفنهای همراه دوربیندار در ژاپن، یعنی جی-فون که سومین اپراتور بزرگ این کشور بود را، از آن خود کرد.
در ۱۷ دسامبر ۲۰۰۱ ودافون ضمن قرارداد با تیدیسی شبکه موبایل دانمارک، به معرفی مفهوم «شبکههای مشترک» پرداخت.این مفهوم جدید شامل معرفی سرویسهای بینالمللی ودافون به بازار محلی، بدون نیاز به سرمایهگذاری توسط این شرکت بود. این روش به ودافون کمک میکرد تا در کشورهایی که هنوز وارد نشده نیز به توسعه نام و خدمات شرکت خود بپردازد.
در سالهای اخیر نیز این شرکت به گسترش فعالیتهای خود در کشورهایی ازجمله: اسپانیا، صربستان، جمهوری مقدونیه، جزایرفارو، روسیه، ارمنستان، ترکمنستان، اوکراین، ازبکستان، لوکزامبورگ، غنا، لیبی، امارات متحده عربی، قطر، ترکیه و بلژیک پرداخته است و همکاری خود با ورایزون آمریکا را نیز مستحکم تر کرده است.
شرکت ودافون اکنون حدود ۸۶ هزار کارمند در سراسر جهان داشته و در سال ۲۰۱۲ میلادی با داشتن درآمدی بالغ بر ۴۶ میلیارد پوند، بیش از ۶ میلیارد پوند سود به دست آورده است.
شرکت ودافون از آغاز فعالیتش تاکنون، ۴ مدیرعامل داشتهاست. هرکدام از این ۴ مدیر، در دوران ریاست خود در ودافون، فعالیتهای گستردهای داشتند و هریک به نوبه خود، نقشی در توسعه و پیشرفت این کمپانی داشتهاند.
اولین مدیرعامل ودافون سر جرارد ونت بود، که در ماه اکتبر سال ۱۹۸۸ به این سمت منصوب گردید. در زمان رهبری وی بر راکال تلکام بود، که شرکت موفق شد، امتیاز شبکه تلفن همراه انگلستان را دریافت کند.
این اقدام شروعی بود، برای تبدیل شدن ودافون، به شرکتی در سطح بینالمللی، که در پی آن، نام شرکت نیز از راکال، به ودافون تغییر یافت. از دیگر اقدامات موفق جرارد ونت، ورود شرکت ودافون، به بازار بورس لندن بود.
پس از بازنشستگی ونت در دسامبر ۱۹۹۶، مدیر ارشد اجرایی ودافون؛ سر کریستوفر جنت در ژانویه ۱۹۹۷ بهعنوان مدیرعامل شرکت انتخاب شد. در دوران رهبری سر کریستوفر در ودافون، این شرکت، از یک اپراتور فعال در بریتانیا، به یک کمپانی بزرگ مخابراتی تبدیل شد. این فرایند با خریداری شرکت ایرتاچ ایالات متحده و منزمان آلمان محقق گردید.
آرون سارین در ماه ژوئیه سال ۲۰۰۳ سکان رهبری ودافون را بدست گرفت. در زمان ریاست وی، ودافون همچنان به توسعه فعالیتهای خود در سطح بینالمللی ادامه داد و تحت رهبری سارین، ودافون وارد بازار آسیاو آفریقاشد. خریداری شرکت تلسیم ترکیه و هاچیسون اسار هند در زمان مدیریت سارین انجام شد.
مدیرعامل فعلی ودافون، ویتوریو کولاو میباشد. وی که چهارمین مدیر عامل اجرایی این شرکت است، از ماه ژوئیه سال ۲۰۰۸ به این سمت منصوب گردید.
خطوط تلفن همراه ۸۱درصد از حجم تجارت ودافون را تشکیل می دهد.
۱۵ در صد از حجم تجارت آن مربوط به تلفن های ثابت می باشد که همواره در حال افزایش است.
یک چهارم از این حجم مشتریانمربوط به کمپانی ها هستند.
درآمد : ۴۳٫۶ میلیارد یورو
میزان سود اپراتوری : ۷٫۹ میلیارد یورو
مخارج سرمایه گذاری: ۷٫۱ میلیارد یورو
گردش آزاد مالی: ۴٫۴ میلیارد یورو
میانگین سود هر سهم : ۱۷٫۵۴ پوند
سود هر سهم : ۱۱٫۰۰ پوند
نظرات کاربران