در حالیکه عدهای از مسئولان حوزه حمل و نقل به شدت مخالف ادامه فعالیت تاکسیهای آنلاین هستند اما حاکمیت حوزه ارتباطات شدیدا از کسبوکارهای آنلاین حمایت کرده و حتی امتیازاتی را برای آنها در نظر گرفته است. اما نهایتا چه کسی برنده این نزاع است؟!
به گزارش خبرنگار بادیجی، یک سالی میشود که ایرانیها طعم خوش رزرو و درخواست تاکسی با موبایل را چشیده و از مزایای تاکسی آنلاین بهره میبرند و این روزها کمتر شخص دارای گوشی هوشمند را میتوان سراغ گرفت که با اپلیکیشنهای «اسنپ»، «تپسی» یا حتی «تاکسییاب» سابق آشنایی نداشته باشد.
این اپلیکیشنها به واسطه کنترل کیفیت مرکزی (مدیریت سیستم از به صورت سیستمی و از داخل شرکت) و هزینههای پایینتر سفر درون و برون شهری، تجربه خوب و شیرینی را برای استفاده کنندگان از خدمات تاکسی یا آژانس آنلاین به وجود میآورد.
با توجه به اینکه در شیوههای جدید تاکسییابی، مبنای سرویسدهی «مشترکان» هستند و بروکراسی حاکم بر شیوه سنتی (آژانسهای) سابق شکسته میشود، طبیعی است که داد عدهای از مسافربران سنتی بلند شود.
کسانیکه تا دیروز نرخ تعیین میکردند و با نگاه سطح بالایی که به مسافران داشتند، گمان میکردند بازار طی این همه سال فعالیت آنها برایشان تثبیت شده است، این روزها جلوی خدمات آنلاین اسنپ و تپسی سینه سپر میکنند و تماما خواستار فیلتر و اعمال محدودیت برای آنها میشوند.
تاکسیهایی که روزانه برخلاف رسالت ذاتی خود و حتی بر خلاف روحیه انسانی و وجدانی، کنار معابر میایستادند و منتظر مسافر دربست میشدند، این روزها اسنپ و تپسی با نرخهای جذابی که ارائه میکنند، نفس آنها را بند آوردهاند و به گفته خودشان حاضر شدند شبیه خطیها، مسافربری کنند.
علیرغم اینکه طی یکی دو سال گذشته کسی باورش نمیشد ضریب نفوذ تاکسیهای آنلاین و موبایلی تا این حد رشد پیدا کند و از همین منظر دستگاههای ذیربط در حوزه حمل و نقل شهری، به گونهای با این اپلیکیشنها برخورد میکردند که گویی صدور مجوز برای فعالیت آنها را در شأن خود نمیبینند، امروز به جایگاه فناوری در جامعه پی بردیم.
همان مسئولانی که قدرت فناوری را شوخی گرفتند، این روزها علاوه بر اینکه به شدت مخالف فعالیت امثال اسنپ هستند، بلکه به شدت دنبال ساخت نمونههای مشابه اسنپ هستند.
اسناد دریافتی اسنپ و تپسی قابل استناد نیست
چندی پیش مسعود طبیبی –مدیر عامل اتحادیه تاکسیرانیهای شهری کشور- در برنامهای تلویزیونی با انتقاد از عملکرد آژانسهای موبایلی که اسم آنها را خدمات سفر موبایل پایه گذاشت، گفته بود که رشد فناوری منجر به توسعه و راهاندازی این خدمات شد و از آن جهت که مبتنی بر فناوری است، با ماهیت موضوع خدمات سفر موبایل پایه مشکلی نداریم.
وی یادآور شده بود که با شکل پیادهسازی و ارائه خدمات آنها مشکل جدی داریم و باید مقامات به صورت جدیتر به مقوله فعالیت آنها رسیدگی کنند.
او با بیان اینکه در آژانسهای موبایلی، شهروندان میتوانند با استفاده از یک اپلیکیشن مبتنی بر تلفن همراه درخواست تاکسی یا وسیله سفر داشته باشند، گفته بود «در حال حاضر با توسعه این ابزار فرقی بین تاکسی با یک وسیله عادی (پلاک شخصی) نیست. افرادی که در این سیستم فعالیت میکنند مدعی هستند که خدمات حملونقل به مسافر ارائه نمیدهند و تفسیرشان ارائه خدمات رایانهای است که این موضوع دور زدن قانون محسوب میشود.»
طبیبی همچنین ابراز کرده بود «اسنادی که از رانندگان و متقاضیان ارائه خدمت حملونقل در دو سیستم آژانس موبایلی دریافت میشود قابل اثبات و استناد نیست و از این منظر میتواند از نظر شکلی و امنیتی با چالش مواجه شود.»
شهرداری تاکسییاب میزند!
حتی میثم مظفر-رئیس سازمان تاکسیرانی شهرداری تهران- هم در آن برنامه درباره چگونگی نظارت شهرداری بر سیستم تاکسیرانی گفت: براساس قانون مصوب مجلس و هیات وزیران، هر وسیلهای که بخواهد اقدام به جابجایی مسافر در حوزه حملونقل درون شهری کند باید از شهرداری مجوز داشته باشد.
وی افزود: در دنیای مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات باید عرضه و تقاضای سفر را بصورت هوشمند داشته باشیم اما واقعیت مطلب این است که این مجموعههای فعال در تهران فاقد هرگونه مجوز از شهرداری و ارگانهای دیگر هستند.
او خاطر نشان کرد: حتی سرور فعالان کنونی بازار حملونقل به شکل هوشمند در خارج از کشور است، همچنین همه اینها باید مجوز حملونقلی داشته باشند تا امنیت اجتماعی شهر به مخاطره نیفتد.
رئیس سازمان تاکسیرانی شهرداری تهران با ابراز امیدواری از توسعه اپلیکیشنی همانند نمونههای تاکسی موبایلی کنونی، گفته بود که این کار را به سرعت در تاکسیرانی دنبال میکنیم تا شهروندان به سمت استفاده از سیستمهایی که مجوز قانونی دارند، بیایند.
مظفر همچنین خطاب به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: این سازمان میتواند بستر آیپی شرکتهای فعال کنونی را قطع کند و ما هم در تاکسیرانی تهران بخشهای حقوقی را پیگیری میکنیم.
کسبوکارهای سنتی نمیتوانند جلوی فناوری را بگیرند
این اظهارات در حالی مطرح شد که محمود واعظی –وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- درباره مقابله با اپلیکیشنهای حملونقل یا همان تاکسییابهای آنلاین مانند اسنپ و تپسی صراحتا گفت: کسبوکارهای سنتی نمیتوانند جلوی فناوری را بگیرند و برای کسبوکارهای نوین ایجاد مشکل کنند. در حوزه کسبوکارهای جدید بر این باوریم که وظیفه دولت آن است که فضایی ایجاد کند که علاوه بر فعالیت کسبوکارهای سنتی در آن، شرایط برای کسبوکارهای جدید نیز مهیا شود.
وزیر ارتباطات و فناوری در مورد تقابل با فناوریهای جدید در حوزه تاکسی و حملونقل با ذکر یک مثال توضیح داد: در گذشته زمانی که قرار بود مراکز خرید بزرگ در دنیا راهاندازی شود، بسیاری از فروشگاههای کوچک نگران بودند و به تشکیل آنها اعتراض میکردند؛ چون فکر میکردند ایجاد این مجموعههای بزرگ، کسبوکار آنها را با ضرر روبرو خواهد کرد. اما بعدها تجربه ثابت کرد که هر یک از آنها مشتریان خاص خود را دارند؛ پس از آن بود که رقابت بین این دو نوع کسبوکار به وجود آمد و مردم از این فضا استفاده کردند.
رشد ضریب نفوذ این کسبوکارهای نوین (آژانس موبایلی) گویای میزان استقبال چشمگیر کاربران گوشیهای هوشمند کشور از این خدمت بود لذا مردم با حمایتهای خود، انزجارشان از سیستم کرخت و سنتی را نشان دادند.
در حالیکه دولت برای رفع چالش بیکاری به شدت روی تقویت فضای مجازی تمرکز کرده و پتانسیل این حوزه را برای ایجاد شغل بالا میداند اما عدهای از افراد که کسبوکار سنتی خود را در خطر میبینند، به جای مهاجرت و بروزرسانی فعالیتهای خود به مخالفت با ماهیت تکنولوژی اقدام کردهاند.
همواره به دنبال توسعه فناوری، مخالفتهایی وجود داشته اما نهایتا با توجه به اینکه تکنولوژی رفاه عمومی را به ارمغان میآورد، مطالبات را به سیلی بدل میکند که هیچ سدی را توانای مقابله با سیل تکنولوژی نمیکند.
در حالیکه کیفیت خدمات اسنپ و تپسی طی روزهای اخیر با افت مواجه شده و همزمان حرفهایی از فیلتر شدن و اعمال محدودیت برای این برنامهها به گوش میرسد اما انتظار میرود مسئولان ذیربط این حوزه به دور از تصمیمات احساسی و دلسوزیهای ناشی از جوزدگی، به آسیبشناسی کارشناسانه در ارتباط با این مقوله پرداخته و نهایتا اقدام به برخورد یا حمایت از این کسبوکارها که دیر یا زود کشور را فرا میگیرند، کنند.
انتهای پیام/
نظرات کاربران