کارشناس و پژوهشگر فناوری اطلاعات و ارتباطات با بیان اینکه شبکه های اجتماعی از ابزارهای جنگ نرم است، اظهارداشت: با شناخت و آگاهی می توان تهدیدات شبکه های اجتماعی را به فرصت تبدیل کرد.
به گزارش بادیجی، فاطمه احمدی، کارشناس و پژوهشگر فناوری اطلاعات و ارتباطات در گفتگو با شبستان با اشاره به تاثیرات مثبت و منفی شبکه های اجتماعی بر سبک زندگی، اظهارداشت: مفهوم «شبکه» بر این موضوع تاکید دارد که هر فرد گره های ارتباطی با افراد دیگر دارد و در «شبکه اجتماعی» مجموعه ای از کنشگران و ارتباطات و گره های ارتباطی میان آنها را تشکیل می دهد.
احمدی با بیان اینکه رسانه های اجتماعی در اشکال و عناوین مختلف، یک هدف اصلی یعنی ارتباط و تبادل اطلاعات میان افراد را دنبال می کنند، خاطرنشان کرد: امکانات شبکه های اجتماعی باعث شده است تا بالاترین میزان رشد را نسبت به سایر رسانه های اجتماعی داشته باشند.
وی با اشاره به دسترسی رایگان شبکه های اجتماعی افزود: کمک به بهبود و تسهیل روابط، همکاری و تعامل بین افراد، سازمان ها و موسسات در موضوعات گوناگون از قبیل تجارت، پزشکی، مباحث آموزشی و… در راستای تغییر مثبت از جمله اهداف شبکه های اجتماعی است.
کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات تصریح کرد: علاوه بر محاسنی که شبکه های اجتماعی می توانند در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، تبلیغاتی، علمی و مذهبی داشته باشند، می توانند عاملی برای انحراف افراد جامعه باشند.
وی با اشاره به تاثیر شبکه اجتماعی بر اقتصاد و عقاید جوامع کشورها، تاکید کرد: ماهیت شبکه های اجتماعی می تواند مفید و باعث رشد و ارتقاع سطح دانش و آگاهی جامعه شود، اما در کنار این مزایا می تواند عامل نفوذ و تاثیر بر فرهنگ جامعه باشد.
احمدی با اشاره به مزایای شبکههای اجتماعی گفت: توسعه مشارکتهای اجتماعی، افزایش سرعت آموزش و اطلاع رسانی، انتشار آزادانه اخبار و اطلاعات، افزایش قدرت تحلیل و تقویت روحیه انتقادی، امکان عبور رایگان از مرزهای جغرافیایی و ارتباط با افراد، جوامع و فرهنگهای مختلف، ارتباط مجازی مستمر با دوستان و آشنایان از جمله مزایای شبکه های اجتماعی است.
وی در ادامه افزود: تضاد با ارزشها و باورها، یکسانسازی فرهنگی، افزایش تعارضات ساختاری و دوگانگی هویت، ایجاد نخبگان سیاسی و فرهنگی وابسته در راستای جنگ نرم، بهرهبرداری تبلیغاتی، انتشار اخبار غیرواقعی تحریف شده، تضعیف پیوندهای سنتی، تقویت و تبلیغ ارزش های بیگانه برخی از مهم ترین آسیبهای شبکههای اجتماعی است.
کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات ادامه داد: کاهش تعاملات رو در رو، افزایش احساس نیاز به توجه، افسردگی، انحراف از اهداف واقعی زندگی، از بین رفتن خلاقیت، افزایش بی خوابی، به خطر افتادن حریم خصوصی، رقابت منفی با مقایسه همسالان از دیگر آسیب های شبکههای اجتماعی است.
احمدی با بین اینکه فناوری ابزار مفیدی است اما به دلیل اینکه کاربران نحوه استفاده صحیح از این فناوری را نمی دانند، فناوری را به ابزاری مخرب تبدیل می کند، خاطرنشان کرد: آگاهی، شناخت از شبکه های اجتماعی، فرهنگ سازی، تقویت سواد فضای مجازی و استفاده از فناوری می تواند از پیامدهای منفی شبکه های اجتماعی بر زندگی افراد بکاهد.
نظرات کاربران