با توجه به وعدهی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم مبنی بر دسترسی 20 میلیون خانوار به شبکه فیبرنوری تا سال 1404، بر اساس مستندات سایت رسمی پروژهی ملی فیبرنوری، تا خردادماه 1402 قریب به 3 میلیون و 215 هزار خانوار تحت پوشش این طرح ملی قرار گرفتهاند و از این تعداد نیز 366 هزار کاربر به عنوان سرویس گیرندهی فیبرنوری ثبت شدهاند که حاکی از پیشرفت 16 درصدی این پروژه است.
به گزارش سیتنا، پروژه فیبرنوری منازل و کسب و کار یکی از روشهای دسترسی به اینترنت ثابت است که به جای تمام یا بخشی از کابل مسی از کابلهای فیبر نوری بهره میبرد. بسته به این که به جای x چه حرفی قرار بگیرد، به روشهای مختلف ارائه آن به کاربر اشاره میکند. به عنوان مثال: وجود یک نقطه حضور (PoP) در هر شهر الزامی است؛ منظور از نقطه حضور، نقطهای از شبکه است که در آن تجهیزات فعال یا غیرفعال وجود داشته باشد به نحویکه از طریق آن امکان ارایه خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری به کاربر وجود داشته باشد.
در FTTH، کابلکشی فیبرنوری تا منزل یا واحد کاربر ادامه پیدا میکند و به عبارت دیگر فیبرنوری در تمام مسیر از مخابرات تا داخل منزل جایگزین کابل مسی میشود.
در FTTB، کابل فیبرنوری به ساختمان میرسد و در نهایت خدمات توسط کابل مسی که معمولا VDSL است، تحویل داده میشود.
در FTTC، فیبرنوری به نزدیکترین کافو به کاربر (در فاصله کمتر از 500 متری کاربر) ارائه داده میشود و مشترک در نهایت از طریق یکی از فناوریهای DSL نظیر VDSL به شبکه متصل میشود.
توسعه سراسری فیبرنوری باعث ایجاد زیرساختی برای آینده، اشتغالزایی، بهبود کیفیت دسترسی، افزایش سهم اقتصاد دیجیتال، ایجاد خدمات جدید، کاهش شکاف دیجیتالی، بهبود شرایط زیستمحیطی، کاهش ترافیک در شبکه ارتباطات سیار و افزایش کیفیت آن و افزایش سرعت دسترسی میشود.
اجرا و توسعه شبکه فیبرنوری الزاماتی هم دارد که شامل موارد ذیل است:
- 80 درصد خانوارهای هر استان باید پوشش داده شوند، مبنای پوشش خانوار، کدپستی و/یا پلاک ثبتی شهری/ روستایی و نقشههای هوایی مورد تأیید سازمان در نواحی خدمات شهری/ روستایی است؛ منظور از خانوار تحت پوشش، خانواری واقع در شعاع هوایی حداکثر 300 متری یکی از نقاط حضور است که ظرف مدت 30 روز از تاریخ درخواست وی، خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری برای او تامین شود.
- حداقل ۵۰ درصد کاربران امکان استفاده از خدمت دسترسی از طریق فیبر نوری (FTTP) و حداکثر ۵۰ درصد کاربران امکان استفاده از خدمت دسترسی پرسرعت از طریق دسترسی سیمی با قابلیت حداقل سرعت 50 مگابیت بر ثانیه و دسترسی رادیویی مجاز با قابلیت حداقل سرعت 30 مگابیت بر ثانیه را داشته باشند؛ کاربران خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری، منازل و کسبوکارهای بهرهبردار آن هستند.
- برای حداقل ۱۰ درصد کاربران امکان استفاده از خدمت دسترسی از طریق فیبر نوری با قابلیت حداقل سرعت یک گیگابیت بر ثانیه وجود داشته باشد.
عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم، پروژه ملی فیبرنوری را نسخهای شفابخش برای افزایش سرعت اینترنت و جبران عقبماندگیهایی اینترنت ثابت میداند و معتقد است برای این کار بزرگ، غیر از بخشهای مختلف دولتی و غیر دولتی همچون وزارتخانههای ارتباطات و نیرو و شهرداریها و استانداریها، همه اعضای خانواده بزرگ ارتباطات کشور نیز، از شرکت مخابرات ایران گرفته تا فراهم کنندگان ارتباطات ثابت (FCP ها) و اپراتورهای تلفن همراه، پای کار آمده اند و با اجرای تدریجی این پروژه، مردم عزیز ما سرعتهای چند ده و بلکه صدمگابیت بر ثانیه را تجربه خواهند کرد و طعم شیرین استفاده از انواع خدمات را بر بستر این شبکه پرسرعت خواهند چشید.
وی در سخنرانی اخیر خود که به مناسبت افتتاح نخستین نمایشگاه صنعت پست، برگزار شده بود، گفته است که یکی از اولین نیازمندی های اقتصاد دیجیتال زیرساخت است و مایه خوشحالی است که اعلام کنیم جمهوری اسلامی ایران نه تنها در شهرها بلکه در روستا در دسترسی به اینترنت جزو چند کشور اول دنیاست. درحال حاضر با حرکتی جهادی که در حدود 20 ماه گذشته انجام شده است حدود 4000 روستای جدید به شبکه متصل شدند و هماکنون نزدیک به ٩٢ درصد روستاهای بالای 20 خانوار کشور به اینترنت پر سرعت و شبکه ملی اطلاعات دسترسی دارند که اتفاق بسیار بزرگی است و شاید کشورهایی که این حجم از روستاهای آنها متصل هستند به تعداد انگشتان دست نباشند و به فضل الهی تا آخر امسال، ما هیچ روستای بالای 20 خانواری نخواهیم داشت که به شبکه ی پرسرعت دسترسی نداشته باشند.
وزیر ارتباطات همچنین بیان داشت که تا شبکه وجود نداشته باشد حرف از اقتصاد دیجیتال معنی ندارد، این پروژه بزرگ فیبر نوری حدود سه میلیون و دویست هزار خانوار را تحت پوشش قرار داده و امیدواریم که بتوانیم تا پایان سال، ٨ تا 10 میلیون و تا پایان سال 1404، بیست میلیون خانواده را تحت پوشش قرار دهیم نیازمند زیر ساخت امن و پرسرعت برای انواع فعالیت ها در بستر شبکه است که قطعا یکی از بهره برداران اصلی آن حوزه تجارت الکترونیک است.
حال با نگاهی به سایت پروژه فیبرنوری می توان از آخرین روند توسعه و پیشرفت این ابر پروژه مطلع شد.
بنا بر اعلام سایت پروژه فیبرنوری، تا خردادماه سال 1402، تعداد خانوار تحت پوشش طرح ملی فیبرنوری 3.215.273 می باشند و 366 هزار و 683 کاربر به عنوان سرویس گیرنده ثبت شده اند، همچنین تعداد پورت منصوبه تا از ابتدای شروع این پروژه تا خردادماه سال جاری 1.802.903 پورت است. (در جدول فوق این روند به صورت نموداری نیز نمایش داده شده است.)
تاکنون 16 درصد از میزان دسترسی 100 درصدی 20 میلیون خانوار تحت پوشش شبکه مبتنی بر فیبرنوری تا سال 1404، انجام شده است.
حال باید دید که با این سرعت پیشرفت ابر پروژه فیبرنوری، آیا تا زمان تعیین شده که سال 1404 است، این پروژه تمام می شود و تمام خانواده های بالای 20 خانوار کشور به اینترنت پرسرعت و با کیفیت حتی در مناطق صعب العبور دسترسی پیدا می کنند یا خیر؟
انتهای پیام
گزارش از زهرا طاهری
نظرات کاربران