سوءاستفاده از سادهانگاری کاربران و نرخ پایین سواد رسانهای جامعه، منجر به بروز چالشهایی به وسعت قربانیان پیام جعلی «اینترنت 120 گیگابایتی رایگان به مناسبت عید سعید فطر» میشود که در نهایت اپراتور اول کشور را از منظر مالی متضرر میسازد اما قربانیان در امان میمانند…
به گزارش خبرنگار بادیجی ؛ یک هفته پس از انتشار پیام جعلی «اختصاص اینترنت رایگان به مشترکان اپراتور اول ارتباطی به مناسبت عید سعید فطر» در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی خارجی که پیگیری سرمنشأ آن کار سختی است و همچنان وزارت ارتباطات نیز نتوانسته با توجه به سیستمهای نظارتی و آنلاین خود به کشف این موضوع بپردازد، رفتاری که اپراتور مذکور با مشترکان قربانی در جایگاه خود مثالزدنی است.
اجرای فرامین درخواست شده در پیام «اختصاص اینترنت رایگان به مناسبت عید سعید فطر»، کافی بود تا صورتحساب 200 هزار تومانی برای مشترکان لحاظ شود؛ موضوع از این قرار بود که پیام انتشار یافته در فضای مجازی از مشترکان درخواست میکرد تا کد دستوری مربوط به بسته یک ساله 120 گیگابایتی همراه اول را شمارهگیری کنند.
بسته اینترنتی مذکور با نرخ 199 هزار تومان در سامانه اپراتور اول ارتباطی به فروش میرسد و پرواضح است منشأ انتشار این پیام جعلی در فضای مجازی با شیطنتی خاص به دنبال ایجاد شرایط سرگرمی! برای خود، اعلام ضعف موجود در سیستم برای خرید بستههای اینترنتی یا بدنام کردن این اپراتور بوده است.
با وجود اینکه طی سالیان گذشته رسانهها در قالبها و شکلوشمایل مختلف، به کاربران تلفن همراه متذکر شدهاند که با گسترش فضای مجازی مراقب ترفندها و فریب افکار عمومی باشند اما متأسفانه کمبود سواد رسانهای در فضای جامعه منجر به اطمینان مردم به برخی حقههای جذاب و چشمنواز میشود.
بیشتر بخوانید: تکذیب عیدی اینترنت ١٢٠گیگی همراه اول
کما اینکه طی یکی دو سال گذشته با لو رفتن دیتابیس اطلاعات هویتی مشترکان یکی از اپراتورهای تلفن همراه کشور، به سرعت خبر آن در فضای مجازی پیچید و مردم برای به دست آوردن اطلاعات صاحبان سیمکارتهای این اپراتورها، روباتهای تلگرامی در نظر گرفته شده را نصب کردند.
این موضوع نیز ناشی از کمبود سواد رسانهای بود؛ از طرفی فروش بستههای اینترنتی توسط آخرین اپراتور تلفن همراه کشور (سالهای ابتدایی فعالیتش) و عدم آنتندهی در مناطقی که سیمکارت فروخته بود، باعث بروز نوعی نارضایتی و بروز این شائبه شد که اپراتور مذکور پولی از مشترکان دریافت میکند که قادر به خدماتدهی نیست.
اما به جز انتشار پیام اخیر در فضای مجازی درباره «اختصاص اینترنت رایگان به مناسبت عید سعید فطر»، کمتر اپراتوری را شاهد بودیم که حداقل در مقام احقاق حق مشترکانش وارد صحنه شود و اکثرا وساطت یا داوری دولت پیش کشیده میشد.
این در حالی است که اپراتور اول ارتباطی با وجود دستور پیگیری وزیر ارتباطات به رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، سریعا مسئله را پذیرفت و با قبول انتشار این پیام جعلی در فضای مجازی حاضر به عودت هزینهها و صورتحسابهای کسر شده به مشترکانش شد.
علیرغم اینکه اجرای مرحله به مرحله کددستوری اعلام شده به عنوان راه دریافت هدیه اینترنت 120 گیگابایتی همراه اول نشان میدهد که این بسته، بسته یک ساله 120 گیگابایتی با قیمت 199 هزار تومان است و عنوان آن کددستوری در میان لیست کدهای دستوری منتشر شده روی سایت این اپراتور نیز موجود است، اما باز هم برخی مشترکان تلفن همراه غافل از این موضوع اقدام به اجرای کددستوری مذکور (موجود در پیام) کردند و طبیعتا براساس فرآیند سیستمی، صورتحساب برای آنان لحاظ شد.
در حالیکه 450 هزار مشترک همراه اول با شمارهگیری کددستوری در پیام جعلی منتشر شده در فضای مجازی، متقاضی فعالسازی این بسته اینترنتی به ظاهرا رایگان شده بودند که از این تعداد 400 هزار نفر سیمکارت اعتباری و 50 هزار نفر مابقی دارای دائمی بودند اما درنهایت بسیاری از درخواستها به دلیل کمبود اعتبار موفق به فعالسازی این سرویس نشدند.
بنابراین تنها 20 هزار درخواست موفق به ثبت شدند؛ با وجود جعلی بودن این پیام و عدم اطلاعرسانی از طریق سرشمارههای رسمی اپراتور اول ارتباطی، عملا نمیتوان خردهای به همراه اول گرفت و وظیفه مشترکان است تا در برابر هر پیام و تبلیغی به صورت منفعلانه عمل نکرده و ابتدا استعلامات مورد نیاز را داشته باشند.
عدم ارتباط این پیام جعلی با درگاههای رسمی ارتباطی همراه اول، این پیام ضمنی را در برداشت که قربانیان پیام جعلی مذکور «اختصاص اینترنت رایگان به مناسبت عید سعید فطر»، فریب خورده و پول به صورتحسابشان لحاظ شده است.
بیشتر بخوانید: همراه اول شفافترین شرکت بورسی کشور
اما این تمام ماجرا نبود و اپراتور اول ارتباطی نیز با اینکه وارد بازی شده بود، اما حاضر به عودت پولهای لحاظ شده از این طریق در صورتحساب مشترکان ارتباطی شد.
این اپراتور که از ابتدای اجرای طرح ملی ترابردپذیری شمارههای تلفن همراه بالاترین میزان جذب مشترک در شبکهاش را دارد (تمایل مشترکان برای ورود به شبکه همراه اول بیش از سایر اپراتورهاست)، براساس آخرین آمار رسمی منتشر شده از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که مربوط به سال گذشته است حدود 60 درصد سهم بازار ارتباطات موبایلی کشور را در اختیار دارد، برای حفظ اعتبار و برند خود حاضر به بازگرداندن پولهای أخذ شده از مشترکان دائمی و اعتباری از طریق این پیام جعلی شد.
در پیگیریهای ما از روابط عمومی همراه اول مشخص شد که این اپراتور در نظر دارد تمامی مشترکانی که به شکل مستقیم کد را وارد کردهاند، شناسایی کرده و پول آنان را بازگرداند؛ همچنین برای برخی کاربران نیز این بسته رزرو شده است که آن را لغو میکند.
جالب است اگر در این مدت زمان حدودا یک هفتهای، مشترکانی اقدام به استفاده از بسته 120 گیگابایتی خود کرده باشند نیز، هزینهای برای آنها لحاظ نخواهد شد و هزینه فعالسازی این بسته برایشان بازگردانده خواهد شد.
أتخاذ این رویه از سمت بزرگترین اپراتور اول ارتباطی (با وجود اینکه از منظر قانونی و رسمی کوتاهی مرتکب نشده)، جای تحسین دارد و امید میرود سرلوحه فعالیتهای اپراتوری در کشور قرار گیرد تا شاید به واسطه همین اخلاقِ احترام به مشترکان در هر شرایط، موضوعاتی همچون سواد رسانهای و مراجعه مردم به درگاههای رسمی نهادینه شود و پس از این شاهد سوءاستفاده از سادهانگاری موجود در بدنه جامعه نباشیم.
انتهای پیام/
نظرات کاربران