مسئولان شبکههای پیامرسان دنیا که به جاذبه و کشش بازار ایران در حوزه فضای مجازی پی بردهاند در پی تصمیم اخیر شورای عالی فضای مجازی درصدد انتقال سهام و ثبت شرکتهایشان در ایران هستند تا از این طریق به سهمخواهی از بازار بپردازند.
به گزارش خبرنگار بادیجی، پیامرسانهای موبایلی که این روزها جزء تفکیکناپذیری از زندگی میلیاردها انسان هوشمند (دارای اسمارتفون) شدهاند، کاربران ایرانی تلفن همراه را نیز به شدت درگیر خود کردهاند.
کاربران ایرانی در برخی آمارهای تحلیلی در صدر جدول میزان استفاده از شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای موبایلی قرار گرفتهاند تا جاییکه میزان هفت تا هشت ساعت استفاده روزانه از این بسترها، تعجب کاربران دیگر کشورها را برانگیخته است.
اما بخشی از این فرآیند تعجب برانگیز است و اگر زاویه دید به سناریو را عوض کنیم متوجه بازار پررونق، به شدت تضمینی و با حاشیه سود بالا پیامرسانها در کشور میشویم.
در حال حاضر «تلگرام» با رنک جهانی ۴۳۶ (برگرفته از تحلیل ترافیکی الکسا) جزو ۱۳ سایت پربازدید میان ایرانیها به حساب میآید که به دلیل انطباق دامنه پیامرسان تلگرام روی دامنه سایتش، باید گفت ایرانیها هم بیشترین بازدید را از سایت و هم پیامرسان آن دارند.
تحلیل این سایت ترافیکسنج نشان میدهد که ۳۹٫۹ درصد ترافیک تلگرام در اختیار کاربران ایرانی است.
بنابراین به صراحت میتوان عنوان پیامرسان غالب در بازار ایران را روی آن گذاشت به گونهای که براساس آمار یکی از فروشگاههای ایرانی و معتبر برنامههای اندرویدی، تاکنون بالغ بر ۱۷ میلیون کاربر اندرویدی تلگرام را روی گجت خود نصب کردهاند.
این در حالی است که براساس اطلاعات ارائه شده توسط وزارت ارتباطات، بیش از ۴۰ میلیون گوشی هوشمند در دست مردم است و احتمال اینکه گوشیهایی با سیستم عاملی غیر از اندروید از این پیامرسان استفاده کنند، بالاست.
*تلگرام از انتخاب مردم خط میخورد؟*
با وجود قدرتی که این پیامرسان برای خود ایجاد کرده و توانسته میزبان کانالهای مختلف از نهادهای دولتی، دستگاهها و بخشهای مختلف تصمیمگیر باشد، تا حالا به این اندیشیدهاید که آیا امکان حذف تلگرام از بازار رقابتی پیامرسانهای موبایلی ایران وجود دارد یا خیر؟
هفته گذشته اخباری مبنی بر مذاکرات دو پیامرسان VK و کاکائوتاک (KakaoTalk) با برخی فعالان بازار ارتباطی ایران شنیده شد تا به این طریق راه شراکتی را برای خود باز کنند.
در همان حین، صحبتهایی مشابه درباره ویچت هم مطرح شد اما تا آن لحظه موضوعی از زبان مسئولان اجرایی کشور پیرامون جایگزینی پیامرسانی خاص با تلگرام مطرح نشده بود.
تا اینکه سید ابوالحسن فیروزآبادی؛ دبیر شورای عالی فضای مجازی در مراسم افتتاح فاز دوم شبکه ملی اطلاعات به میدان آمد و از جایگزینی پیامرسانهای داخلی به جای خارجی ظرف یک سال آینده خبر داد.
رییس مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه خدمات کاربردی باید حتما ملی باشند، عنوان کرد: در راستای شبکه ملی اطلاعات، خدماتی از جمله ایمیل و پیامرسانها، موتورهای جستوجو باید ملی باشند. بنابراین امیدواریم ظرف یک سال آینده پیامرسانهای داخلی جایگزین پیامرسانهای خارجی شوند.
با چنین اظهارات رسمی توسط بالاترین مقام سخنگو در حوزه فضای مجازی، بحث مذاکرات پیامرسانهای یاد شده با طرفهای ایرانی به شکلی جدیتر مطرح شد.
*آغاز مذاکرات کاکائوتاک با یک شرکت اینترنتی ایران*
در حالیکه ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که چطور میتوان بین فعالیت پیامرسان داخلی با ویچت، کاکائوتاک و VK ارتباط برقرار کرد؟، بد نیست سری به مصوبه قبلی شورای عالی فضای مجازی بزنیم.
پاسخ به این سوال در قوانین جدید نهفته است. براساس مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی، پیامرسانهای خارجی که بیشتر از ۵۰ درصد سهم آنها به نام ایرانیها و همچنین شرکتشان در داخل ایران ثبت شده باشد، پیامرسان داخلی به حساب میآیند.
*سیاستهای تشویقی برای حمایت از پیامرسانهای بومی*
حاکمیت حوزه فضای مجازی به گفته فیروزآبادی سیاستهای تشویقی را برای حمایت از شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای داخلی از قبیل زیر در نظر گرفته است:
• اگر پیامرسانی بیش از یک میلیون کاربر داشته باشد، دولت اجازه تبلیغات روی پلتفرم آن را میدهد.
• اگر بین یک تا سه میلیون کاربر داشته باشند، سازمانهای دولتی باید با تبلیغات خود از آن حمایت کنند.
• اگر بین سه تا پنج میلیون کاربر داشته باشد، دولت باید مجوز ارائه خدمات بانکی و سرویسهای دولت الکترونیکی روی بستر آنها را فراهم کند.
• اگر بیش از پنج میلیون کاربر دارد، دولت باید اجازه اتصال آنها به شبکه ارتباطات را بدهد و مانند یک اپراتور با آنها برخورد کند.
هزینه مجوزهای اپراتوری اکنون چیزی حدود ۳۰۰ میلیون یورو است که قطعا نقطه جذابی برای اپلیکیشنها برای دستیابی رایگان به این لایسنس است.
این موارد دلایل محکمی برای تعجیل پیامرسانهایی است که کشورشان رابطه خوبی با ایران دارد.
علاوه بر این سیاستهای تشویقی محمود واعظی؛ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پیش از این با تاکید بر اینکه حمایت از شبکههای اجتماعی داخلی مورد موافقت تمامی اعضای شورای عالی فضای مجازی است، گفته بود که «برای آن دسته از شبکههای اجتماعی داخلی که به صورت ۱۰۰ درصد بومی در کشور فعالیت میکنند مشوقهایی در نظر گرفتهایم. همچنین برای شبکههای خارجی که سرور خود را به داخل ایران انتقال دهند نیز مشوقهای حمایتی در نظر میگیریم اما شبکههای خارجی که کاملا خارج از ایران هستند مورد حمایت ما قرار نخواهند گرفت.»
بنابراین تمامی این موارد حمایتی زنگ خطری برای تلگرام که طی دو سال فعالیت خود حاضر به انتقال سرورهایش به داخل ایران نشد، هست و در عوض میتواند روزنه امیدی برای دیگر شبکههای فعال در عرصه جهانی جهت ورود یا از سرگیری فعالیتهایشان در ایران باشد.
ویچت پیامرسانی چینی است که بیش از یک میلیارد اکانت ایجاد شده و بیش از ۷۰۰ میلیون کاربر فعال دارد که البته ۷۰ میلیون آنها از خارج چین هستند.
کاکائوتاک و VK هم به ترتیب پیامرسانهای کره جنوبی و روسیه هستند که علاقه خود را قبلا هم برای ورود به بازار ایران نشان دادهاند.
در حال حاضر این پیامرسانها در حال مذاکره با افرادی که پتانسیل شریک شدن در ایران را دارند، هستند و حتی ممکن است طی ماههای آتی خبرهایی در این زمینه شنیده شود.
در این میان مذاکرات یک شرکت اینترنتی ایرانی که چندی پیش خبر همکاری آن با ودافون شنیده شد، با کاکائوتاک بیش از دیگر پیامرسانها مطرح است.
از آن حیث که پیامرسانهای بومی ایران با توجه به اقبال کمی که در جامعه داشتهاند، بعید است بتوانند در بازار رقابتی با نمونههای خارجی حرفی برای گفتن داشته باشند، احتمالا به سمت همکاری با نمونههایی مانند ویچت و VK میروند تا از این طریق علاوه بر اینکه بستری برای حضور این پیامرسانها به کشور شوند، بتوانند از تسهیلات و حمایتهای حاکمیت نیز بهرهمند گردند.
انتهای پیام/
نظرات کاربران