چالش اقتصادی، بحث امنیت مسافران، سلامت اخلاقی رانندگان و نظارت بر فعالیت تاکسی های اینترنتی از موضوعات مهمی است که با شکل گیری آژانس های اینترنتی ایجاد و باعث نگرانی شده است. هر چند قرار بود ساز و کاری برای این شرکت ها تدوین شود و فعالیت آن ها تحت نظر تاکسیرانی باشد اما تاکنون برای ساماندهی فعالیت این شرکت ها اقدامی صورت نگرفته است.
به گزارش بادیجی به نقل از پانا، اسنَپ را می توان نخستین سرویس حمل و نقل آنلاین در کشور دانست که فعالیتش را از سال 93 آغاز کرد و هم اکنون در شهرهای تهران، کرج، اصفهان، شیراز، مشهد، قم ، تبریز و اهواز فعال است. این سامانه هوشمند حملونقل شهری به عنوان یکی از کسبوکارهای پیشرو در صنعت آیتی (IT) به شمار می رود که با میلیونها کاربر سر و کار دارد.
پس از آغاز به کار این نرم افزار و گسترش فعالیت آن در سطح شهر موجی از اعتراضات از سوی صنف تاکسیرانی شهر تهران شکل گرفت. این اعتراضات باعث شد تا تعدادی از رانندگان تاکسی در اسفندماه سال گذشته در اعتراض به فعالیت اسنپ مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کنند. سازمان تاکسیرانی شهر تهران به عنوان یکی از منتقدان جدی سرویس های حمل و نق اینترنتی با زیر سؤال بردن امنیت این خدمات، فعالیت آن ها را غیرقانونی اعلام کرد و میثم مظفر رئیس وقت این سازمان نیز به نحوه جذب رانندگان این سرویسها معترض بوده و اعلام کرد که آن ها هیچ گونه مجوزی ندارند.
چالش اقتصادی ناشی از فعالیت تاکسی های اینترنتی و همچنین نحوه نظارت بر فعالیت این شرکت ها مهم ترین موضوعی بود که برخی از اعضای شورای چهارم شهر تهران نسبت به آن هشدار داده و فعالیت این تاکسی های اینترنتی را مجاز نمی دانستند و اعلام کردند که فعالیت این شرکت ها باید تحت نظارت سازمان تاکسیرانی تهران باشد اما به رغم چالش هایی که وجود دارد فعالیت این شرکت تاکنون زیر نظر تاکسیرانی قرار نگرفته است.
با تغییر مدیریت شهری و آغاز به کار شورای پنجم شهر تهران نیز قرار شد فعالیت تاکسی های اینترنتی ساماندهی شود اما تا کنون این اتفاق نیفتاده است. طبق گفته محمد علیخانی رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران هرنوع خدمات مسافربری با خودروهای سواری در تهران باید زیر نظر سازمان تاکسیرانی باشد.
رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران گفت: تاکسیهای برخط یا اینترنتی ابداع بسیار خوبی است که مخالف آن نیستیم، اما باید ضمن ساماندهی تحت نظارت نیز قرار گیرند. یکی از مواردی که باید مورد تاکید بررسی صلاحیت رانندگان است چرا که احتمال هرگونه تخلف و یا مشکل وجود دارد و باید قبل از وقوع، بر آن نظارت شود.
به گفته این عضو شورای شهر، وزارت کشور آئین نامهای را با محوریت تاکسیهای اینترنتی در دست تدوین دارد و معاونت حمل و نقل ترافیک شهرداری نیز به دنبال ساماندهی تاکسیهای اینترنتی است.
علیخانی همچنین درباره عدم تمایل شرکتهای اینترنتی برای همکاری با سازمان تاکسیرانی نیز معتقد است: درصورت عدم موافقت این شرکت ها مدیریت شهری ابزارهایی دارد و می تواند با این شرکتها برخورد کند. اگر هرشرکتی بخواهد خارج از نظارت شهرداری فعالیت کند در این صورت نباید انتظار داشت مدیریت شهری معنی پیدا کند.
این در حالی است که اخیرا اخباری مبنی بر عدم رعایت اخلاق از سوی برخی رانندگان شرکت های اینترنتی از جمله اسنپ منتشر شده است که این مساله وجود اهرم های قوی در گزینش رانندگان تاکسی را بیش از پیش ضروری می کند.
یزدی یکی از مسافران آژانس اینترنتی اسنپ درباره ماجرایی که پس از استفاده از اسنپ برای او اتفاق افتاده به خبرنگار پانا گفت: ساعت 7.40 دقیقه شب گذشته از شرکت اینترنتی اسنپ درخواست خودرو کردم. بعد از چند دقیقه یک خودرو اعلام پذیرش کرد. من به همراه خانواده سوار ماشین شدیم و به سمت منزلم که در کرج واقع شده حرکت کردیم. وقتی سوار خودرو شدیم راننده پس از لحظاتی شروع به صحبت های غیرمعمول و کنجکاوی در زندگی خصوصی من کرد و پس از آن بلافاصله تغییر مسیر داد. وقتی به این موضوع انتقاد کردم راننده گفت که به دلیل ترافیک مسیر دیگری را انتخاب کرده است اما پس از لحظاتی به سرعت به سمت اتوبان شیخ فضل الله حرکت کرد. وقتی به این موضوع اعتراض کردم شروع به پرخاشگری کرد.
وی تأکید کرد: این راننده نزدیک شهرک آپادانا با مشت و لگد وسایل ما را از داخل خودرو به بولوار پرتاب کرد. پس از این اتفاق گزارش حادثه را به پلیس 110 ارائه کردیم و پلیس هم این موضوع را صورت جلسه کرد. همچنین با شرکت اینترنتی اسنپ نیز تماس گرفتیم که اعلام کردند با این راننده برخورد خواهد شد.
این در حالی است که شرکت اینترنتی اسنپ واحدی را تحت عنوان واحد رسیدگی به شکایات جهت رضایت کاربران ایجاد کرده است و به گفته یکی از مسئولان این شرکت، با استفاده از نظارتهای خود تلاش می شود خدمات با کیفیت مطلوب به کاربران ارائه شود و چنانچه هر یک از کاربران اسنپ در زمان استفاده از خدمات آن با مشکلی مواجه شوند برابر شرایط فوق میتوانند شکایت خود را از طریق مرکز تماس ۲۴ ساعته و واحد رسیدگی به شکایات شرکت مطرح و شرکت پیگیری لازم و تلاش خود را جهت حل و فصل اختلافات انجام می دهد.
به گفته این مسئول، تمامی اطلاعات کاربران به عنوان اطلاعات محرمانه نزد شرکت محافظت شده و دسترسی به آن توسط اشخاص ثالث ممنوع بوده مگر برابر تصمیم مقام ذیصلاح. بنابراین در صورت درخواست و صدور دستور مقتضی از سوی مراجع قضایی، شرکت مکلف به ارائه اطلاعات کاربران به مراجع مذکور است.
البته شهرام شاهکار، مدیرعامل اسنپ پیش از این گفته که برای بالاتر رفتن امنیت کار و مسافر، نرمافزار اسنپ بهگونهای طراحی شده که کاربر مسافر تمام مشخصات راننده مثل عکس، نام، نام خانوادگی، مدل و شماره پلاک خودرو را میبیند. همچنین در صورت نیاز امکان بررسی دقیق مکان کاربر راننده و کاربر مسافر وجود دارد.
وی همچنین گفته است ؛شخصی که قصد دارد بهعنوان کاربر راننده عضو اسنپ شود، باید در مصاحبه حضوری شرکت کند. از هر فرد متقاضی مدارک مورد نیاز مانند گواهی عدم سوءپیشینه، گواهینامه، کارت ماشین، کارت ملی، بیمهنامه و معاینه فنی اخذ و بررسی و اسکن آن در پروفایل او ثبت میشود. در صورت موفقیت در مصاحبه و بازرسی کامل وسیله نقلیه راننده توسط متخصصان کنترل کیفی اسنپ، گام بعدی یعنی آموزش کامل رفتاری با مسافر و نحوه استفاده از نرمافزار اسنپ توسط واحد آموزش اسنپ به انجام میرسد. درنهایت پس از طی تمامی مراحل ثبتنام، کاربر راننده فعالیت خود را در اسنپ آغاز میکند.
البته نمی توان گفت که شرکت های اینترنتی به طور مطلق ناامن هستند و مزایایی که این شرکت ها برای مردم دارند را نادیده گرفت اما مسئولان می توانند با به کار گرفتن ساز و کاری دقیق، این سیستم حمل و نقل را ایمن تر کنند و باید سازوکاری باشد تا موجبات امنیت مردم را هم فراهم کنند.
انتهای پیام/
نظرات کاربران