[stextbox id=”alert”]وقتی اسم تبلیغات انتخاباتی میآید همه ما یاد پوسترهای بزرگ، بنرهای بلند و کاغذهای کف زمین میافتیم، اما در انتخابات این دوره مجلس اتفاق متفاوتی افتاد.[/stextbox]
در ده روز مهلت تبلیغاتی انتخابات مجلس دهم شهر آنطور که سراغ داشتیم چهره انتخاباتی به خود نگرفت، در مقایسه با انتخابات های قبلی خیابانها خلوت و پوسترها کم بود. این سردی فضای شهری بیشتر از طرف ستاد اصلاحطلبان نمایان بود، پوسترها و لیستهای انتخاباتی آنها در 24 ساعت پایانی تبلیغات در شهر دیده شد. حتی در ستادهای اصلاح طلبان این نبود اقلام فیزیکی تبلیغاتی سر و صدای فعالین ستادها را هم درآورده بود، آنها از کمبود این اقلام نگران بودند.
نتیجه انتخابات مجلس دهم و شور و حال تبلیغات شهری پیش از انتخابات اصلاح طلبان نشان میدهد که آنها جایی جز در کوچه و خیابان ها توانستند برای خود رای جمع کنند، جایی که به واسطه نو ظهور بودنش حتی خود نیروهای ستادی را هم غافلگیر کرد.
حال پس از پیروزی قاطع اصلاح طلبان در تهران، میتوان مدعی شد که شبکههای اجتماعی تنها سرگرم کننده نیستند بلکه رسانهای قدرتمنداند که میتوانند جایگزین روشهای سنتی در تبلیغات شوند. کانالهای تلگرامی گروههای چند صد نفری، توئیتر، فیس بوک، اینستاگرام، اینها شبکههایی بودند که بیشترین رای را برای لیست اصلاح طلبان در تهران جمع کردند.
البته نمیشود منکر نقش وزارت ارتباطات در وضعیت اینترنت و میدان دادن به شبکههای اجتماعی شد، واعظی در همین رابطه در گفتگویی میگوید: “جلسات متعددی پیش از برگزاری انتخابات داشتیم که از گروهها و بخشهای مختلف پیشنهاد میشد که اینترنت و شبکههای اجتماعی بسته شود ولی صحبت ما این بود که مردم نسبت به استفاده از این شبکهها آگاهی دارند و میتوانند به شکل قانونمندی از آن در راستای برگزاری هرچه بهتر انتخابات بهره ببرند.” واعظی در ادامه سخنان خود به میزان استفاده انتخاباتی از اینترنت هم اشاره میکند، او مدعی میشود که تنها 20 در صد از حجم اینترنت کشور در آن روزها صرف انتخابات شده است.
اما رصد وضعیت ستاد پیروز انتخابات تهران در روزهای تبلیغات و نتیجه حاصل شده و پیروزی آنها در تهران، نشان میدهد که همین مصرف 20 درصدی از حجم اینترنت کشور برای تبلیغات انتخاباتی چه تاثیری در سیاست ایران داشته است.
پیش از این در انتخابات آمریکا شبکههای اجتماعی نقش پررنگی در پیروزی اوباما ایفا کردند، حال میشود نقش شبکههای اجتماعی در پیروزی اصلاح طلبان را با آن انتخابات مقایسه کرد، به نظر میرسد در سالهای آینده شبکههای اجتماعی با توجه به گسترگی و محبوبیتی که نزد ایرانیان پیدا کرده اند بتوانند نقش پررنگی در اتفاقات مهم کشور ایفا کنند، میتوان ادعا کرد، فضای مجازی، شبکههای اجتماعی و اینترنت در زندگی سیاسی مردم نقش پررنگی بازی کردند و میتوان امیدوار بود که در سالهای نه چندان دور این فناوریها در زندگی روزمره ایرانیان نیز نقش بازی کنند.
نویسنده: آرش حسینی پژوه
نظرات کاربران