با توجه به رشد روزافزون اسمارت فون ها، شبکه های موبایل و تلاش اپراتورها برای جلب رضایت مشترکان، ابهاماتی در مورد پوشش دهی مناطق جهت سرویس دهی نسل چهارم اپراتور همراه اول وجود دارد. برخی از منتقدین اعتقاد دارند که ناقص بودن پوشش نسل چهارم بدلیل مشکلات فنی بوده است در حالیکه برخی دیگر این نقص را به دلیل عدم همکاری رگولاتور میدانند. تیم بادیجی درهمایشی که برای بزرگداشت سالگرد همراه اول و روز خبرنگار برگزار شده بود، در این مورد مصاحبه ای اختصاصی با وحید صدوقی – مدیرعامل اپراتور همراه اول – داشت که گزارش آن به شرح زیر میباشد:
با توجه به اینکه در تاریخ 29 تیر1387 نسل سوم شبکه موبایل به کشور ایران وارد شد، شبکه اینترنتی نسل سوم باید تا سال 89 توسط اپراتور همراه اول ارائه میشد. اما بدلیل تاخیر 6 ساله واگذاری پروانه به اپراتور اول و رشد چشمگیر بازار پهنای باند(broad band ) و خدمات دیتا به همراه توسعه اسمارت فون ها، همراه اول برای توسعه این شبکه با تاخیر روبرو شد.
با توسعه ی گوشی های هوشمند، تقاضاهای زیادی وجود داشت در حالیکه شبکه موبایل نسل سوم وجود نداشت. در این شرایط در تاریخ 27 اسفند ماه 1393 اپراتور همراه اول موفق به اخذ دریافت پروانه از رگولاتوری شد.
مدیرعامل اپراتور همراه اول در مورد این موضوع بیان کرد: ابتدا با راه اندازی هر سایت، بلافاصله تمامی کانال اشغال می شد زیرا تقاضاها بیشتر از حد تصور بود.
با توجه به تلاش های این اپراتور، در حال حاضرتوسعه ی 7500 سایت مربوط به نسل سوم شبکه موبایل در عرض یک سال و نیم انجام شد و به بهره داری رسید که حاکی از توسعه ی مطلوب بوده است. اما باید درنظر داشت که تقاضا بشدت بالاست. بطور مثال سابقا یک بسته 5/2 گیگا بایتی یک ماه، در تا آخر ماه اضافه هم میومد اما در حال حاضر یک بسته 4 گیگا بایتی یک ماهه در مدت کمی به پایان میرسد که موجب میشود تمرکز همراه اول بر پوشش دهی کامل مناطق نسل سوم باشد گرچه بسیاری از نقاط از نسل چهارم نیز پشتیبانی میکنند.
وحید صدوقی در مورد دلیل کندی توسعه ی پوشش دهی نسل 4 شبکه تلفن همراه، گفت: براساس تحقیقات انجام شده تا یک سال و نیم پیش حدود 95 درصد گوشی های همراه مشترکان فقط نسل سوم را پشتیبانی میکرد و فقط 5 درصد توانایی پشتیبانی از نسل 4 شبکه موبایل را داشتند که امروزه این مقدار تا 10 درصد افزایش داشته است. لذا بدیهی است که با محدودیت زمان توسعه و منابع موجود، جلب رضایت 90 درصدی تقاضاهای نسل سوم شبکه ی تلفن همرا ه در اولویت قرار می گیرد. گرچه در حال حاضر مناطقی مجهز به نسل چهارم هستند که بتواند آن 10 درصدی را که قابلیت پشتیبانی از هردو نسل را دارند، نیز تا حدی راضی نگه دارد.
به بیانی دیگر براساس ظرفیت توسعه و منابع فرکانسی که در اختیار این اپراتور قرار داده شده است، بهترین توسعه، توسعه نسل سوم برای پوشش دهی کامل است که موجب شده است در این یک سال و نیم گذشته، توسعه نسل سوم اولویت اپراتور همراه اول باشد.
از اوایل سال جاری این اپراتور اقدام به راه اندازی 10 هزار سایت LTE کرده است. به عبارتی دیگر LTE به اندازه کافی پیش بینی شده است و تجهیزات لازم برای راه اندازی این 10 هزار سایت وجود دارد و در حال نصب و اجرا است.
مدیرعامل اپراتور اول در مورد راه اندازی این 10 هزار سایت و سرعت توسعه نسل چهارم در شهرها اظهار کرد: در پنج، شش ماه آینده شاهد رشد چشمگیر توسعه نسل چهارم در شهرهای بزرگ خواهیم بود که بتواند نیازهای مشترکین را بصورت مطلوب برآورده سازد.
وی گفت : طیف فرکانسی نسل سوم، 2100 مگاهرتز میباشد که بیشتر مناسب مناطق خارج از محیط بسته (outdoor) میباشد و در برابر محیط های داخلی (Indoor) ضعیف عمل میکند، در حال بهبود است. به این صورت که لایه ای از شبکه نسل سوم موبایل با 900 مگاهرتز برای پوشش دهی مناطق Indoor در حال توسعه است.
در حال حاضر در شهر تهران علاوه بر نسل سوم 2100 مگاهرتزی، لایه داخلی 900 مگاهرتز و در محیط های Outdoor علاوه بر لایه ی 2100 مگا هرتزی، لایه 2600 مگاهرتز در حال اجراست. یعنی در شهر تهران جمعا سرویس دهی نسل سوم و چهارم شبکه موبایل در 4 لایه ارائه میشود.
وی در پاسخ به این مورد که همه ی سیم کارت هایی که این اواخر ارائه میشود همگی 4G هستند اما هیچ کجا عنوان نشده است که کدام مناطق پوشش 4G دارد، گفت: در نقشه مناطق پوشش دهی نسل سوم و چهارم مشخص شده است و از آنجایی که نسل چهارم محدودتر بوده است بصورت Hotspot مشخص شده که شامل نقاط پرترافیک میباشد.
وحید صدوقی در مورد علت عدم اطلاع رسانی در مورد مناطق تحت پوشش نسل چهارم در رسانه ها گفت : سعی ما بر این است که مناطقی را اعلام کنیم که بصورت کامل پوشش دهی داده شده است و برخلاف دیگر اپراتورها از غلو کردن در تبلیغات خود استفاده نکنیم چرا که خود مشترکین متوجه این تغییرات خواهند شد
مشترکین برای مقایسه سرعت و پوشش دهی هریک از اپراتورها در مناطق میتوانند از نرم افزار مقایسه ای Open Signal استفاده کنند که عملکرد هریک از اپراتورها را به نمایش میگذارد.
وی افزود: بدلیل نبود پوشش دهی کامل 4G و ارائه آن در برخی نقاط، برای حفظ اعتماد مشترکین از تبلیغات و اطلاع رسانی گسترده در این حوزه اجتناب مشود اما طی چند ماه آینده بطور رسمی نقاطی که پوشش دهی کامل دارند اعلام میشود.
البته باید درنظر داشت که مناطقی که قابلیت پوشش دهی نسل چهارم دارند و پرترافیک هستند بصورت نقطه ای مشخص شده است و مناطقی که نسل سوم را پشتیبانی میکند در نقشه مشخص است.
در مورد همکاری رگولاتور با اپراتور اول، وی ابراز اظهار کرد: در صورتیکه منابع لازم را سریعتر در اختیار این اپراتور قرار بگیرد، روند توسعه ی سبکه نسل چهارم سریعتر خواهد بود.
نظرات کاربران