راهاندازی با تأخیر، ممانعت از فعالسازی و در نهایت مسدودسازی کامل تماس صوتی تلگرام، علیرغم آسیبشناسی کمیتهای ویژه منجر به شکلگیری سناریویی در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری میشود.
به گزارش خبرنگار بادیجی، پیامرسان تلگرام از جمعه گذشته و با تأخیری چشمگیر به نسبت دیگر نقاط دنیا، سرویس تماس صوتی را برای کاربران ایرانی راهاندازی کرد تا ایرانیها نیز بتوانند مانند دیگر کشورها از خدمات تماس این اپلیکیشن پیامرسان استفاده کنند.
اما برخلاف تصور عموم، عامل اصلی این تأخیر در راهاندازی، مسئولان حوزه ارتباطی کشور بودند زیرا فعالسازی امکان تماس صوتی از طریق این پیامرسان امکان برقراری مکالمات با هزینهای به مراتب پایینتر از مخابرات، همراه اول، ایرانسل، رایتل، تالیا و حتی تلفنهای راهاندازی شده توسط شرکتهای ارتباطات ثابت (FCP) را به وجود میآورد.
همانطورکه پیش از این و در گزارشی جداگانه به آن پرداخته شد، با حسابی سرانگشتی میتوان متوجه ارزانتر تمام شدن ۷۲ درصدی مکالمات تلگرامی به نسبت تماس در داخل شبکه همراه اول، ایرانسل و رایتل شد.
برای شفاف شدن تفاوت هزینهها بدترین حالت را برای استفاده از تماس صوتی تلگرام در نظر میگیریم تا حداقل تفاوت قیمتی مشخص شود. مکالمه تلگرامی با سرعت اینترنت دو مگابیت بر ثانیه حجمی در حدود ۳۶۰ کیلوبایت در مدت یک دقیقه مصرف میکند.
بنابراین همانطور که گفته شد اگر بدترین حالت را که همان استفاده از اینترنت آزاد موبایل (کیلوبایتی ۰٫۴ ریال) در نظر بگیریم نهایتا برای برقراری این تماس حداکثر ۱۴ تومان از حساب اینترنتی مشترک کسر میشود در حالیکه اگر بسته اینترنتی خریداری کرده باشد این رقم بسیار ناچیز و کمتر خواهد شد.
این در حالی است که مشترکان دائمی همراه اول در بهترین حالت برای تماس با یک همراه اولی دیگر باید دقیقهای ۵۷ تومان بپردازند.
مشترکان دائمی ایرانسل هم در بهترین حالت (تماس درون شبکه و با یک ایرانسلی دیگر) دقیقهای ۴۹٫۹ تومان میپردازند. این نرخ برای مشترکان رایتل نیز در بهترین حالت وجود دارد.
همین اختلاف هزینه باعث شد تا محمود واعظی؛ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات علیرغم برقراری این امکان برای کاربران تلگرام در کشورهای غرب اروپا، جلوی فعالسازی این سرویس را بگیرد و در ارتباط با این تصمیم عنوان کند که «مسئولان تلگرام چندی پیش موضوع راهاندازی تماس صوتی رایگان برای کاربران ایرانی را با ما در میان گذاشته بودند که این امر منوط به بررسی اثرات آن روی فعالیت اپراتورهای داخلی شد».
وزیر ارتباطات همچنین عنوان کرد: در حال حاضر کمیتهای برای بررسی اثرات رایگان بودن تماس صوتی شبکه تلگرام روی اپراتورهای داخلی تشکیل شده و قرار است این کمیته اثرات راهاندازی تلگرام صوتی را روی اپراتورهای داخلی مشخص کند.
این اظهارات و تصمیم در حاکی گرفته و اتخاذ شد که تماس صوتی تلگرام از ۳۰ مارس (۱۰ فروردین ماه ۹۶) برای کاربران اروپای غربی فراهم شده بود.
با توجه به اینکه پس از این مدت تأخیر (۱۰ فروردین)، از روز جمعه گذشته که در واقع اوج اعلام آمادگی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری دور بعد بود، دسترسی به این سرویس باز شد و مردم در همان ساعات اولیه حجم انبوهی از مکالمات تلگرامی را برقرار کردند، میشد اینطور استنباط کرد که نظر کمیته مذکور راجع به فعالیت این سرویس در ایران بلامانع است.
هر چند که اپراتورهای موبایل در همان ساعات ابتدایی فعال شدن این سرویس در ایران جلوی دسترسی مشترکانشان به آن را گرفتند اما یکی دو ساعتی نگذشت که تسلیم اعتراضات مشترکانشان قرار گرفتند و دسترسی را آزاد کردند.
اما دو سه روزی نگذشت که به یکباره دسترسی به این سرویس که انتظار فیلتر شدن آن در آستانه انتخابات بود، از دسترس خارج شد.
اما این بار در بهت کاربران تلگرام که ذوقشان کور شده بود به یکباره شاهد انتشار خبری از سوی رسانهها مبنی بر اینکه تماس صوتی تلگرام با دستور قضایی غیرفعال شده است، بودیم.
چطور میشود که کمیتهای برای آسیبشناسی فعالسازی تماس صوتی تلگرام تشکیل شود و نظر مرجع قضایی در آن لحاظ نشود؟!
چطور زمانیکه سرویس تماس صوتی تلگرام از مدتها پیش برای کشورهای دیگر فعال شده بود به یکباره در بوحبوحه اعلام کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری دور بعد، برای ایرانیها فعال میشود؟!
چطور وزیری که تمام قد در برابر حمایت از منافع اپراتورهای موبایل ایستاده بود، به یکباره توپ را در زمین دستگاه قضا انداخت و در حاشیه همایش سراسری مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات عنوان کرد «این سرویس با دستور قضایی به اپراتورهای ثابت و همراه اینترنت مسدود شده و اطلاعی از جزئیات آن ندارم»؟
کنار هم گذاشتن این سؤالات در قالب قطعات یک پازل منجر به شفافیت هر چه بیشتر تصمیمات اخذ شده در این بازه زمانی برای فعالسازی سرویس تماس صوتی تلگرام میشود.
دولت فعالسازی تماس صوتی تلگرام را به تأخیر میاندازد تا در دمدمای اعلام کاندیداتوریها برای ریاست جمهوری دوره بعد، از این سرویس دو برداشت سیاسی کند.
اول از همه دولت چهره خود را با فعالسازی این سرویس نزد کاربران فضای مجازی همچون سه سال و نیم اخیر موجه جلوه میدهد و از طرفی از نقطه ضعف رقبای سیاسیاش استفاده میکند و هنگامیکه آنها با رویکرد سلبی نسبت به مسدودسازی تماس صوتی تلگرام اقدام میکنند، بار دیگر دغدغه حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی را برای فعالسازی مجدد سر میدهد و توپ را در زمین دیگر بخشها و دستگاهها میاندازد.
این رفتار پوپولیستی در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، میتواند بیش از هر زمان دیگری حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را سیاستزده کند تا در دورههای بعد دولت نیز شاهد استفاده ابزاری از ICT برای پیشبرد اهداف سیاسی باشیم.
انتظار میرود مسئولان اجرایی حوزه فناوری اطلاعات با رفتار هوشمندانه خود، عملکرد روشن سه سال و نیم اخیر خود را خدشهدار نکنند.
انتهای پیام/
نظرات کاربران