[stextbox id=”alert”]در روش جدید، لازم نیست مشتری برای تغییر شبکه(ترابردپذیری) موبایلش اقدام خاصی انجام بدهد.[/stextbox]
سرویس ترجمه بادیجی
کمپانی Ofcom اعلام کرده حدود 2.5 میلیون نفر در طول 18 ماه گذشته اپراتورشان را عوض کرده اند و در خلال این پروسه دست کم با یک مشکل عمده دست به گریبان شده اند: مثلا نتوانسته اند سرویس قدیمی شان را کنسل کنند، یا شماره قبلی شان را از دست داده اند. درسیستم جدید مشتریانی که می خواهند اپراتورشان را عوض کنند، اما تمایل دارند شماره قبلی شان حفظ شود، باید به اپراتورشان اطلاع بدهند، درخواست Pac Code کنند و کد را به اپراتور جدیدشان اعلام کنند. حتی اگر تمایل نداشته باشند شماره سابق را حفظ کنند، درصورتی که از سرویس پرداخت ماهیانه استفاده کنند، کافی است سرویس قبلی را کنسل کنند و با اپراتور جدید قرارداد ببندند.
Ofcom دو روش جدید در اختیار مشتریان قرار داده تا هم بتوانند سریعتر و ساده تر شبکه موبایلشان را تغییر بدهند و هم از رقابت موجود در بازار حمایت بیشتری شود. در روش اول، مسئولیت تغییر شبکه از جمله انتقال خط و کنسل کردن قرارداد سابق بر عهده اپراتور جدید است؛ درنتیجه کافی است مشتری با کمپانی جدید وارد مذاکره شود. در روش دوم مشتری می تواند Pac Code را از طریق پیام کوتاه یا به شکل اینترنتی دریافت کند، بدون اینکه حتی لازم باشد به کمپانی تلفن بزند. Ofcom اعلام کرده برخی از مشتری ها حاضر نیستند تماس بگیرند و سرویس سابق را کنسل کنند، به همین خاطر به کل قید تغییر شبکه شان را می زنند. این دو روش جدید به مشتری کمک می کنند برای تغییر اپراتورش هزینه اضافی نپردازد و قرارداد قدیمی و جدیدش همپوشانی زیادی نداشته باشند. در حالت اول کمپانی باید به مشتری تا 30 روز زمان بدهد تا قرارداد جدید را منعقد کند، اما در حالت دوم، به محض درخواست Pac Code باید قرارداد جدید هم منعقد شود.
ارنست دکو، کارشناس تلکام وب سایت بررسی قمیت uSwitch.com معتقد است تنها چاره کار این است که اپراتورها مسئولیت کار را بر عهده بگیرند: “اگر بنا باشه کار تغییر شبکه رو اپراتور قبلی برعهده بگیره، ممکنه مشتری اذیت بشه… چون اصولا اپراتور سابق انگیزه ای نداره که به کاربری که مجموعه رو ترک می کنه خدمات بده… اما درصورتی که مسئولیت هماهنگی ها رو اپراتور جدید برعهده بگیره، با اشتیاق بیشتری به کاربر سرویس میده… خدمات اپراتورها باید شامل حال تمام مشتری ها بشه، نه فقط افرادی که عادت به چانه زنی دارن… مساله دیگه هم اینه که پروسه unlock کردن گوشی ها باید ساده تر بشه… اصولا بهتره تمام گوشی ها به صورت unlock فروخته بشن و از شبکه های جدید پشتیبانی کنن…”
Ofcom تصمیم دارد این طرح را تا تاریخ 1 ژوئن ارزیابی کند و پائیز سال جاری نظر قطعی اش را درخصوص زمان پیاده سازی اش اعلام کند.
نظرات کاربران