برخی از دلواپسان به گونه ای رفتار می کنند که گویی شروع تاریخ اقتصادی ایران از سال 1392 می باشد و قبل از آن دوران ما قبل تاریخ بوده است و این مشکلات حاد وشدید بخش صنعت فقط مختص سه سال گذشته تا به امروز می باشد.
در حال حاضر اخبار ورشستگی شرکت ها و کارخانه ها به عنوان عضو ثابت اخبار رسانه ای شده است و با اعلام ورشستگی برند ها و کار خانه های دارای قدمت در کشور، موجی از تاسف را در افکار عمومی بوجود می آورد. برند هایی مانند شرکت ارج، پارس الکتریک و کاشی ایرانا نمونه هایی از این اسامی می باشند.
در این میان رسانه هایی در این جریانات دست دارند که با متمرکز شدن بر روی مشکلات واحد های صنعتی و بی توجه به ریشه اصلی مشکلات در بخش صنعت و همچنین با یاد آوری شعار انتخاباتی روحانی مبنی بر الزام چرخیدن چرخ کارخانه ها در کنار چرخیدن سانتریفیوژ، تنها قصد متهم کردن دولت روحانی را دارند. متاسفانه تاکید بسیار فراوانی هم به ایستادن چرخ کارخانه ها می کنند.
شروع بحران بخش صنعت در سال 1387 رخ داد
با توجه به این گزارش تعداد واحد های مشکل دار در سال 1387 نزدیک به 200 واحد بوده است. در گزارش دولت قبل، مشکلات این واحد های تولیدی شامل سوء مدیریت، کمبود نقد ینگی و سرمایه در گردش، بدهی معوق به بانک ها و دستگاه های دولتی، مطالبات کارگری، اختلاف بین سهامداران، بالا بودن هزینه های تولید، انباشت محصول، تورم نیروی انسانی ارزیابی شده است.
در سال 1389 این واحد های مشکل دار با رشد 120.5 درصدی از 200 واحد به 441 واحد افزایش داشته است. در سال های پایانی دولت احمدی نژاد، مشکلات بخش صنعت شیب تند و فزاینده صعودی داشته است. به طوری که تعداد این واحد ها در سال 1389 با رشد 259 درصدی به 718 واحد رسید.
همچنین این افزایش تعداد واحد های تولیدی دچار بحران، در سال 1390 از 718 واحد به 1231 واحد رسیده بود. در این گزارش سال پایه را سال 1387 مبنا قرار دادیم. در این صورت تعداد واحد های مشکل دار رشدی برایر 515.5 درصدی داشته اند.
بحرانی ترین سال سال 1391 در بخش تولید برای اقتصاد ایران شناخته شده بود. به طوری که تعداد واحد های بزرگ تولیدی دچار بحران به 1392 کارخانه رسید و در مقایسه با سال پایه (سال 1387) رشدی برابر 866 درصد داشته است.
در جدول زیر تعداد و درصد تغییراتی که واحد های بزرگ صنعتی دارای مشکل داشته اند نشان داده می شود. قابل ذکر است که این گزارش در دولت قبلی تهیه شده است نه در دولت فعلی.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در روز های پیش رو، گزارش هایی را تهیه می کند که به تشریح جزئیات بیشتری از شرکت ها و بنگاه های تولیدی دچار مشکل، در بازه زمانی 1387 الی 1391 می پردازد.
با توجه به این گزارش ها، ریشه خیلی از مشکلات در حال حاضر را نشان می دهد تا دلیل اصلی و واقعی ایستادن چرخ بعضی از کارخانه ها در دولت کنونی روشن شود.
منبع: خبرگزاری آفتاب
نظرات کاربران