پیام فعال شده روی سیمکارتهای ترابرد شده در حالی برای چندمین بار تغییر کرد که همچنان نقاط ضعفی را دارد و ممکن است منجر به افزایش صورتحساب تماس با این قبیل مشترکان شود.
به گزارش خبرنگار بادیجی، حاکمیت حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات دو سال گذشته و همزمان با شکست انحصار خدمات نسل سوم تلفن همراه، شروطی را برای اپراتورهای قدیمی همراه اول و ایرانسل جهت ارتقای پروانه خدماتی آنها به ۳G و ۴G وضع کرد.
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای اینکه بتواند کنترل فضای حاکم در این بخش را بیش از پیش در اختیار داشته باشد، این اپراتورها را مکلف به تبعیت از الزاماتی نظیر اجرای طرحهای رومینگ ملی و ترابرپذیری شمارههای تلفن همراه کرد.
رگولاتوری حوزه ارتباطات با طرح رومینگ ملی دنبال سراسری کردن پوشش آنتنهای تلفن همراه با تشریک مساعی فرکانس شرکتهای ارائه کننده خدمات تلفن همراه در نقاط جغرافیایی مختلف بود.
این سازمان که متولی نظارت بر فضای فرکانسی کشور است، رومینگ ملی را اجرایی کرد تا اگر یک اپراتور به دلیل معذوریات اقتصادی، توانایی پوشش نقطهای را نداشت بتواند از خدمات فرکانسی دیگر اپراتورها استفاده کند.
بنابراین با اجرای این طرح، پوشش برخی اپراتورهای کوچک و تازه کار موبایل یک شبه به گستره کشور شد.
ترابردپذیری از کجا آمد؟
طرح دیگر ترابردپذیری شمارههای تلفن همراه با رسالت جلوگیری از هدر رفتن منابع ملی کشور (نامبرینگ) بود.
ترابردپذیری علیرغم واژه سخت و شاید مبهمی که دارد، امکان نقل و انتقال شماره در اپراتورهای مختلف را برای مشترکان تلفن همراه به ارمغان میآورد.
پیش از اجرای ترابردپذیری (MNP)، مشترکان موبایل در صورتیکه با خدمات ضعیف از سمت اپراتور خود مواجه میشدند، مجبور بودند اپراتور خود را تغییر داده و به تبع سیمکارتی جدید با شمارهای نو دریافت کنند اما ترابردپذیری برای مقابله با این مقوله که هدر رفت بخش مهمی از منابع ملی را باعث میشود، امکان انتقال شماره به اپراتور دیگری را فراهم میکند.
با این حساب دیگر اهمیتی ندارد که سیمکارت شما برای اپراتور اول با پیش شماره ۰۹۱ یا اپراتور دوم با پیش شماره ۰۹۳ باشد؛ هر شمارهای داشته باشید به سادگی پر کردن یک فرم به شکل آنلاین، میتوانید به اپراتور دیگری مهاجرت کنید.
این طرح علیرغم تمامی مزایایی که دارد، چالشهای مهمی را نیز به همراه داشت.
چالشهای ترابردپذیری
مهمترین چالش، تغییر سبک تعرفهای مشترکان ترابرد کرده به اپراتور دیگر است. افرادیکه به شمارهشان را به اپراتوری جدید میبرند طبق تعرفههای در نظر گرفته شده برای مشترکان آن اپراتور با آنها برخورد میشود.
تمامی طرحهای تشویقی و فعال آنها در اپراتور قبلی نیز متوقف میشود؛ بنابراین بسیاری از مشترکان که بستههایی نظیر تخفیف مکالمه یا اینترنت دریافت میکردند، با ترابردپذیری تمامی این طرحها را از دست میدهند.
البته این قبیل مشترکان اگر تمایل به استفاده از طرحهای تشویقی داشته باشند، میتوانند جویای طرحهای در نظر گرفته شده در اپراتور ترابرد کرده، شوند.
نکته قابل تأمل دیگر اینکه وقتی مشترکی به یک اپراتور دیگر ترابرد میکند، باید مخاطبانش (تماس گیرندگانش) را به شکلی از این موضوع مطلع کند زیرا تعرفههای تماس با او تغییر میکند و طبق جدول تعرفهای اپراتور ترابرد کرده محاسبه میشود.
در حال حاضر تعرفه تماس درون شبکهای در تمامی اپراتورهای تلفن همراه ارزانتر از تماسهای برون شبکهای است؛ مثلا زمانیکه با مشترکی از جنس اپراتور خود تماس میگیرد و فرضا از سیمکارت ۰۹۱ خود با مشترک دیگری با شماره ۰۹۱ تماس میگیرید پول کمتری بابت دقایق مکالماتی با وی میپردازید تا اینکه بخواهید با مشترکی که شماره ۰۹۳ یا هر سرشماره دیگری دارد، صحبت کنید.
احتمال افزایش هزینههای مکالماتی
بنابراین اپراتورهای تلفن همراه به دستور رگولاتوری پیامی را با مضمون «مشترک مورد نظر شما به اپراتور دیگری ترابرد کرده است؛ مبلغ مکامله با ایشان به صورت برون شبکه محاسبه خواهد شد» روی سیمکارتهای ترابرد شده فعال کردند تا مخاطبان آنها در جریان قرار گیرند.
اما بلند بودن این پیام که کسالت را به همراه داشت و از طرفی به دلیل اینکه تنها به زبان فارسی پخش میشد، بعضا باعث ایجاد نگرانیهایی برای مشترکان شده بود.
حاکمیت نیز در جریان این موضوع قرار گرفت و لذا به اپراتورها اعلام کرد تا قبل از پخش پیامهایشان از بوقی خاص استفاده کنند تا در ذهن مردم جا بیفتد.
کمتر از یک ماه نگذشت که پیام طولانی سابق حذف شد و جای خود را به دو بوق کوتاه و منقطع (آلارم) و پیام سریع و کوتاه «هزینه تماس شما بین اپراتوری است» داد.
طرح ملی ترابردپذیری شمارههای تلفن همراه همزمان با فرارسیدن هفته دولت سال جاری به صورت تجاری مورد بهرهبرداری قرار گرفت و تغییرات اشاره شده از این زمان روی خطوط مشترکان ترابرد شده اعمال شد.
تقریبا همان مدت زمان طی شد تا بار دیگر شاهد تغییر پیام فعال شده برای مشترکان ترابرد شده باشیم.
کل متن اعلامی در قالب آلارم حذف و جای پیامهای قبلی را دو بوق سریع و منقطع با ریتمی خاص گرفت که متفاوت از بوق هنگام تماس است.
این پیام ناآشنا برای بسیاری از مردم و مشترکان تلفن همراه نه تنها از دامنه چالشها کم نکرد بلکه چالشهای دیگری را نیز به همراه داشت.
پیامهایی که نیامده بــــوق شدند!
علاوه بر اینکه باعث شد تا مشترکانی هنگام تماس با مشترکان ترابرد کرده که این بوق برای آنها فعال شده است دچار نگرانی شوند، هزینه تماسهای آنها در پایان برخی مکالمات نیز افزایش یافت که ناآگاه از ترابرد مخاطبشان، مجبور به پرداخت آن شدند.
با اینکه ترابردپذیری پیش از اجرای تجاری (هفته دولت)، حدود ۴۰ روز پایلوت شده بود تا مشکلات آن مشخص و رفع گردد اما همچنان با این مشکلات دست و پنجه نرم میکند.
در حال حاضر پیام صوتی مشترکان ترابرد شده حذف و تنها دو بوق خاص کوتاه جایگزین شده است؛ به دلیل اینکه دو بوق مذکور در ابتدای تماس پخش میشود ممکن است تماسگیرندگان متوجه این آلارم تند و سریع نشوند یا متوجه شوند و مفهوم آن را درک نکنند.
در این صورت به خیال همان تماسهای سابقشان (درون شبکه)، ممکن است هزینه بیشتری (بابت برون شبکه شدن مخاطب) را بپردازند و در زمان دریافت صورتحساب دورهشان، متوجه افزایش هزینهها نشوند.
این نکته زمانی به چشم میآید که فرضا شما بسته تشویقی را از اپراتورتان برای تماسهای ارزانتر درون شبکه خریداری کردهاید و با دوست خود که به اپراتور دیگری ترابرد کرده اما شما از این اقدام مطلع نیستید، تماس بگیرید.
شما به امید اینکه بسته تشویقیتان فعال است، با فراغ خاطر مکالمه میکنید و نسبت به طولانی شدن تماس احساس نگرانی ندارید اما در زمان دریافت صورتحسابتان متوجه هزینه سنگین مکالمه برون شبکه میشوید و در بررسی دلیل این موضوع، متوجه میشوید که مشترک مورد نظرتان ترابرد کرده و بوقی خاص به شما آلارم مورد نظر را داده اما شما معنای آن را درک نکردهاید.
انتظار میرود که سازوکاری منطقی برای این چالش در نظر گرفته شود تا مشترکان با زبان خارجی هم بتوانند تغییر و تحولات ایجاد شده در راستای ترابردپذیری را درک کنند.
انتهای پیام/
نظرات کاربران