[stextbox id=”alert”]از روزهایی که رد شدن کشتی و کوسههای خلیج فارس تاثیر مستقیم در قطع و وصل اینترنت داشتند زمان زیادی نگذشته است، روزهایی که قطع شدن اینترنت در روزهای حساس کاملن طبیعی بود[/stextbox]
بادیجی؛ به روزهای نه چندان دور که برگردیم یاد روزهایی می افتیم که قطع شدن اینترنت امری کاملن طبیعی قلمداد میشد، روزهای حساس کسی منتقد قطع اینترنت نبود، از روز قبل همه منتظر اختلال در شبکه مخابرات و قطع اینترنت بودند، در آن جو شبکههای اجتماعی هم به ندرت جان سالم به در میبردند.
اما هفتم اسفند اتفاق دیگری رخ داد، همه منتظر قطع اینترنت، اختلال در شبکه مخابرات، و فیلتر شدن شبکه های اجتماعی بودند. شایعاتی حتی در خصوص قطع اینترنت پخش شد که بلافاصله توسط وزیر ارتباطات تکذیب شد.
وزیر ارتباطات در خصوص این شایعات گفت: “برخی از نهادها فشارهایی وارد کردند که در آستانه انتخابات اینترنت قطع و یا برخی از شبکههای اجتماعی فیلتر شوند. اما ما با این موضوع مخالفت کردیم.”
اما این اتفاق که در دل حواشی پر خبر انتخابات گم شد نشانه چیست؟
تحمل فشار در مقابل نهادهایی که خواستار قطع اینترنت بودند آن هم در روز مهم انتخابات میتواند نشان دهنده اهمیت اینترنت برای دولت باشد.
دولت روحانی از زمان روی کارآمدنش همواره از افزایش پهنای باند، بالابردن کیفیت اینترنت و مقابله در برابر فیلتر شدن شبکه های اجتماعی گفته است. در عمل هم اما بقای تلگرام و گذشتنش از پیچ پر خطر انتخابات که پیش از این بسیاری از شبکه های اجتماعی را جوان مرگ کرده بود، نشاندهنده درستی ادعای دولت در حمایت از اینترنت و شبکه های اجتماعیست.
در همین رابطه میتوانیم به سخنان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، محمود واعظی اشاره کنیم، آنجا که با اشاره به طرح فیلترینگ هوشمند گفت: “بسیاری از سایتها وجود دارند که به ارائه مطالب و مقالات مفیدی میپردازند اما در بخشهایی از آنها صفحات غیراخلاقی وجود دارند. با این وجود درست نیست بخاطر اینکه 10 درصد از یک سایت غیراخلاقی است کل سایت بسته شود.” این سخنان نشاندهنده نگاه جدیدی به عرصه اینترنت است، نگاهی که فقدان آن محدودیت دسترسی برای شهروندان فراهم کرده بود.
اگر به زمین بازی تبلیغاتی، دولت روحانی در دو سال گذشته دقیق شویم، درمیابیم که دولت سرمایهگذاری زیادی روی حضور در دنیای مجازی داشته است و حضور پرنگی در شبکههای اجتماعی دارد، از اینستاگرام گرفته تا توئیتهای معروف آقای وزیر، لذا به نظر میرسد کیفیت اینترنت و در دسترس بودن شبکههای اجتماعی برای دولت یازدهام از اهمیت ویژهای برخوردار باشد.
با این توضیحات میتوان امیدوار بود در صورت پیروزی کاندیداهای نزدیک به دولت، راه گسترش اینترنت در سطح کشور هموارتر شود، و فشارها برای فیلترینگ شبکههای اجتماعی کمتر، مجلس همسو با دولت قطعا هم شانه دولت شبکههای اجتماعی را به عنوان بازوی رسانهای خود به کار خواهد گرفت.
نویسنده: آرش حسینی پژوه
نظرات کاربران