[stextbox id=”grey”]طی اقدامی هوشمندانه از طرف وزارت ارتباطات از یک طرف موجب افزایش قیمت بسته ها شد ولی از سوی دیگراپراتورها مجبوربه دامپینگ شدند.[/stextbox]
در حالیکه پیش بینی می شد کف تعرفه ای برای دیتای موبایل در جهت حمایت از کسب و کار اینترنت ثابت (ADSL) در مصوبه ای که در خرداد ماه سال جاری توسط کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به عنوان نهاد حاکمیتی حوزه ICT درنظر گرفته شود، اما این چنین نشد.
با رشد روزافزون ضریب نفوذ گجت ها، مصرف دیتا در شبکه آنها سیر صعودی دارند این در حالی است که روز به روز شاهد کاهش شیب درآمدی اپراتورهای موبایل از محل مکالمه و پیامک (خدمات پایه) هستیم.
در این شرایط اپراتورها برای رقابت بیشتر و جبران کاهش درآمدهای ناشی از مکالمه و پیامک، نرخ دیتا ها را کاهش دادند به جای اینکه به سمت افزایش نرخ دیتا بروند که این موضوع باعث تحت فشار قرار گرفتن اپراتورهای کوچک تر موبایل و کسب و کار ADSL شد.
وزارت ارتباطات برای فرار از انتقادات رسانه ای و برخورد مستقیم به اپراتورها در اقدامی هوشمندانه نرخ دیتای آزاد همراه را کاهش داد بجای اینکه حداقل قیمتی را برای بسته های اینتنتی موبایل تعیین کند. یعنی در حقیقت از کاهش قیمت توسط اپراتورها ممانعتی وجود نداشت.
در نگاه اول بنظر میرسد که وزراتخانه بدنبال کاهش تعرفه در این بخش بوده است اما طبق آمار 80 درصد کاربران اینترنت موبایل، ترجیح میدهند به جای استفاده آزاد از اینترنت، بسته های اینترنتی با قیمت کمتری خریداری کنند و تنها 20 درصد از مشترکان از دیتای بدون بسته استفاده میکنند.
شاید اینطور بنظر برسد که کوتاه شدن سقف دیتای آزاد بنفع 20 درصد از مشترکان موبایل است اما در حقیقت اپراتورها با حفظ هدف مشترک در رقابت با دیگر اپراتورها پیش از این مصوبه، ، قیمت بسته های خود را به پایین ترین حد ممکن رسانده بودند و حتی از فروش بسته ها سودی کسب نمیکردند.
اما وزارت ارتباطات با مصوبه اخیر، به شکلی هوشمندانه با کوتاه کردن قف درآمدی اپراتورها از محل کاهش نرخ دیتای آزاد از نیم به 0.4 ریال، آنها را وادارکرده است تا نرخ بسته های خود را افزایش دهند.
دامپینگ اینترنتی یکی از اپراتورهای موبایل
محمد جواد آذر جهرمی –معاون وزیر ارتباطات و مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت- در مورد این فرضیه و سیاست گفت: دلیلی که موجب شده است ایران چهارمین کشور ارزان دنیا از نظر نرخ پهنای باند موبایل باشد، پدیده ای با نام دامپینگ میباشد.
وی در این راستا اضافه کرد:یکی از اپراتورهای موبایل دارای بسته ی اینترنتی175 هزار تومانی است که 100 گیگا بایت اینترنت رادر اختیار متقاضی قرار میدهد. به بیانی دیگر قیمت هر گیگ 1750 تومان است یعنی کمتر از نیم دلار است که چنین نرخی در هیچ کجای دنیا پیدا نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه هدف این سیاست گذاری قیمتی دامپینگ بوده است بیان کرد: این دامپینگ که موجب ضربه زدن به صنعت و چرخه میشود باید توسط وزارت ارتباطات کنترل این بازار است تا موجب ورشکستگی نهادی نشود.
مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت اضافه کرد : یک شرکت با توان مالی خوب و اصطلاحا چربی دور شکمی که دارد با پایین آوردن خدماتش، موجب ورشکستگی باقی فعالان بازار میشود.
او با اذعان موضع گیری در برابر همچین اقدامی گفت: در صورتیکه قیمت دیتای موبایل افزایش پیدا میکرد، موج رسانهای علیه وزارت ارتباطات راه میافتاد در صورتیکه لازم است برای برخورد با زیر قیمت فروشی و تنظیم بازار، گاهی باید قیمت دیتای موبایل افزایش پیدا کند.
آذری جهرمی با بیان اینکه کشاندن دیگران فعالان به ورطه ورشکستگی توسط یک فعال بازار با عرضه رایگان خدماتش هنر نیست، گفت: یک بار در جمع مسئولان اپراتورهای موبایل برای کاهش 80 تومانی مکالمه درخواست کردم که همین بازی کنونی در کاهش قیمت اینترنت همراه است را اجرا کنند، که با عدم موافقت آنها مواجه شدم.
آذری جهرمی در جواب به سوال خبرگزاری تسنیم که تا اواخر سال گذشته این کار را در قالب مکالمات نامحدود انجام میشد و به درخواست یکی از اپراتورهای کوچک نهاد ناظر بر این حوزه مانع از ادامه فعالیتشان شد، گفت: اگر منظور سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است، حتما توصیه بوده است و دستوری در این زمینه وجود نداشته است.
وی افزود: در آن زمان جنگ قیمتی، را خوده اپراتورها شروع کرده بودند و با هم به آن خاتمه دادند و مصوبه ای در زمینه جلوگیری مکالمات نامحدود وجود نداشته است.
رئیس هیات مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت با تاکید بر دامپینگ گفت: وزارت ارتباطات در حوزه پهنای باند موبایل باید جلوی یک گیگ اینترنت موبایل که 1750 تومان است را بگیرد زیرا هزینه آن با توجه به سایز بازار و هزینههای سرمایهگذاری حدود 7000 تومان میشود.
وی با بیان اینکه اپراتور مورد نظر برای از میدان خارج کردن اپراتور رقیب درآمد صوت را به دیتا میآورد، گفت : برای برخورد با قیمتهای اینترنت موبایل دو حالت وجود دارد: 1- درارتباط بودن با دیتای آزاد و دیگری پکیج بود.
به گزارش بادیجی نقل از خبرگزاری تسنیم، مدیر عامل زیرساخت افزود: از طرفی برخی مشترکان تا انتهای سال قادر به استفاده از کل 100 گیگابایت نیستند لذا از این محل هم هزینه چندانی شامل حال اپراتور نمیشود و برخی عوامل دیگر که در نهایت نرخ مؤثر را روی هر گیگابایت برای اپراتور ممکن است به 7000 هزار تومان یا بیشتر برساند.
وی خاطر نشان کرد که در صورتیکه اگر کاهش قیمت ها به نحوی باشد که انگیزه برای توسعه تکنولوژی 4G از سهامداران اپراتور بگیرد با مقوله اساسی مواجه میشویم.
در حالیکه کسب درآمد اپراتور از جای دیگر است و در جای دیگری دامپ میکند وی اظهار کرد: وزارت ارتباطات هوشمندانه جلوی آن را گرفته است. به بیان دیگر نقطه هدف مان را طور دیگری تنظیم کردیم تا ببینیم بازهم قادر به دامپ کردن هستند یا خیر.
معاون وزیر ارتباطات افزود: هدفمان این بود که بگوییم . اگر واقعا قصد رقابت و دامپ دارید از جیب خودتان هزینه کنید نه از جیب مردم دامپ نکنید.
آذری جهرمی با تأکید بر اینکه وظیفه کنترل بازار ICT کاری سخت و با مجموعه وزارت ارتباطات است، عنوان کرد: اگر این کار کنترل را انجام ندهیم، اجازه رشد صنعت را ندادهایم. اما کاهش یک دهم درصدی نرخ دیتای آزاد موبایل محاسبات هوشمندانه بوده و کلی وقت صرف رسیدن به این رقم شده است و با صرف وقت بسیاری که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای این موضوع داشته است، کفایت شرایط حال حاضر را میکند.
تیم بادیجی در صدد شد که اپراتوری که دارای بسته موردنظر(100 گیگابایت یک ساله) است را جستجو کند که در نهایت با مراجعه به لیست بستههای اینترنت موبایل اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل ، اپراتور دوم بود که اقدام به عرضه این بسته کرده است
.
نظرات کاربران