همانطور که از رسالت اپراتورهای مجازی بر میآید، دارندگان پروانه MVNO در ایران هم برای کسب سهم بیشتر از بازار ارتباطات موبایلی به دور رایتل که شبکه کم ترافیکی دارد، حلقه زدند.
به گزارش خبرنگار بادیجی، پروانه اپراتورهای مجازی تلفن همراه یا همان MVNOها با مصوبه ۲۱۰ كميسيون تنظيم مقررات ارتباطات در واپسين روزهای اسفند سه سال گذشته ساختار یافت.
مسئولان تصمیم گیرنده حوزه ICT این پروانهها را با هدف افزايش رقابت – كيفيت، پوشش نيازهای مشتركان خاص و ترغيب نوآوری و ارائه خدمات ارزش افزوده در بازار تلفن همراه ساماندهی و در آستانه آخرين ماه سال ۱۳۹۴ شش متقاضی شامل شركت توسعه فناوری ارتباطات نوين همراه (فناپ)، شركتهای وب، شاتل، كنسرسيومهای شركت خدمات انفورماتيك و صبانت، تجارت الكترونيك پارسيان و سامان موافقتنامه اصولی پروانه اپراتور مجازی تلفن همراه را دريافت كردند.
با توجه به اینکه تجارب دنیا بر سر فعال کردن اپراتورهای مجازی تلفن همراه چندان خوشایند نیست و بالغ بر ۸۰ درصد کسبوکارهای اپراتور مجازی در دنیا با شکست مواجه میشوند اما بسیاری از کارشناسان و متقاضیان فعالیت در بازار MVNO ایران نظرات خوشبینانهای را در ارتباط با بازار داخل کشور ارائه میدهند.
آنها معتقدند با توجه به اینکه شكلگيری MVNOها براساس مطالعاتی بوده كه با همكاری حوزه تحقيقاتی كشور و مشاوران داخلی و خارجی انجام شده است، برآورد میشود ظرف ۱۰ سال آينده حدود ۱۵ درصد سهم بازار اپراتوری کشور به اپراتورهای مجازی اختصاص یابد.
بسیاری از همین قبیل افراد انتظار دارند سالانه حدود دو درصد از سهم بازار تلفن همراه به اپراتورهای MVNO اختصاص یابد اما این انتظارات در حالی است که اپراتور سوم ارتباطی (رایتل) همچنان پس از سالها فعالیت، سهم بازاری معادل ۲ درصد دارد.
البته منکر این موضوع هم نمیتوان شد که هر كدام از MVNOها بسته به توان خودشان میتوانند سهمشان از بازار اپراتوری را تعریف کنند.
بازارهای جديدی مانند خدمات ماشین به ماشین (M2M) نقطه جذابی برای فعالیت اپراتورهای مجازی در کل دنیا هستند زیرا به مبحث اینترنت اشیاء جزو مقولات تازه مطرح شده به حساب میآید و برای ارتباط ماشینها و اشیاء به فعالیت گسترده اپراتورهای ارتباطی نیاز است.
اغلب اپراتورهای مجازی با خدمات نوین، متنوع و البته تعرفههای جذاب است که بازار خود را در مقابل اپراتورهای قدیمی (MNO) تضمین میکنند و حتی روز به روز بر میزان سهمشان میافزایند.
تمامی متقاضیان خدمات اپراتور مجازی قطعا با یک طرح تجاری مشخص وارد حوزه رقابتی شدهاند و رقم دریافت پروانهشان را پرداختهاند اما نباید فراموش کرد که ریسک بالای سرمایهگذاری در این عرصه قطعا در آینده نزدیک منجر به خروج تعداد زیادی از دارندگان پروانه MVNO از بازار رقابتی خواهد شد.
قاعدتاً متقاضيانی كه با اپراتورهای با تجربه وارد همکاری میشوند و در واقع خرید عمده خود را از آنها انجام میدهند، شانس موفقيت بيشتری به نسبت سایرین خواهند داشت اما از طرفی نکته دیگری که در تضاد با این تبصره هست هم وجود دارد.
در فضای رقابتی حوزه ارتباطات موبایلی با توجه به اینکه چندین و چند سال است اپراتورهای اصلی فعالیت کرده و نرخ بازار از منظر پوشش جمعیتی رو به اشباع است، در اين فضا شانس اپراتوری كه ظرفيت شبكه خالی بيشتری داشته باشد، بيشتر است یا به عبارت دیگر به نفع اپراتورهای تازه کار است که برای ایجاد ترافیک و استفاده از ظرفیت خالی شبکهشان با اپراتورهای مجازی فعالیت کنند.
کما اینکه در ایام دهه فجر سال گذشته نیز شاهد بودیم که رایتل با افتخار خبر از انعقاد قرارداد همکاری با پنج MVNO داد.
اپراتور سوم ارتباطی در آن روز خبر از همکاری با شرکتهای کیشسل پارس، شاتل، هایوب، آرین ماهواره و فناپ به عنوان دارندگان پروانه اپراتور مجازی موبایل داد و عنوان کرد که این پنج شرکت حق استفاده به میزان ۱۴۰۳ ترابایت ترافیک داده، ۱۵۹میلیون پیامک و ۲۸۶ میلیون دقیقه ترافیک خدمات صوتی از شبکه رایتل را دارند.
در حالیکه محمود واعظی؛ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم از این اقدام رایتل ابراز خشنودی کرد و به کنایه خطاب به دو اپراتور دیگر گفت که تنگ نظریها مانع موفقیت میشود؛ اما نباید فراموش کنیم که سهم بازار رایتل در حال حاضر از بازار ارتباطی کشور در پایینترین حد قرار دارد و قابل مقایسه با همراه اول و ایرانسل نیست.
طبیعی است که اپراتورهای بزرگتر و با قدمت بیشتر در برابر اجرای چنین طرحهایی در ابتدا بیمیلی نشان دهند و آن را در مقابل سرمایهگذاریهای کلان خود طی سالیان سال ببینند اما در نهایت میزان خلق ترافیک توسط اپراتورهای مجازی روی شبکه اپراتورها خواهد بود که میتواند کارنامه عملکردی باشد.
در واقع برای میزان موفقیت اپراتورها در همکاری با اپراتورهای مجازی باید کمی فرصت خواست تا بعد از شروع کار هماهنگ و همزمان اپراتورها، بعدها به مشاهده عملکرد آنها بنشینیم.
انتهای پیام/
نظرات کاربران