کارگاه آموزشی بین المللی توسعه نقشه راه پهن باند بی سیم از روز شنبه 16 مرداد در هتل بزرگ تهران آغاز شد و تا 19 مرداد ماه ادامه داشت به بهانه پایان این کارگاه در آخرین جلسه حضور پیدا کردیم تا گزارشی از روند و هدف این کارگاه داشته باشیم. در این راستا با مهندس پاشایی سرپرست اداره پژوهش دانشکده پست و مخابرات و مدیر برگزاری کارگاه گفت و گویی انجام دادیم.
- هدف از برگزاری کارگاه آموزشی بین المللی توسعه نقشه راه پهن باند بیسم چیست؟
پارامترهای زیادی در توسعه پهن باند بی سیم مطرح است که مهم ترین آنها تنظیم مقررات ، عرضه و تقاضای بازار ، مدیریت طیف فرکانس ، تهیه و تولید محتوا ، استانداردها و بحث های مربوط به شبکه است . از دیدگاه کلان هدف ما گرد هم آوردن کلیه ذی نفعان شبکه های پهن باند بی سیم در کنار هم به منظور بحث و تبادل نظر در مورد روشهای طراحی یک برنامه استراتژیک برای توسعه پهن باند در کشور بود. هدف دیگر ارائه مطالعات اتحادیه جهانی مخابرات در سایر کشورها در مورد چگونگی تهیه و توسعه یک نقشه راه برای پهن باند بی سیم بود. بعنوان مثال نماینده مرکز آموزش های پیشرفته مخابراتی هند تجربه کشور هند را در این زمینه ارائه داد.
- مخاطبان این کارگاه چه افرادی هستند؟
بصورت کلی کلیه ذی نفعان در حوزه پهن باند از جمله مدیران و کارشناسان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ، سازمان تنظیم مقررات ، اپراتورهایی که خدمات اینترنت بی سیم ارائه می دهند و تهیه کنندگاه محتوا ، پژوهشگران و مدرسین دانشگاهی و… مخاطبان این کارگاه هستند.
البته نمایندگان سایر کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه به منظور به اشتراک گذاری تجربیات نیز مخاطب این کارگاه بودند.
- با درنظر گرفتن نیاز شدید و رشد تکنولوژی ارتباطات سیار در ایران چرا این کارگاه زودتر برگزار نشد؟
برگزاری کارگاههای بین المللی با همکاری اتحادیه جهانی مخابرات فرایند های خاص خود را دارد. با توجه به اینکه قاره آسیا و اقیانوسیه قاره پهناوری است و حدود چهل پنج کشور را شامل می شود. لذا عنوان کارگاه می بایست به نوعی اولویت اتحادیه جهانی مخابرات در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات باشد و قبلا درکنفرانس های جهانی ITU تصویب شده باشد . از طرفی در کمیته مدیریت مراکز عالی اتحادیه جهانی مخابرات در اسیا و اقیانوسیه که سالیانه در یک کشور تشکیل جلسه می دهد ، مطرح و مورد تصویب قرار گرفته باشد .
از طرفی اگرچه مطالعه درباره تهیه یک برنامه کلان و نقشه راه در مورد پهن باند بی سیم قبلا هم انجام شده است اما بین زمانی که موضوعی مطرح میشود تا وقتی که مورد مطالعه شده وارد صنعت شود یک فاصله زمانی وجود دارد اما امروزه با توجه به نیازی که مردم و سازمانها به اینترنت پهن باند دارند دارند این موضوع جدی تر شده است و نیاز به پهنای باند وسیع هر سال تقریبا دو برابر میشود. شرایط بازار ، قوانین و مقررات و بحث های مربوط به فرکانس جزو چالش های این حوزه هستند به طوری که یکی از بحث های این کارگاه بررسی اخرین تصمیمات WRC در سال 2015 بود.
- با توجه به احساس نیاز به این آموزش های بین المللی چرا برگزاری این کارگاه از سوی سازمان دیگری انجام نشد و دانشکده پست و مخابرات میزبان این کارگاه شده است؟
به دلیل اینکه از سال 2007 تا 2014 دانشکده پست و مخابرات جزء یکی از پنج کشور میزبان مراکز نخبگان اتحادیه جهانی مخابرات به همراه کشورهای کره جنوبی ، مالزی ، تایلند و پاکستان در منطقه آسیا و اقیانوسیه بوده است .
بنابراین تجربه کار با سازمان های بین المللی را در طول 9 سال گذشته داشته ایم و هر سال میزبان این نوع کارگاه ها بوده ایم.
برگزاری این گونه کارگاه ها با اتحادیه جهانی مخابرات برای منطقه سهل الوصول نیست. دانشکده پست و مخابرات در حوزه آموزش به عنوان شناخته شده ترین مرکز آموزشی در زمینه مخابرات در آسیا است. از سال 2007 ما در حال همکاری با اتحادیه جهانی هستیم . بنابراین با توجه به تجربیات قبلی و از طرفی به دلیل رسالت فرابخشی و دیدگاه ملی که ما داریم ، برخلاف سایر شرکت هایی که ممکن است تنها منفعت شخصی سازمان خود را در نظر بگیرند و با توجه به اینکه زیرمجموعه وزارت خانه هستیم مباحث ملی کشور را درنظر میگیریم. به همین دلیل تمامی اپراتورها، رگولاتوری و تمامی ذی النفع ها برای ما در اولویت هستند و مباحث پهن باند با توجه به فرصت هایی که برای ایجاد اشتغال در حوزه ICT دارند در الویت کارهای آموزشی دانشکده قرار دارند.
در جلسه نهایی کارگاه به عنوان امتحان نهایی ، اعضای شرکت کننده در این ورکشاپ روی یک پروژه فرضی به عنوان case study کار میکنند . با توجه به تفاوت کار روی یک پروژه فرضی با اجرای یک پروژه واقعی چطور بازدهی این گونه کارگاه ها را ارزیابی میکنید؟
ارزیابی بازدهی این کارگاه به این صورت است که از اعضا نظرسنجی می شود. در واقع این نمونه فرضی براساس مطالعات و تمریناتی است که قبلا در دوره انجام شده است اکنون برای یک کشور فرضی با یک شرایط خاص این پروژه طراحی شده است. وضعیت هر یک از کشورها ممکن است متفاوت باشد که در این زمینه مواردی مثل جمعیت ، درآمد ناخالص ملی، بحث های باند فرکانسی، رونق بازارو موارد مقرراتی، کشور به کشور متفاوت است بنابراین کارگاهی نیست که برای کشور ما به صورت اختصاصی نقشه طراحی کند بلکه تنها آموزشی که میدهد تعیین پارامترهای موثر در طراحی نقشه است که پس از مطالعه و بررسی موارد لازم کارشناسان هر کشور میتوانند براساس شرایط حاکم نقشه راه را تهیه کنند.
تهیه و تنظیم گزارش: پریسا محمدی
نظرات کاربران